Παίκτες σαν τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς, το νέο τερματοφύλακα της ΑΕΚ, είναι όπως τα λαχεία. Ή τα κορνιζάρεις επειδή σε έκαναν πλούσιο, ή σου δίνουν μόνο τον λήγοντα, ή τα σκίζεις και τα πετάς στα σκουπίδια. Γενικά η ομάδα, στη φάση που βρίσκεται σήμερα, είναι υποχρεωμένη να κυνηγήσει παρόμοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών για όλες τις θέσεις που έχει ανάγκη.
Ας δούμε λίγο το πορτραίτο του… Αυστριακός με καταγωγή από τη Βοσνία, σε ιδανική ηλικία για τερματοφύλακα που είναι τα 29 χρόνια, διεθνής και βασικός την τελευταία τριετία στη μόνιμη πρωταθλήτρια της χώρας του, την Ζάλτσμπουργκ. Το πακέτο ακούγεται ελκυστικό. Αρκετά και τα λεφτά. Η ομάδα του θα εισπράξει 1,2 εκατομμύρια ευρώ και ο παίκτης γύρω στα 2,5 για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, πάνω από 600 χιλιάρικα το χρόνο.
Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια των όσων δήλωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην πρόσφατη συζήτησή του με τους ρεπόρτερ ΑΕΚ. Οτι δηλαδή, δεν υπάρχει, πλέον, οικονομικό ζήτημα και θα δοθούν «όσα χρειαστούν». Ομως, το πρόβλημα παραμένει όπως το έχουμε παρουσιάσει αρκετές φορές και θα το βρίσκει μπροστά του το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα στο μέλλον: ποιοι παίκτες θα δέχονται να έρθουν, ακόμη και με μεγάλα σχετικά συμβόλαια.
Ο Στάνκοβιτς παρουσιάζει καλό βιογραφικό. Παρ’ όλα αυτά θεωρείται ο έκτος αξιολογικά γκολκίπερ στη χώρα του. Αυτή τη στιγμή στην προεπιλογή για το EURO υπάρχουν ο Λίντνερ (Βασιλεία), ο Πέρβαν (Βόλφσμπουργκ), ο Σλάγκερ (Λίντσερ) και ο Μπάχμαν (Γουότφορντ). Στους αγώνες του Μαρτίου είχε παίξει ο Ζίμπενχαντλ της Στουρμ Γκρατς, ενώ ο Στάνκοβιτς αγωνίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Από τα λίγα που πρόλαβα να δω, είναι ένας τερματοφύλακας αρκετά επιθετικός, με καλά ρεφλέξ, αλλά συχνά ασταθείς επεμβάσεις. Γι' αυτό και φεύγει από τη Zάλτσμπουργκ, ενώ έχει δύο ακόμα χρόνια συμβόλαιο, αφού τού δόθηκε η ευκαιρία. Κι εδώ έρχονται να δέσουν όσα λέγαμε στην αρχή για το «λαχείο», ειδικά σε κομβικές θέσεις όπως του τερματοφύλακα. Τρανό παράδειγμα ο Ρομπέρτο που είχε παλιότερα ο Ολυμπιακός. Οπου κι αν έπαιξε πριν και μετά την Ελλάδα, αποδείχθηκε από μέτριος έως «γκαφατζής». Εδώ, όμως, έκανε σταθερά καλές εμφανίσεις και μερικές πραγματικά σπουδαίες σε ματς Champions League, όπου η πίεση ήταν μεγαλύτερη. Πάντως, η δεξαμενή παικτών, από την οποία μπορούν να βρουν οι ελληνικές ομάδες τους καταλληλότερους – ειδικότερα οι βασικοί ανταγωνιστές του Ολυμπιακού από τη στιγμή που αποφάσισαν να αυξήσουν τα μπάτζετ τους – είναι συγκεκριμένη. Ολοι με σαφή πλεονεκτήματα, αλλά και με «γκρίζα» σημεία.
Ο τρόπος διάθεσης των επιπλέον χρημάτων θα είναι, επομένως, από 'δω και πέρα το μυστικό μιας επιτυχημένης μεταγραφής. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική πιάτσα δεν έχει σε καμία εκτίμηση το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι ατζέντηδες θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, οπότε το καλοκαίρι χρειάζεται διπλή προσοχή στις κινήσεις των διοικήσεων. Ειδικά από τη στιγμή που όλες οι μεγάλες ομάδες φαίνεται να έχουν κάνει καλές επιλογές προπονητών.