Στο σημείωμα της Παρασκευής αναφερθήκαμε στους λόγους της κακής εικόνας που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο συνάδελφος Σωτήρης Κατσέλος μας επεσήμανε ότι στα στρατηγικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τελευταία τριετία πρέπει να προσμετρήσουμε και την αμφίθυμη στάση που κράτησε στα γεγονότα του Έβρου τον Φεβρουάριο του 2020. Φυσικά έχει δίκιο γιατί γεγονότα σαν κι αυτά, όπως και η πανδημία, συσπειρώνουν τους πολίτες γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο να κερδίσει είχε αν τη δεδομένη στιγμή στήριζε την κυβέρνηση.
Πέρα όμως από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να πείθει το εκλογικό σώμα ότι ξέρει και μπορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να σχεδιάσει και κυρίως να εφαρμόσει στρατηγική κόμματος εξουσίας, μόνο συνεχίζει να πολιτεύεται ως μικρό κόμμα της Αριστεράς, υπάρχει κι άλλος ένα σημαντικός παράγοντας που έχει συμβάλλει στην καλή εικόνα που διατηρεί η κυβέρνηση παρά τα προβλήματα, τα σφάλματα και τις παραλείψεις κι αυτός δεν είναι άλλος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ανοιχτές διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας τους που έχουν υιοθετήσει πλέον όλα τα κόμματα, μας κάνουν, ίσως, να ξεχνάμε ότι σύστημα παραμένει κομματικό και ότι τα κόμματα συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση των πολιτικών συσχετισμών, κυρίως σε τοπικό επίπεδο.
Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που δεν κατεδαφίστηκε από τον διπλό εκλογικό σεισμό του 2012 και μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο δεν αφέθηκε στην τύχη αλλά δόθηκε έμφαση στην ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του. Οι προσπάθειες για τη διατήρηση ενός «ετοιμοπόλεμου» κομματικού μηχανισμού εντάθηκαν με την ανάληψη της εξουσίας. Ο Γιάννης Μπρατάκος πρώτα και τώρα ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τον Στέλιο Κονταδάκη και τον Θανάση Νέζη εργάζονται συστηματικά για να διατηρήσουν την επιρροή του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες μέσω των στελεχών του.
Αν σήμερα προκηρύσσονταν εκλογές και έπρεπε να διεξαχθούν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που θα μπορούσε να κατεβάσει πλήρεις εκλογικούς συνδυασμούς σε όλες τις περιφέρειες και να διαθέσει εκλογικούς αντιπροσώπους στα χιλιάδες εκλογικά τμήματα ανά την Επικράτεια. Κι αυτό, στην εποχή μας, δεν είναι αμελητέο.
Την ίδια στιγμή πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μια δραστηριότητα που έχει θετικό αντίκτυπο στη στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε πλήθος ζητημάτων.
Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία τα κόμματα είναι ζωτικά όργανα του πολιτεύματος, ειδικά όταν διοικούνται δημοκρατικά. Τα κόμματα είναι εγγυητές της ομαλότητας και στις μέρες λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε είδος αντισυστημισμό.
Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, ο κομματικός της μηχανισμός και τα στελέχη της, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της καλής εικόνας της κυβέρνησης στους πολίτες. Κι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.