- Σε επικίνδυνα επίπεδα ανέβηκε το θερμόμετρο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την υπόθεση διάσωσης του Μαρινόπουλου. Η υπογραφή της συμφωνίας με Σκλαβενίτη ενεργοποίησε αντανακλαστικά και οι αντιδράσεις φαίνεται ότι δρομολογούνται.
- Οι εστίες των προβλημάτων είναι δύο: α) Ο ανταγωνισμός δεν είδε με καλό μάτι τη συμφωνία καθώς θεωρεί ότι στρεβλώνει τις συνθήκες στην αγορά. Ειδικώς η Βασιλόπουλος φημολογείται ότι ενημέρωσε πως θεωρεί τις εξελίξεις αιτία πολέμου.
- β) Η δεύτερη και σοβαρότερη εστία αντιδράσεων εντοπίζεται στις πολυεθνικές εταιρίες που είναι και οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της αλυσίδας. Οι πολυεθνικές -προς τις οποίες η Μαρινόπουλος έχει και τις μεγαλύτερες οφειλές- λέγεται ότι συγκρότησαν κοινό μέτωπο και αρνούνται το κούρεμα. Το ερώτημα είναι αν το μέτωπο των πολυεθνικών επαρκεί για να διασπάσει το 60% των οφειλών που πρέπει να συναινούν με το σχέδιο για να προχωρήσει η συμφωνία.
- Οι τραπεζίτες αδυνατούν να κατανοήσουν πως η Εθνική κατάφερε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 900 εκατ. Τα πρώτα 300 εκατ. λέγεται ότι οφείλονται σε διαγραφές. Τα άλλα 600 εκατ. όμως είναι δάνεια που ρυθμίστηκαν και έκτοτε εξυπηρετούνται. Όμως για να βγει ένα δάνειο από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, πρέπει να έχει γίνει ρύθμιση και να πληρώνεται κανονικά επί ένα χρόνο.
-Δηλαδή ρυθμίσεις δανείων που έγιναν πριν την επιβολή των capital controls συνέχισαν να εξυπηρετούνται με επιτυχία και μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών και εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε στη συνέχεια με το δημοψήφισμα και την υπερήφανη διαπραγμάτευση. Στις άλλες τράπεζες τουλάχιστον, οι ρυθμίσεις της ίδιας περιόδου δεν υπήρξαν το ίδιο εύστοχες.
- Οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, επιμένουν: Έχουν μαζευτεί βαριά σύννεφα πάνω από τις εκκρεμότητες της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης.
- Μέχρι σε ειδικούς της θεωρίας των παιγνίων υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί -κομπορρημονώντας για την επιτυχία- ότι προσέφυγαν για τον σχεδιασμό της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.
-Η στήλη δυσκολεύεται να το πιστέψει, αλλά στην αγορά κυκλοφορεί η πληροφορία ότι υπάρχει ισραηλινό fund που ενδιαφέρεται να μεταφέρει για εγκατάσταση στην Ελλάδα βιομηχανικές μονάδες! Εκτός ίσως κι αν είναι αποβλήτων, χημικών κλπ
- Τέλος εποχής. Το 4,98% των κοινών μετοχών της ΤΙΤΑΝ που κατείχε ο γνωστός επενδυτής του ελληνικού Χρηματιστηρίου Γ. Τζιβέλης που διαχειριζόταν το fund MITICA, πέρασε στην ΑLPHA BANK λόγω δανείου που είχε λάβει. Είχαν προηγηθεί οι προνομιούχες της ΤΙΤΑΝ και άλλες μεγάλες μετοχικές θέσεις που κατείχε ο Γ. Τζιβέλης.
- Για τη χθεσινή συνάντηση ΤΧΣ με Ντ. Νουί του SSM, η στήλη δεν σχολιάζει ακόμη, γιατί χρειάζεται εύλογο χρόνο μέχρι να συγκεντρωθούν αξιόπιστες πληροφορίες.