Black Box 05/09/2016

Black Box 05/09/2016

- Ουσιαστικά και δυνατά ξεκινά αυτή η εβδομάδα, καθώς "ανοίγει" με τη συνάντηση της μεταβατικής διοίκησης του ΤΧΣ, δηλαδή των Γ. Μιχελή και Χ. Στράτου με την επικεφαλής του SSM κ. Ντανιέλ Νουί. Η συνάντηση είναι σημαντική και δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη συνάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου με την Ντ. Νουί, αφού έχει κανονιστεί μια εβδομάδα πριν. Η συνάντηση αφορά όλα τα εκκρεμή θέματα και κυρίως τις διοικήσεις και τα νέα συμβούλια ενώ στη διάρκεια της αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι και ονόματα. Δηλαδή επί της ουσίας, θα "ζυγιστούν" από τον SSM οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που προωθεί στις τράπεζες.

- Επ'' ευκαιρία, αφού ο λόγος είναι για συναντήσεις με ξένους παράγοντες, ένα κουίζ από τη στήλη. Ποιος έλληνας πολιτικός διαμαρτυρήθηκε για τον αφελληνισμό των τραπεζών και εισέπραξε από τον ευρωπαίο αξιωματούχο που συνομιλούσε την δηλητηριώδη ατάκα: Δεν είναι δικό μας πρόβλημα, εσείς το δημιουργήσατε, εσείς δεν καταγγείλατε παράνομα τρίγωνα μεταξύ τραπεζών, κομμάτων και ΜΜΕ;

- Η εβδομάδα λοιπόν ξεκινά με ενδιαφέρον και την προσδοκία να υπάρξει ώθηση στις εκκρεμότητες του τραπεζικού μετώπου, αλλά ας ευχηθούμε να μην τελειώσει με δάκρυα. Γιατί την Παρασκευή συνεδριάζει το Εurogroup. Η κυβέρνηση το μήνυμα το έχει λάβει: "Είστε πολύ πίσω, η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν τελειώσει η πρώτη". Αυτό όμως θα ειπωθεί επίσημα στο Εurogroup της Παρασκευής καθώς πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Με απλά το λόγια το μήνυμα θα είναι ότι αν τρέξετε τώρα να καλύψετε τον χαμένο χρόνο του καλοκαιριού, η εκταμίευση των 2,8 δισ. μπορεί να εγκριθεί από το επόμενο Εurogroup στις 10 Οκτωβρίου. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς, γιατί η Fitch θεωρεί πιθανή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, δηλαδή μετά από 7-8 μήνες.

- Η αριστερή μας κυβέρνηση δυσκολεύεται -ενόψει και ΔΕΘ- να πιεί το πικρό ποτήρι. Δεν βρίσκει το πολιτικό θάρρος να ανακοινώσει τον διορισμό του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου για να μην γίνει πασιφανές ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν Γάλλοι, Γερμανοί, Αγγλοσάξωνες κλπ. Υπό την πολιτική πίεση που δημιουργεί το ζήτημα του υπερταμείου, η Κυβέρνηση εφαρμόζει την κλασική ελληνική τακτική "σπρώξ'' το στον καιρό" και δεν υποδεικνύει τους έλληνες εκπροσώπους, μέλη του εποπτικού συμβουλίου, μέχρι τουλάχιστον να περάσει η ΔΕΘ. Κι άντε διόρισε τους Έλληνες στο συμβούλιο, πως θα μεταβιβάσει στη συνέχεια στο υπερταμείο ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ κλπ. Στις γενικές συνελεύσεις των ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα όσων είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, μέχρι τώρα πήγαινε ένας δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με εντολές από το γραφείο του υπουργού να ψηφίσει τα θέματα. Τώρα θα πηγαίνει ένας εκπρόσωπος... του υπερταμείου, που είναι νέος μέτοχος.

- Το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου είναι πενταετούς θητείας. Διορίζει και εποπτεύει το Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου εγκρίνει ακόμα και τις αμοιβές. Ασκεί ασφυκτικό έλεγχο σχεδόν σε κάθε απόφαση για τη λειτουργία του υπερταμείου, από την ίδρυση θυγατρικών και τις αμοιβές μέχρι την εταιρική διακυβέρνηση. Τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου επιλέγονται από το ελληνικό δημόσιο (με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών) και δύο μέλη -μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕSM. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται «κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών». Συνεπώς η αριστερή μας κυβέρνηση δεν κάνει βήμα αν δεν ανάψουν πράσινο φώς οι δανειστές.

- Κι αφού στα ζητήματα υψηλής πολιτικής τα σκ...αμε, πάμε τώρα σε πιο πεζά θέματα. Πολύ διακριτικά αλλά σταθερά ο όμιλος Λάτση συνεχίζει να συγκεντρώνει μετοχές των ΕΛΠΕ. Η συγκέντρωση, φημολογείται στην αγορά, ενίοτε γίνεται και από διαφορετικά κέντρα, πάντοτε αργά, ήρεμα και προσεκτικά. Αν ο όμιλος Λάτση δεν είχε μπει στον πειρασμό να αγοράσει από την Πειραιώς ένα μεγάλο πακέτο των ΕΛΠΕ (6,5 εκατ. μετοχές) που ανήκαν στο χαρτοφυλάκιο της πάλαι ποτέ Αγροτικής, κανείς στην αγορά δεν θα είχε προσέξει τις κινήσεις του ομίλου. Η απόκτηση του συγκεκριμένου πακέτου βάσει της χρηματιστηριακής νομοθεσίας υποχρέωσε τον όμιλο να εκδώσει ανακοίνωση και έτσι όλοι πληροφορήθηκαν ότι από τις αρχές του 2016, ο όμιλος Λάτση απέκτησε επιπλέον 8,6 εκατ. μετοχές των ΕΛΠΕ.

- Προσέξτε τώρα μια λεπτομέρεια και βγάλτε τα συμπεράσματα σας: Στα ΕΛΠΕ υπάρχει συμφωνία μετόχων, βάσει της οποίας το δημόσιο ασκεί το management, εφόσον διατηρεί στην κατοχή του το 35,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Η άσκηση της διοίκησης από το Δημόσιο ανατρέπεται σε δυο μόνον περιπτώσεις. Αν το Δημόσιο μειώσει την συμμετοχή του κάτω από το 35,1% ή αν κάποιος άλλος μέτοχος ελέγχει το 49,9% των ΕΛΠΕ.