Black Box 12/09/2016

Black Box 12/09/2016

-Στις τράπεζες ασχολούνται με τις νέες διοικήσεις και τα κόκκινα δάνεια. Για το πρώτο, η ομίχλη συνεχίζεται και για αυτό μην δίνετε ιδιαίτερη σημασία στις διαρροές ότι τελειώνουν σύντομα. Με υπερβάσεις και θυσίες (από την κυβέρνηση) πιθανόν να φτάσουμε σε κάποιο σημείο ολοκλήρωσης μέσα Οκτωβρίου. Αν και οι εξελίξεις στην Εθνική (αφού δεν συμφωνείτε για το κατάλληλο πρόσωπο στη θέση του Προέδρου, τότε προκηρύξτε τη θέση) έχουν ασκήσει κάποιου είδους πίεση και διευκολύνουν τους συμβιβασμούς.

-Το βασικό θέμα τώρα είναι οι στόχοι για τα κόκκινα που πρέπει να προσδιοριστούν μέχρι το τέλος του μήνα, με ορίζοντα το 2019. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα έγινε σύσκεψη τραπεζιτών με το ΤΧΣ για το συγκεκριμένο θέμα. Εκπλήξεις δεν φαίνεται ότι θα έχουμε και οι στόχοι κινούνται στα υψηλά όρια που έθεσε αρχικά η Φρανκφούρτη: Στόχος πτώση 40% ως το 2019. Όσον αφορά τις κατηγορίες των δανειακών χαρτοφυλακίων, οι υψηλότερες προσδοκίες επικεντρώνονται στα επιχειρηματικά, όπου και οι τέσσερις τράπεζες έχουν βάλει τον πήχη πάνω από το 40% και έως και το 45%.

-Αργά αλλά σταθερά και προσεκτικά η οικογένεια Δουζόγλου, ομογενείς από τη Βενεζουέλα, προχωρούν σε επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, και όχι μόνον. Αρχικά με 23 εκατ. αγόρασαν το Πεντελικόν από την ΑLPHA BANK, ακολούθησε το ξενοδοχείο ΛΗΤΩ στη χώρα της Μυκόνου που αγοράστηκε σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με 16,9 εκατ. Τώρα στην αγορά λένε ότι έδωσαν τα χέρια με τη Starwood η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση του Πεντελικόν με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης.

-Συνεχίζει η GSO Capital να αναζητεί μερική έξοδο από την επένδυση στη LAMDA. Από το 20% που κατέχει επιμένει να ρευστοποιήσει το 8%. Μέχρι στιγμής έχει δώσει το 1% και όπως συμβαίνει συνήθως, ο μεγάλος μέτοχος δηλαδή ο όμιλος Λάτση θα προσφέρει τη λύση. Άλλωστε φημολογείται ότι αυτός διευθέτησε την απορρόφηση του 1%.

-Ευτυχώς που φαίνεται ότι προχωρά το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, κυρίως από την Βασιλόπουλος, αλλά τράπεζες και κυβέρνηση πιέζουν με κάθε τρόπο να προχωρήσει η συμφωνία. Άλλωστε, όπως λένε οι τραπεζίτες, για αυτούς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Αν αποτύχει το σχέδιο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα βρεθούν εκτός ελέγχου, ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ξεπερνούσαν τα 130 δισ. ευρώ.

-Είναι παλιό γιατί συνέβη το καλοκαίρι, αλλά είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Η Εισαγγελία έστειλε έγγραφο στις τράπεζες και ζητούσε να πληροφορηθεί πόσο χρόνο χρειάζονται οι τράπεζες να μπλοκάρουν έναν λογαριασμό; Ο Εισαγγελέας ήθελε να πληροφορηθεί μετά τη λήψη των εγγράφων δέσμευσης, πότε ακριβώς πραγματοποιείται η εντολή και έθετε ενδεικτικά χρόνους, ρωτώντας: Σε 20 λεπτά, σε μισή ώρα;

-Δραματική η κατάσταση στις χρηματιστηριακές εταιρίες. Από τις πέντε που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, μόνον η Εθνική Χρηματιστηριακή έχει κέρδη και αυτά μειωμένα.

-Από αύριο αρχίζουν οι κατασκευαστικές εταιρίες τις επισκέψεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διευθέτηση των διαφορών, της διαδικασίας δηλαδή παραίτησης από ένδικα μέσα έναντι προσαρμογής των κυρώσεων. Κάτι σαν φιλικός διακανονισμός δηλαδή.

-Βαλίτσες για το Λονδίνο ετοιμάζουν πάλι οι τραπεζίτες, καθώς αύριο Τρίτη και μεθαύριο πραγματοποιείται η ευρωπαϊκή διοργάνωση για επενδύσεις της KBW. Όχι ότι περιμένουν κάτι θετικό μετά την αντιμετώπιση που είχαν στο road show της HSBC, αλλά πρέπει να δώσουν το "παρών".