Αντέχει η Mytilineos, τα βλέμματα στη Motor Oil και τα ρηχά νερά στο ταμπλό

Ιδιαιτέρως θετική η συμπεριφορά της μετοχής της Μυτιληναίος παρά την αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι τράπεζες του εξωτερικού και στη δική μας αγορά. Ενώ έχουν παρατηρηθεί και κάποιες κινήσεις από τους επενδυτές προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές και να βελτιώσουν ρευστότητα, η Μυτιληναίος δε δείχνει να έχει επηρεαστεί και παραμένει μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά της. Προφανώς και κάτι σημαίνει αυτή η εξέλιξη.

Οι επενδυτές παραμένουν πεπεισμένοι για τις ισχυρές προοπτικές του ομίλου και το περιθώριο ανόδου που έχει ακόμα η μετοχή παρά το τεράστιο ράλι που έχει γράψει. Ας μη λησμονούμε φυσικά και τη βελτιωμένη μερισματική απόδοση της μετοχής με βάση το μέρισμα που ανακοινώθηκε για τη χρήση 2022 (1,20 ευρώ) έναντι των προηγούμενων χρήσεων. Οι αναλυτές παραμένουν θετικοί με τιμές στόχους πάνω και από τα 30 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη ανάλυση της Edison, η οποία έδωσε τιμή στόχο τα 36 ευρώ, της Citi που έδωσε τα 30 ευρώ, της Wood, η οποία ανέβασε τον πήχη στα 32,2 ευρώ και λίγο πιο παλιά την Alpha Finance που είχε δώσει στα 31,40 ευρώ.

Οι «φίλοι» της μετοχής περιμένουν θετικά νέα στο μέλλον, τόσο αναφορικά με την εισαγωγή της εταιρείας σε μεγάλη αγορά του εξωτερικού, αλλά και από τις εκτιμήσεις που θα δώσει η διοίκηση στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ήδη να έχει δώσει μία πρώτη εικόνα, βάζοντας το στοίχημα για το 2023 να ξεπεράσουν τα EBITDA το 1 δισ. ευρώ.


Μήνας διόρθωσης είναι ο Μάρτιος για τη μετοχή της Motor Oil, καθώς μετά τα νέα ιστορικά που έγραψε πάνω από τα 25 ευρώ, υποχώρησε κάπως χαμηλότερα προς τα 22 ευρώ.

Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στα αποτελέσματα χρήσης 2022, αλλά και στην πορεία του πρώτου τριμήνου, καθώς όταν θα ανακοινωθούν τα ετήσια (11 Απριλίου) θα έχει ολοκληρωθεί και το πρώτο τρίμηνο. Στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη είχαν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και τα EBITDA είχαν ανέλθει στα 1,39 δισ. ευρώ.

Τα περιθώρια διύλισης αν και έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά τους, φαίνεται πως παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα και η πορεία του τουρισμού στη χώρα, μάλλον θα είναι εξαιρετική με βάση τα σημερινά δεδομένα. Οι προκρατήσεις πάνε πολύ καλά, οι αεροπορικές εταιρείες είναι αισιόδοξες και το ίδιο είναι και οι ξενοδόχοι, ενώ σημειώνουμε πως πολλοί τουριστικοί προορισμοί ξεκινούν αρκετά νωρίτερα να υποδέχονται επισκέπτες φέτος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που ήταν η πρώτη κανονική χρονιά μετά την πανδημία.  


Μεγάλη η υποχώρηση των συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές υιοθετούν μία πιο συντηρητική στάση και τηρούν στάση αναμονής. Η πορεία των ξένων αγορών και οι ειδήσεις που βγαίνουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα επηρεάζουν, ενώ έχουμε και τις εκλογές στην Ελλάδα που σίγουρα θα προσθέσουν μία νευρικότητα στο ήδη περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας.

