Σε λίγες μέρες, ίσως και σε ώρες, θα ξέρουμε αν και με ποιο τρόπο θα τιμωρήσει η UEFA τις τρεις ομάδες που απέμειναν από τη διαλυμένη, πια, ευρωπαϊκή Super League. Ο καβγάς ανάμεσα σε Τσέφεριν – Θεοδωρίδη από τη μια και Φλορεντίνο Πέρεθ – Αντρέα Ανιέλι – Τζουάν Λαπόρτα, έφτασε στο πικ του. Με «γεροντικό πείσμα» οι δύο πλευρές επιμένουν, οι μεν να τιμωρήσουν τους «αποστάτες», οι δε να διατηρούν το ουσιαστικά νεκρό κατασκεύασμά τους από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι 9 από τους 12.
Αν το δούμε ρεαλιστικά, κανείς δεν γίνεται να τιμωρήσει κανέναν σε όλη αυτή την ιστορία. Είναι τόσα τα «ένδικα μέσα» στα οποία θα καταφύγουν οι… κατάδικοι που γίνεται δύσκολο ως αδύνατο να τελεσιδικήσει – και μάλιστα γρήγορα – η υπόθεση. Το σίγουρο, ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα ρίξει κάποια ποινή, καθώς η όλη διαδικασία έχει προχωρήσει αρκετά και βρίσκεται στη φάση της ανακοίνωσης των τελικών αποφάσεων. Οι πληροφορίες λένε, πως δεν συζητείται θέμα αρχικής αθώωσης της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους. Εκείνο που μένει να μάθουμε, λοιπόν, είναι αν θα πρόκειται για κάτι… ελαφρύ (π.χ. πρόστιμο) ή για αποκλεισμό ενός ή δύο ετών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ρεπορτάζ της ιταλικής La Repubblica μιλούσε τις προάλλες για κάτι που θα κάνει αίσθηση και θα δώσει την εντύπωση ότι «αυτό που έγινε, δεν θα περάσει έτσι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, γενικού γραμματέα της UEFA, στην ισπανική MARCA. Μίλησε για «πιθανότητα τιμωρίας».
Ας δούμε, όμως, πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο… Αν πάρουμε το ακραίο σενάριο του διετούς αποκλεισμού, με την υποσημείωση ότι δεν θα είναι με αναστολή, ο πόλεμος θα φουντώσει. Οι τρεις σύλλογοι θα προσφύγουν σίγουρα στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο, το CAS, και κατόπιν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, με το οποίο ήδη υπάρχει επαφή. Με το που ιδρύθηκε η Super League και πριν ξεκινήσουν οι αντιδράσεις που οδήγησαν στη ματαίωση του εγχειρήματος, οι «αντάρτες» έκαναν και κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα σε Δικαστήριο της Μαδρίτης. Κι αυτό μπορεί να παίξει το ρόλο του, ειδικά όταν το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου ασπάζεται συγκεκριμένους νόμους της ΕΕ, που αφορούν τα μονοπώλια. Πριν φτάσουμε, όμως, εκεί, ας θυμηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία είχε τιμωρήσει πέρυσι με διετή αποκλεισμό την Μάντσεστερ Σίτι για παραβίαση του Financial Fair Play, αλλά στο CAS η ποινή έπεσε. Λογικό, επομένως, του χρόνου να έχουμε στο Champions League κανονικά και τις τρεις ομάδες. Αλλωστε, σε περίπτωση που υπάρξει ποινή αποκλεισμού και μάλιστα ισχύσει από φέτος, θα έρθει στην επιφάνεια ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα: ο πιθανός αποκλεισμός των τριών και από τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γκαμπριέλε Γκράβινα, είπε προ καιρού ότι δεν θα είχε πρόβλημα να τιμωρήσει τη Γιουβέντους, αν πρώτα το πράξει η UEFA. Στην Ισπανία, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Εκεί πρωτάθλημα δίχως τις δύο μακράν καλύτερες και πιο εμπορικές ομάδες, την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να γίνει, κι ας λέει ό,τι θέλει ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας και νούμερο 1 φερέφωνο της σημερινής UEFA, o Χαβιέρ Τέμπας. Οσο «ομαδάρες» κι αν είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Σεβίλλη και η η Βιγιαρεάλ, αν λείπουν τα δύο μεγάλα ονόματα, το ενδιαφέρον θα πέσει κατακόρυφα. Μέχρι και θα μηδενιστεί. Σαν να λέμε στην Ελλάδα, πρωτάθλημα χωρίς Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό. Τα τηλεοπτικά δίκτυα θα αρνηθούν να πληρώσουν τα ωραία τους εκατομμύρια, θα ξεκινήσουν οι αγωγές και τα άλλα δικαστικά σίριαλ και η κατάσταση θα γίνει περίπλοκη για τους Ισπανούς.
Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί τόσο μίσος μεταξύ των δύο πλευρών. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με παιχνίδι εξουσίας. Ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν, νιώθει πανίσχυρος στην καρέκλα του προέδρου της UEFA και θέλει να υπερασπιστεί την ομοσπονδία του δυναμικά, αποθαρρύνοντας παρόμοιες αποσχιστικές τάσεις στο μέλλον. Παράλληλα, υπάρχουν και προσωπικά, καθώς θεωρεί ότι προδόθηκε από τον κολλητό φίλο και κουμπάρο του, τον Αντρέα Ανιέλι της Γιούβε. Αντίστοιχα, ο Φλορεντίνο Πέρεθ θεωρεί εαυτόν «κορυφαίο» παράγοντα. Εχει βάλει την υπογραφή του σε επτά κατακτήσεις Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης και δεν συνηθίζει να ακούει «όχι» σε ό,τι αποφασίζει. Πήρε πάνω του το όλο εγχείρημα της Super League και δεν θέλει να φανεί ότι έχασε. Ο Ανιέλι, με την «γυριστή» που έκανε στον ως πριν λίγο κολλητό φίλο του, τον Τσέφεριν, δεν μπορεί κι αυτός να δείξει αδυναμία. Τέλος, η Μπαρτσελόνα έρχεται από κοντά αναγκαστικά σαν κομπάρσος, αφού τα τεράστια οικονομικά προβλήματά του μόνο η δημιουργία του «πρωταθλήματος των 12» μπορούσε να λύσει. Το «καλά ξεμπερδέματα» είναι η μόνη ρεαλιστική ευχή…