Black Box 02/01/2019

Black Box 02/01/2019

- Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες φοβούνται ιδιαίτερα πως το 2019 θα αποδειχθεί μία αρκετά δύσκολη χρονιά. Η στήλη πιστεύει ότι ξεκίνησε ένας πολύ απρόβλεπτος χρόνος που θα μας εκπλήξει έντονα θετικά σε ορισμένα ζητήματα και εξίσου αρνητικά σε άλλα, που δεν θα περιμένουμε. Το ισοζύγιο όμως στο τέλος του 2019 πιθανόν δεν θα είναι στο μείον.

- Το 2018 μας άφησε με τον ΕuroStoxx 600 να γραφεί απώλειες 13%, τον S&P 500 να έχει υποχωρήσει 6,2% και τον κινεζικό CSI 300 με ζημιές που υπερβαίνουν το 20%. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις των αγορών από το 2008 και ανησυχούν ότι η αμερικανική οικονομία διολισθαίνει προς την ύφεση και όπως είναι λογικό δεν αποκλείουν να έχουμε φέτος ακόμη χειρότερες επιδόσεις. Ωστόσο, η αλήθεια είναι μάλλον ότι ανοιγόμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Άλλωστε για όποιον θυμάται, όσο ανήσυχοι είναι οι ειδικοί για το 2019, τόσο αισιόδοξοι ήταν για τις αγορές όταν ξεκινούσε το 2018.

- Λογικό είναι λοιπόν να αναρωτιέται κανείς, πως ένα τέτοιο περιβάλλον -το οποίο δείχνει να θέλει (αν δεν συνεχιστεί η διόρθωση) τρεις με έξι μήνες για να επανέλθουν οι αγορές σε ήρεμα νερά- θα μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να βγει στις αγορές κάνοντας μια πραγματική κι όχι στημένη έξοδο. Λογικό είναι επίσης να αναρωτιέται κανείς, πως οι τράπεζες θα μπορέσουν θα προχωρήσουν σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης. Δεν λέμε ότι είναι αδύνατο, αλλά σίγουρα έγινε δυσκολότερο.

- Από την άλλη πλευρά, μετά από εννέα  χρόνια συνεχούς ανόδου και αλλεπάλληλων ρεκόρ στους χρηματιστηριακούς δείκτες και με τους αναλυτές εν χορώ να φωνάζουν ότι επίκειται διόρθωση, η έντονη και βίαιη πτώση των αγορών το 2018 σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως τώρα η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει με τον ίδιο ρυθμό στην άνοδο των επιτοκίων και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να αυξήσει, όπως έχει προγραμματίσει, τρεις φορές τα επιτόκια μέσα στο 2019 αλλά πιθανότατα μία φορά και αυτή στο δεύτερο εξάμηνο, δίνοντας ευκαιρία στις αγορές να ισορροπήσουν. Με απλά λόγια, το 2019 δεν είναι το τέλος του κόσμου για τους επενδυτές, αλλά η χρονιά που άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού.

- Επειδή στο ΧΑ υπάρχει ο παράγοντας τράπεζες ο οποίος είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος αυτήν την περίοδο, αλλά υπάρχουν και αρκετοί θετικοί καταλύτες (π.χ. εκλογές) το 2019 θα είναι χρονιά μεμονωμένων μετοχών. Θα υπάρξουν περιπτώσεις μετοχών, που τα management έχουν ήδη σχεδιάσει και δρομολογήσει επιχειρηματικές κινήσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλες αποδόσεις. Τη νέα χρονιά χρειάζεται οι επενδυτές να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να είναι τοποθετημένοι στη σωστή μετοχή.

- Για τις τράπεζες τα μοντέλα μαζικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων προχωρούν και όλα δείχνουν ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε τις εγκρίσεις των αρχών και πιθανότατα Απρίλιο - Μάιο θα είναι θεσμικά ώριμα ώστε να αξιοποιηθούν κατά την κρίση κάθε τράπεζας. Ταυτόχρονα οι τράπεζες δρομολογούν διάφορες πρόσθετες ενέργειες που δεν διαφημίζουν, όπως π.χ. ο διαγωνισμός που τρέχει η Αlpha για να αναθέσει τη διαχείριση 3,9 δισ. NPLs στην Κύπρο. Για αυτό και μην βιαστείτε να προγράψετε στο σύνολο τους τις τράπεζες. Τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές οι διοικήσεις  έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να οργανώσουν και να αναπτύξουν ενδιαφέρουσες κινήσεις.

- Σημειώστε επίσης πως γύρω στις 15 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ενώ στις 21 Ιανουαρίου που θα είναι εδώ και η τρόικα, ξεκινά ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος.

- Στο μεταξύ 7 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τις δύο μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως η προθεσμία θα παραταθεί. Προς το τέλος του Ιανουαρίου έχουμε και τις δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Πρόκειται και πάλι για ένα δύσκολο στοίχημα αν και το δίδυμο Glencore-Carlyle Group (η τελευταία έχει πάνω από 200 δισ. δολάρια υπό διαχείριση) προβάλει ως το δυνατό χαρτί της διαδικασίας.