Black Box 03/10/2016

Black Box 03/10/2016

- Η εβδομάδα ξεκινά με μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εύκολο θέμα για τα κανάλια, μετά το γκάλοπ-ψυχρολουσία που δημοσίευσε η Αυγή και έκανε για λογαριασμό της, εταιρεία που ανήκει σε μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δείχνει την κυβέρνηση να καταρρέει αλλά οι δυσάρεστες εκπλήξεις των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι θα έχουν συνέχεια. Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ένα ακόμη γκάλοπ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στον ΣΚΑΪ. Ασφαλώς δεν θα προκαλέσει το σοκ που προκάλεσε αυτό της Public Issue που δημοσίευσε η Αυγή, αλλά λέγεται ότι θα επιβεβαιώνει την εικόνα της επερχόμενης κατάρρευσης. Φημολογείται ότι θα καταγράφει διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται πλέον σε διψήφια επίπεδα.

- Η ποσοτική χαλάρωση φαίνεται να απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα το μέγαρο Μαξίμου. Ήταν ένα θέμα που συζήτησε ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των επενδυτικών funds που συνάντησε, ήταν ένα θέμα για το οποίο ρώτησε τον Γ. Στουρνάρα στην τελευταία τους συνάντηση και γενικότερα είναι ένα θέμα που είναι αρκετά ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον πρέπει να εκκινεί από το γεγονός ότι χωρίς ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα πλησιάσει την Ελλάδα. Άλλωστε αν δεν μας εμπιστεύεται ο Ντράγκι, γιατί να μας εμπιστευτεί ένα fund; Στο Μαξίμου φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν δεν πάρει εμπρός η οικονομία το 2017, η παρτίδα έχει χαθεί γιατί έρχεται ο κόφτης.

- Τα μηνύματα πάντως που έχουν φτάσει στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καίγεται να γιορτάσει μια νίκη με το QE, είναι ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντός του Δεκεμβρίου, εφόσον υπάρξει τουλάχιστον σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης. Στις Βρυξέλλες, όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέπτονται οι δανειστές, υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο QE αν η Κυβέρνηση δεν δείξει εμπράγματη θέληση και ουσιαστική δέσμευση να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

- Η επόμενη πάντως κρίσιμη ημερομηνία για τα ελληνικά πράγματα είναι στο τέλος αυτής της εβδομάδας και συγκεκριμένα το διάστημα 7 με 9 Οκτωβρίου, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον. Το "παρών" θα δώσει σχεδόν όλο το οικονομικό επιτελείο, ενώ συνήθως στο περιθώριο τέτοιων συνόδων γίνονται ανεπίσημες συζητήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Σημειώστε επίσης ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται με βαρύ κλίμα για τη χώρα μας. Στην Ουάσιγκτον δεν χάρηκαν καθόλου με τις πρόσφατες δηλώσεις Κατρούγκαλου για προσπάθεια απομόνωσης του ΔΝΤ και άλλα τέτοια. Άλλωστε σε αυτήν την ενόχληση -σε συνδυασμό και με τις εσωτερικές ισορροπίες ενόψει της συνόδου- αποδίδεται η διαρροή που αναστάτωσε την Αθήνα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ότι δηλαδή το ΔΝΤ μπορεί να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μετά το Φθινόπωρο του 2017.

- Ενδείξεις σταθεροποίησης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο βλέπει η Goldman Sachs όπως αναφέρει στην τελευταία της έκθεση. Ωστόσο οι τραπεζίτες δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τα κόκκινα δάνεια. Όχι τα παλιά, το πρόβλημα τώρα εντοπίζεται στα ρυθμισμένα δάνεια. Η δεύτερη ευκαιρία που δίνουν οι τράπεζες, τις περισσότερες φορές χάνεται λίγους μήνες μετά τη νέα ρύθμιση.

- Σε συμφωνία φέρεται να έχουν έρθει Μυτιληναίος και Δ.Ε.Η. για την κοστολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας της "Αλουμίνιον της Ελλάδος". Ωστόσο, πρέπει η συμφωνία να επικυρωθεί και από την Γενική Συνέλευση της Δ.Ε.Η.

- Ο Νοέμβριος είναι μήνας που ξεκινούν δίκες οι οποίες έχουν επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Στις 7 Νοεμβρίου θα γίνει η δίκη για τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank σε εταιρείες του βασικού μετόχου της. Επίσης τον ίδιο μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει σε δεύτερο βαθμό και η δίκη για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.

- Ίσως τελικά να μην γίνεται άδικα τόση φασαρία για τα κόκκινα δάνεια και πράγματι να πρόκειται για τον θησαυρό των ελληνικών τραπεζών. Η σύμπραξη PricewaterhouseCoopers, Hoist και Qualco, φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει. Η κοινοπραξία των τριών εταιρειών είχε αναλάβει να διαχειριστεί τα περίπου οχτώ δις περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες που έκλεισαν (Αγροτική, Ταμιευτήριο κλπ). Οι πληροφορίες είναι ότι κυρίως από ρυθμίσεις δανείων και τώρα λίγο και από εκποιήσεις, τα έσοδα φτάνουν σε μηνιαία βάση τα 8 με 10 εκατομμύρια. Ωστόσο σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται τα έξοδα της εταιρείας, λόγω νομικών και άλλων υποχρεώσεων.