Black Box 13/04/2016

Black Box 13/04/2016

-Το χρονοδιάγραμμα παραμένει. Στόχος είναι η συμφωνία για την αξιολόγηση να  κλείσει τέλη του μήνα, αρχές του επομένου. Το δυσάρεστο για την Κυβέρνηση είναι ότι η υποκλοπή  της  συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ, έφερε  το Ταμείο  και την ΕΕ πιο κοντά. Η στήλη προειδοποίησε έγκαιρα ότι το τι συζήτησαν πραγματικά Μέρκελ και Λαγκάρντ στο Βερολίνο θα χρειαστεί μερικές ημέρες για να το διαπιστώσουμε.

- Τώρα όμως ξέρουμε. Χθες ήταν ο Μοσκοβισί και ο Ντρομπρόβσκις, σήμερα ο Κερέ της ΕΚΤ που αισθάνθηκε την ανάγκη να μας πει ότι χρειάζονται ισχυρές  μεταρρυθμίσεις και ο Σόιμπλε που μας πληροφόρησε ότι δεν εκβιάζονται οι ευρωπαίοι για το χρέος. Στο μεταξύ το ΔΝΤ είναι πιο… τρυφερό μαζί μας και προβλέπει μικρή  ύφεση  φέτος και αναπτυξιακή έκρηξη  του χρόνου. Τι άλλο θέλετε για να πειστείτε;

- Η Κυβέρνηση, όσο η κλεψύδρα αδειάζει, θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί στις παρατηρήσεις των δανειστών. Άλλωστε ούτε αυτοί θέλουν να αποσταθεροποιηθεί η χώρα για αυτό και δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι θέλουν συμφωνία, ώστε να μην μπορεί η Κυβέρνηση να τους μεταθέτει τις ευθύνες της καθυστέρησης. Τώρα όσον αφορά τα σενάρια περί εκλογών, διοχετεύονται ως ένας  ακόμη μοχλός πίεσης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τα διαρρέει σκόπιμα αλλά δεν θέλει εκλογές. Άλλωστε μόνον ένα στέλεχος  του ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της ηρωικής εξόδου μέσω των  εκλογών και αυτός μόνον εφόσον τα γκάλοπ δείχνουν κατάρρευση.

- Με απλά λόγια: Η εξουσία είναι γλυκιά, ενώ η συμφωνία με τους δανειστές  θα είναι πικρή. Τα θύματα που θα πληρώσουν το λογαριασμό  είμαστε όλοι εμείς. Με τις υγείες μας. ΥΓ: Τα νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό ακόμη κι αν κατατεθούν στη Βουλή δεν θα ψηφιστούν. Είναι μονομερής  ενέργεια. Θα τους το εξηγήσει  η Τρόικα.

- Η αδράνεια που έχει φέρει στην οικονομία η καθυστέρηση της αξιολόγησης, επηρεάζει και μάλιστα πολύ άσχημα την πραγματική οικονομία. Τα προβλήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα. Το επόμενο, δυστυχώς, έρχεται  από το χώρο εμπορίας Ι.Χ.

- Στο μεταξύ στις τράπεζες δεν πονοκεφαλιάζουν μόνον για τις εταιρίες εμπορίας Ι.Χ. Κατασκευαστές και χαλυβουργίες  είναι πολύ ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας καθώς τα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζουν να «χτυπάνε».

-Κάποιοι βέβαια  δεν χάνουν το θάρρος τους. Η ΒlackRock λέγεται ότι συνεχίζει τις επιλεκτικές αγορές μετοχών του ΟΠΑΠ.