- Η υποδοχή δεν θα είναι ανάλογη του Μακρόν αλλά σήμερα φτάνουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με τις βαλίτσες τους φορτωμένες προβλήματα τα οποία θα φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Για παράδειγμα, ένα θέμα που επαναλαμβάνεται μηχανικά από τις εφημερίδες είναι τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά ψηλά στην ατζέντα το κουαρτέτο έχει βάλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Αλλά και οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα είναι ένα άλλο δύσκολο θέμα και η τήρηση του ενιαίου μισθολογίου με την περικοπή των υπολοίπων επιδομάτων στο Δημόσιο είναι ένα άλλο δύσκολο θέμα και η λειτουργία του Δημόσιου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις είναι ένα σύνθετο ζήτημα και με δυο λόγια ο κατάλογος των προβλημάτων δεν έχει τέλος.
- Βεβαίως, ο καθ'' ύλην αρμόδιος υπουργός για την τρίτη αξιολόγηση, ο κύριος Τσακαλώτος αμφισβητεί τον κατάλογο των προβλημάτων και των ενστάσεων που θέτει το κουαρτέτο και έχει κάθε λόγο να το κάνει. Βλέπετε, ο υπουργός των Οικονομικών εργάζεται στενά αυτό το διάστημα με την Rothschild για να οργανωθεί μια δεύτερη έξοδος στις αγορές ομολόγων περίπου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Με έναν τέτοιο στόχο, ποιος έχει όρεξη να επιβαρύνει το κλίμα με τα προβλήματα της αξιολόγησης;
- Για αυτό και η Κυβέρνηση παραμένει στην κατάσταση της γνωστής αριστερής νιρβάνας: Στόχος μας να κλείσουμε στο Εurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου.
- Η τρέχουσα επικαιρότητα όμως έχει και μία άλλη πτυχή, την οποία η κυβέρνηση αντίθετα με τα προβλήματα της τρίτης αξιολόγησης που επιχειρεί να κρύψει κάτω από το χαλί, θα επιδιώξει να διατυμπανίσει προς κάθε κατεύθυνση. Η επενδυτική στροφή του ΣυΡιζΑ θα συνδυαστεί με ένα κύμα διώξεων, το οποίο ξεκίνησε και έχει δρομολογηθεί προς κάθε κατεύθυνση. Οι προμήθειες της υγείας γενικότερα, θα έρθουν έντονα στο προσκήνιο και η Novartis ειδικότερα, θα χρησιμοποιηθεί για να κατηγορηθούν πολιτικά στελέχη.
- Το μενού περιλαμβάνει και τα δάνεια των κομμάτων για τα οποία ήδη έχει κινηθεί διαδικασία. Επιπλέον έρχονται και δικογραφίες για διάφορα επιχειρηματικά δάνεια που δόθηκαν από το 2001 και μετά. Δεν υπάρχει περίπτωση όποιος διετέλεσε ανώτερο στέλεχος ελληνικής τράπεζας τα τελευταία 15 χρόνια να μην εμπλακεί τουλάχιστον σε μια - δυο περιπτώσεις. Με τις υγείες μας.
- Θεωρητικά η κυβέρνηση έχει προς πώληση μόνον το 11% της ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο φαίνεται ότι ισχυρά ελληνικά και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν δίνουν ιδιαίτερη πίστη στις κυβερνητικές προθέσεις και ποντάρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν τον έλεγχο της εταιρείας.
- Στις τράπεζες οι εκτιμήσεις αρχίζουν να γέρνουν προς την κατεύθυνση ότι περιορίζονται οι πιθανότητες να γίνει και έλεγχος όλων των περιουσιακών τους στοιχείων (AQR) όπως ζητάει το ΔΝΤ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα πράγματα με τα κόκκινα δάνεια είναι εύκολα. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς ο ορίζοντας έχει σκουρύνει και για αυτό μην εκπλαγείτε αν στις αρχές του 2018 γίνουν κινήσεις που δεν λογάριαζε η αγορά.