Έτσι ο τζίρος υποχώρησε σημαντικά χαμηλότερα έναντι των μέσων ημερήσιων συναλλαγών που έχουμε από την αρχή του έτους. Πιο αναλυτικά, χθες δεν ξεπεράσαμε τα 50 εκατ. ευρώ με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να είναι πάνω από 110 εκατ. ευρώ. Αυτό το ύψος βέβαια των συναλλαγών είναι αρκετά πάνω από την εκτίμηση πολλών αναλυτών, οι οποίοι έχουν βάλει τον πήχη κάπου στα 90 εκατ. ευρώ περίπου.

Άρα δεν περιμένουν ότι ο τζίρος που γινόταν τις προηγούμενες εβδομάδες θα κρατούσε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το θέμα βέβαια είναι να μην επιστρέψουμε ούτε σε εκείνες τις μέρες απαξίωσης όπου δεν ξεπερνούσαμε τα 30 εκατ. ευρώ συναλλαγές.


Λίγο πριν το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2023 και στον κλάδο των τροφίμων άρχισε να παρατηρείται εκ νέου μια κινητικότητα από πλευράς μεγάλων επενδυτών. Γνωστό αμερικανικό fund «ψάχνεται» να μπει στον κλάδο τροφίμων και ειδικότερα στην κατεψυγμένη ζύμη. Πρόκειται για έναν κατακερματισμένο κλάδο ο οποίος παρά τα «σκαμπανεβάσματα» στον ετήσιο τζίρο την τελευταία δεκαετία έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τις πωλήσεις του και έχει περιθώρια ανάπτυξης. Πάντως, εκτός από τον εν λόγω κλάδο, το αμερικανικό fund σκανάρει γενικότερα την αγορά…


Σε ένα μήνα από σήμερα, ειδικότερα στις 28 Απριλίου, αναμένεται να κατατεθούν (εκτός απροόπτου) οι προσφορές για το μεγάλο έργο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών και προοδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων ανατολικού τομέα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το μεγάλο αυτό έργο έχει προϋπολογισμό 242 εκατ. ευρώ και πληροφορίες αναφέρουν πως θα βρεθεί στο στόχαστρο μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Η χρηματοδότηση του project γίνεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 - 2020».


H αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο έχει αφήσει τις προσδοκίες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε πολύ υψηλά επίπεδα που σημαίνει ότι υπάρχει ρίσκο σημαντικής πτώσης στις χρηματιστηριακές αγορές, εκτιμά η Morgan Stanley. Mε βάση τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, το guidance των επιχειρήσεων μοιάζει όλο και περισσότερο μη ρεαλιστικό και στις χρηματιστηριακές αγορές υπάρχει ο κίνδυνος ανατιμολόγησης των προσδοκιών αρκετά χαμηλότερα, αναφέρει σε έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα.

Η ανατιμολόγηση έχει ξεκινήσει στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου και οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει αρκετά ώστε να προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες. Άρα, υπάρχουν ευκαιρίες σε επίπεδο συγκεκριμένων μετοχών, αλλά και σε επίπεδο δείκτη η εικόνα δεν είναι ακόμη ελκυστική, σύμφωνα με τον επικεφαλής strategist της Morgan Stanley, Mike Wilson. Ο Wilson ήταν πρώτος στην κατάταξη του περιοδικού Institutional Investor πέρυσι καθώς προέβλεψε σωστά το ξεπούλημα των μετοχών.

«Ό,τι και αν συμβεί τους επόμενους τρεις με έξι μήνες από άποψη ανατιμολόγησης και επαναφοράς των αποτιμήσεων σε λογικότερα επίπεδα και μείωσης των εκτιμήσεων για την κερδοφορία, η χρηματιστηριακή αγορά δεν πρόκειται να καθίσει σε χαμηλά επίπεδα για μακρύ διάστημα. Δεν είμαστε της άποψης ότι βρισκόμαστε σε δομικό bear market. Πρόκειται για ένα κυκλικό bear market στο οποίο απομένει ένα κομμάτι μέχρι την ολοκλήρωσή του» ανέφερε ο Wilson.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που θα ξεκινήσουν στα μέσα Απριλίου. Δεδομένων των προσδοκιών για μία σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το δεύτερο εξάμηνο, η απειλή στα περιθώρια κέρδους από τον υψηλό πληθωρισμό  υποεκτιμάται, σύμφωνα με τον strategist της Morgan Stanley.


