- Poison pill: μορφή αμυντικής τακτικής που χρησιμοποιείται από την εταιρεία-στόχο για την αποτροπή ή την αποθάρρυνση προσπαθειών εχθρικής εξαγοράς από δυνητικό αγοραστή. Συνήθως μέσω του poison pill επιτρέπεται στους υφιστάμενους μετόχους να αγοράζουν επιπλέον μετοχές με έκπτωση ή να επιβαρύνουν την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την υιοθέτηση διαφόρων ρητρών ώστε να αποδυναμώσουν τυχόν πρωτοβουλίες επιθετικής εξαγοράς.
- Κάπως έτσι περιγράφουν στα οικονομικά εγχειρίδια την πρακτική του poison pill, που ενίοτε αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμη και αποτελεσματική. Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί η στήλη σήμερα ξεκίνησε με την επεξήγηση του poison pill, είναι επειδή στους όρους του προσφάτως εκδοθέντος ομολογιακού των 600 εκατ. της Ελλάκτωρ περιλαμβάνεται όρος που παραπέμπει σε poison pill.
- Συγκεκριμένα σε έναν από τους όρους έκδοσης του ομολογιακού προβλέπεται πως αν επέλθει σημαντική μεταβολή στο μετοχικό καθεστώς της Ελλάκτωρ, τότε ο νέος μέτοχος έχει υποχρέωση να εξοφλήσει τους ομολογιούχους. Δηλαδή για να αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο υποχρεώνεται να πληρώσει τα 600 εκατ. ευρώ στους κατόχους των ομολογιών.
- Οι βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas, η Golden Tree Asset Management και η Cyrus Capital Partners φαίνεται σαν να βιάζονται να πουλήσουν καθώς κίνησαν τη σχετική διαδικασία λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή σε μια περίοδο που παραδοσιακά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στον χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό τομέα συνήθως λείπουν σε διακοπές. Η βιασύνη τους προέρχεται από δύο γεγονότα τα οποία είναι προ των θυρών και μεταβάλλουν τις ισορροπίες του κλάδου στην ελληνική αγορά.
- Το πρώτο είναι η επικείμενη είσοδος μέσω της Forthnet του Β. Μαρινάκη στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, εξέλιξη που αλλάζει τις συνθήκες ανταγωνισμού. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας μπορεί να καθυστέρησε, αλλά η διαδικασία προχωρεί και θα ολοκληρωθεί πιθανότατα έως το τέλος του Ιανουαρίου. Η δεύτερη παράμετρος που αλλάζει τις ισορροπίες είναι η παρέμβαση που είναι σε εξέλιξη για φθηνότερα data και γενικότερα χαμηλότερες χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία.
- Εντείνονται οι διεργασίες για να αποφευχθεί το resolution της Praxia Bank. Στην αγορά λέγεται ότι υπάρχουν πιθανότητες διάσωσης κυρίως από τη Viva, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα πρόκειται ουσιαστικά για μεταβίβαση της άδειας καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το υπόλοιπο οικοδόμημα.
- Πάντως, η στήλη οφείλει να επισημάνει ότι άλλοι κυνηγούν το Λόττο και άλλοι έχουν εξασφαλίσει αποζημίωση που θυμίζει λαχείο και μάλιστα τον πρώτο λαχνό, για υπηρεσίες που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ανεξάρτητα από το μέλλον της τράπεζας που ήρθε στην ελληνική πραγματικότητα με μεγάλες προσδοκίες αλλά δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένα στελέχη έχουν εξασφαλίσει το μέλλον τους. Δεν είναι λίγο να ασχολείσαι με ένα project το οποίο τελικά αποδεικνύεται αποτυχημένο και να παίρνεις βρέξει χιονίσει σοβαρή αποζημίωση.
- Από τον Φεβρουάριο του 2017 όταν η Atlas Merchant Capital εξαγόρασε την Credicom το project ξεκίνησε να λειτουργεί και το 2018 η τράπεζα μετονομάστηκε σε Praxia Bank για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες μιας digital τράπεζας στην Ελλάδα. Τώρα, πως καταλήξαμε να μιλάμε για resolution και παχυλές αποζημιώσεις είναι μια άλλη ιστορία.