- Ξεκίνησε μία δύσκολη εβδομάδα, φορτωμένη με πολλά προβλήματα σε διάφορα μέτωπα. Το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει κάθε λόγο να θέλει την άνοδο, αλλά τα προβλήματα είναι εισαγόμενα. Οι αγορές σήμερα στην Ευρώπη θα ανοίξουν έχοντας αγωνία για το πώς θα συμπεριφερθεί από το απόγευμα η Wall Street, μετά την μεγάλη πτώση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
- Ο Πρόεδρος Μακρόν καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι επιθετικές διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, ενώ το Brexit δείχνει ότι είναι κοντά να εξελιχθεί σχεδόν ανεξέλεγκτα, καθώς το Reuters μας πληροφορεί ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε αναβολή της ψηφοφορίας που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη στη βρετανική
Βουλή. Αύριο, επίσης θα έχουμε την συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον προϋπολογισμό.
- Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποφασίσει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, ενός ακόμη τρένου που η χώρα μας παρακολούθησε ατάραχη να περνάει από μπροστά της. Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα, θα πάρει τη σκυτάλη η Fed για να αποφασίσει μία ακόμη αύξηση στα επιτόκια του δολαρίου.
- Με αυτές τις συνθήκες μόνον ο δικός μας πρωθυπουργός θα ήταν ευχαριστημένος, καθώς είναι γνωστό πως συντάσσεται με τη ρήση του Μάο για "μεγάλη αναστάτωση, θαυμάσια κατάσταση". Ωστόσο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή οι δηλώσεις του Ζάεφ βαραίνουν συνεχώς το κλίμα για το Σκοπιανό ενώ την ίδια στιγμή πολλά θέματα με τους δανειστές παραμένουν ανοικτά.
- Αφήστε τις ιδιωτικοποιήσεις και πάρτε παράδειγμα τον νόμο Κατσέλη, του οποίου η ισχύς εκπνέει σε 21 μέρες. Οι δανειστές απείλησαν ευθέως την κυβέρνηση με έκδοση αρνητικού report, στην περίπτωση που προχωρούσαν σε παράταση ισχύος του νόμου με τη σημερινή του μορφή.
- Η κυβέρνηση φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στην αγορά ομολόγων και κατ' επέκταση στα σχέδια για έξοδο στις αγορές τον Ιανουάριο, συμβιβάστηκε περνώντας στην πρόταση για το κυπριακό μοντέλο. Και προς τα εκεί όμως φως δεν έχει ακόμη φανεί και προς το παρόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει τους δανειστές να απαντήσουν αν αποδέχονται μια πρόσκαιρη παράταση του νόμου Κατσέλη με πολύ χαμηλότερα όρια και για πόσο χρονικό διάστημα.
- Άρχισαν τα όργανα. Οι συζητήσεις για την πώληση στην Fortress του Attica Group της MIG, όχι μόνον ναυάγησαν αλλά εξελίσσονται κατά τον χειρότερο τρόπο. Το fund έχοντας στα χέρια του τα ομολογιακά δάνεια αποφάσισε να ασκήσει τα δικαιώματά του και ζήτησε επισήμως την περασμένη Παρασκευή να μετατραπούν οι ομολογίες του σε μετοχές, που σημαίνει ότι σχεδόν το 29% της Attica Group περνά στον έλεγχο της Fortress.
Έτσι το fund γίνεται στρατηγικός επενδυτής στη ναυτιλιακή εταιρεία και η πώλησή της για τη MIG καθίσταται σχεδόν αδύνατη, καθώς οιοσδήποτε στο μέλλον ενδιαφερθεί για την Attica Group, θα πρέπει πρώτα να συνομιλήσει και να εξασφαλίσει τη συναίνεση του αμερικανικού fund, το οποίο ταυτόχρονα διατηρεί και τα δικαιώματα του δεύτερου ομολογιακού που κατέχει.
- Το μοναδικό καλό σενάριο πλέον, είναι η κλιμάκωση των κινήσεων του Fortress έναντι Attica Group και MIG να οδηγήσει σε συμβιβασμό για το τίμημα και να έχουμε μία γρήγορη συμφωνία το επόμενο διάστημα. Διαφορετικά η πλευρά της Fortress έχει όλη την άνεση του χρόνου να περιμένει. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση, οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν το τίμημα για την εξαγορά του Attica Group τουλάχιστον κατά το τελευταίο εξάμηνο με την τιμή να έχει πάρει την κατιούσα. Η μετατροπή των μετοχών ήταν το χαρτί που θα έπαιζε το Fortress αν δεν έβρισκαν κοινό τόπο.
- Το 2019 για το ΧΑ θα αποδειχθεί χρόνια μεγάλης απόδοσης μεμονωμένων μετοχών, ασχέτως της κίνησης των δεικτών. Μία μετοχή που έχει σοβαρές πιθανότητες να ανήκει σ'' αυτήν την κατηγορία είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και αυτό επειδή το 2019 είναι η χρονιά που θα απορροφήσει όλες τις θυγατρικές αναδεικνύοντας έτσι μεγάλες υπεραξίες και μειώνοντας δραστικά
τις φορολογικές δαπάνες.
- Σήμερα Δευτέρα, η μετοχή της Motor Oil κόβει το ενδιάμεσο μέρισμα ύψους 0,35 ευρώ ανά μετοχή.