Σε 10 μήνες περίπου από σήμερα, στις 13 Ιανουαρίου 2024, θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν. Θεωρητικά, αυτό δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει πολύ, κυρίως λόγω αποστάσεως, και χρονικά και γεωγραφικά. Δεδομένης όμως της κομβικής σημασίας της Ταϊβάν στην παγκόσμια τεχνολογία και ειδικά στον τομέα των μικροεπεξεργαστών, θα είναι φρόνιμο να παρακολουθήσουμε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Όπως σχεδόν πάντα, θεωρείται σίγουρο πως τις εκλογές θα κερδίσει ένα από τα δύο υποψήφια πρόσωπα που θα επιλέξουν τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας: το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), στέλεχος του οποίου είναι η απερχόμενη πρόεδρος Τσάι, και το Κουομιντάγκ  (Kuomintang ή KMT).

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν συνήθως οι εκλογές στην νησιωτική αυτή χώρα έχει να κάνει κυρίως με τις σχέσεις των δύο κομμάτων, και της ίδιας της Ταϊβάν, με την Κίνα. Σε γενικές γραμμές, το DPP θεωρείται πως έχει στην άκρη του μυαλού του την ανεξαρτησία της χώρας από την Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν σαν μία αποσχισθείσα επαρχία, ενώ το KMT βλέπει με μεγαλύτερη συμπάθεια κάποιου είδους ένωση ή συνεννόηση με την Κίνα.

Η γενική αυτή διαφοροποίηση προέρχεται από το γεγονός πως το DPP σχετίζεται με τους γηγενείς, ενώ το KMT με τους Κινέζους που έφθασαν εκεί μετά την ήττα του Τσιάνγκ Κάι Σεκ από τις δυνάμεις του Μάο Τσε Τουνγκ.  Καθώς η αντιπαλότητα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν την Ταϊβάν με διάφορους τρόπους, έχει αρχίσει να εντείνεται τα τελευταία χρόνια, το αποτέλεσμα των εκλογών  αυτών αποκτά μεγάλη σημασία.

Ο επόμενος πρόεδρος πιθανώς να κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της χώρας. Η πρόεδρος Τσάι είναι πολύ δημοφιλής αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα την εκλογή του υποψηφίου του κόμματός της. Αυτές τις μέρες όμως, στην Ταϊβάν ασχολούνται με δύο από τους επίδοξους υποψήφιους του KMT.

Τον προκάτοχο της Τσάι, Μα Γινγκ Τζέου, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ταϊβάν (εν ενεργεία ή μη) που επισκέπτεται την κινεζική ενδοχώρα από το 1949 και υποστηρίζει πως ταξιδεύει στην Κίνα για να προωθήσει την ειρήνη και την συνεργασία.

Η επίσκεψή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ταϊβάν και επικρίθηκε από την πρόεδρο Τσάι, καθώς θεωρήθηκε πως είναι ακατάλληλη τη στιγμή που η Κίνα πιέζει όλους τους συμμάχους της Ταϊβάν στον κόσμο να την αποκηρύξουν (όπως έκανε προ ημερών η Ονδούρα).

Ο άλλος επίδοξος υποψήφιος πρόεδρος είναι ο ιδρυτής και μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της πασίγνωστης βιομηχανίας τεχνολογικών προϊόντων Foxconn.

Ο Τέρι Γκου ξεκίνησε περιοδεία 12 ημερών στις ΗΠΑ με σκοπό (σύμφωνα με το Bloomberg) να δημιουργήσει την εικόνα του υποψήφιου που είναι ικανός να προωθήσει τα αμυντικά και εμπορικά συμφέροντα της χώρας. Δεν ξέρουμε φυσικά αν κάποιος από τους δύο θα καταφέρει να είναι υποψήφιος στις εκλογές του προσεχούς Ιανουαρίου αλλά είναι σίγουρο πως η δουλειά του επόμενου προέδρου θα είναι πολύ δύσκολη καθώς θα βρεθεί ανάμεσα στην κλιμακούμενη διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.