- Η κυβέρνηση το έχει καταστήσει σαφές: Μέχρι τέλος Ιανουαρίου, το αργότερο μέσα Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει βγει στις αγορές. Η απόφαση είναι η έξοδος να γίνει σχεδόν με κάθε κόστος γιατί υπάρχει απειλή ομηρείας. Δηλαδή, να περάσουν οι πρώτοι μήνες του 2019, χωρίς έστω μια έξοδο ασφαλείας και να δημιουργηθεί η εντύπωση αδυναμίας, συγκυρία που στρώνει το έδαφος για ακόμη χειρότερες συνθήκες.
- Για αυτό αν στο διάστημα των επομένων 30-40 ημερών δεν ζήσουμε ένα κραχ ανάλογο του 2008, τότε η έξοδος πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μάλιστα υπάρχει απόφαση να πραγματοποιηθεί ασχέτως των διαθέσεων που θα δείξουν οι οίκοι αξιολόγησης.
- Τα δεδομένα, λένε οι γνωρίζοντες, δεν δικαιολογούν αισιοδοξία, αλλά ούτε και έντονα αισθήματα απαισιοδοξίας. Η S&P θα δημοσιοποιήσει το χρησμό της για την οικονομία στις 18 Ιανουαρίου 2019, η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου και ακολουθεί η Moody's την 1η Μαρτίου. Η S&P μας έχει 4 θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και η Moody's 6 θέσεις κάτω. Για την Fitch σημασία έχει απλώς να μην μας υποβαθμίσει, επειδή μας έχει δώσει την υψηλότερη αξιολόγηση.
- Τίποτε όμως δεν θεωρείται δεδομένο με τους οίκους αξιολόγησης. Ωστόσο αν ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος ολοκληρωθεί ομαλά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι πιθανόν η Moody's να βελτιώσει κάπως την αξιολόγηση της ανοίγοντας το δρόμο και για μια δεύτερη έξοδο, που θα έχει και προεκλογική σημασία για την Κυβέρνηση.
- Ό,τι όμως και να πράξουν οι οίκοι, η έξοδος της ελληνικής δημοκρατίας με πενταετές ύψους 2 δισ. ευρώ, το αργότερο ως τις 15 Φεβρουαρίου, προς το παρόν τουλάχιστον είναι «κλειδωμένη». Αυτό το κλίμα έχουν πιάσει και παρακολουθούν στενά οι τράπεζες, καθώς την αξιολόγηση της οικονομίας διαδέχεται πάντοτε και αξιολόγηση των τραπεζών. Ελπίζουν να παρουσιαστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα επιτρέψει μετά το Δημόσιο να βγουν με τη σειρά τους και οι τράπεζες στις αγορές.
- Απίστευτα πράγματα που υπερβαίνουν κάθε λογική συμβαίνουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς έχουμε διώξεις που κυριολεκτικά θυμίζουν άλλες εποχές. Η διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ Διοίκηση της Επιτροπής συγκρούστηκε μετωπικά με τη διεύθυνση ελέγχου συναλλαγών για την υπόθεση της Folli Follie και τον υπολογισμό της ζημίας. Η διευθύντρια απειλήθηκε διαδοχικά με απόλυση, μετάθεση ως και ΕΔΕ επειδή δεν συνέτασσε έκθεση ελέγχου κατά τις επιθυμίες και τις εντολές της διοίκησης. Τελικά, όταν φάνηκε ότι η σύγκρουση θα μεταφερθεί στα δικαστήρια, η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενώ μάλιστα είχε συνεδριάσει για την τιμωρία του «ανυπάκουου» στελέχους της, δεν προέβη σε κάποια ενέργεια και έδειξε να υιοθετεί στάση αναμονής.
- Ωστόσο, κάθε άλλο παρά στάση αναμονής τήρησε ο κ. Γκότσης και η παρέα του. «Ανακάλυψαν» δήθεν διοικητικά ζητήματα που συνδέονται με τον σύζυγο της διευθύντριας -επίσης υπάλληλο της Επιτροπής- και απειλούν τώρα να τον διώξουν. Όπως καταλαβαίνετε προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση Χαράλαμπου Γκότση είναι η μοναδική στην ιστορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που είχε δύο απεργιακές κινητοποιήσεις (Νοέμβριο 2017 και Ιούνιο 2018) με αιτήματα για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της.