Αν αποφάσιζαν να κόψουν κομματάκια το φετινό πρωτάθλημα και να το μοιράσουν στους παίκτες του Ολυμπιακού ανάλογα με την προσφορά τους, το μεγαλύτερο θα το έπαιρνε ο ταπεινός Αχμέτ Χασάν. Ναι μεν κλάση ο Βαλμπουενά, ναι killer ο Ελ Αραμπί, ναι βαρόμετρο ο Φορτούνης, ναι πολυεργαλεία ο Εμβιλά με τον Καμαρά, ναι για τον καθένα κάτι καλό θα βρούμε να πούμε, αλλά ο Αιγύπτιος ήταν πάντα ο από μηχανής θεός που σήκωνε την ομάδα όταν την έβλεπε να κολλάει στις λάσπες, δίνοντας ευτυχισμένο τέλος τη στιγμή που η τραγωδία έμοιαζε αναπόφευκτη. Ο παίκτης - κλειδί στην πιο κομβική θέση, που ξέρει όσο λίγοι να βάζει τη μπάλα στα δίχτυα! Τι άλλο να θελήσει μια ομάδα...
Για να μην πάμε μακριά, τη νύχτα της Κυριακής (11/4), στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, βρέθηκε στην ενδεκάδα από σπόντα επειδή τραυματίστηκε ο Μπα. Μπήκε σχεδόν κρύος, έβαλε δύο γκολ, έκανε ένα σωρό φάσεις, πήρε την αποβολή του Πούγγουρα αφήνοντας τον αντίπαλο με δέκα κι έκανε σχεδόν μόνος του την μεγάλη ανατροπή από το 0-1 στο 3-1. Ο Χασάν δεν είναι αποτέλεσμα του πολύ καλού σκάουτινγκ που κάνει ο Ολυμπιακός. Αποτελεί προσωπική επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς, οποίος κατάφερε και τον επέβαλε «με το έτσι θέλω» δύο φορές στην ΠΑΕ παρά τις αντιρρήσεις αρκετών «ειδημόνων», στους οποίους δεν γέμιζε το μάτι λόγω χαμηλού προφίλ.
Εφυγε από το Κάιρο στα 18 και πήγε στην Πορτογαλία. Πρώτα στην ακαδημία της Ρίο Αβε, μετά στην πρώτη ομάδα και το 2015, σε ηλικία 22 ετών, στην Μπράγκα. Σε έξι σεζόν στην πέτυχε 57 γκολ. Δεν είναι μεγάλο το νούμερο, αλλά με την όλη παρουσία του έδειχνε ένας πάντα χρήσιμος φορ περιοχής. Γι’ αυτό επέμενε ο σημερινός του προπονητής να τον φέρει εδώ, έστω ως δανεικό αρχικά. Τα κατάφερε για να έχει ένα αντίβαρο στον (τότε) πιο soft, Γκερέρο. Ο Χασάν δικαίωσε την επιλογή, σημειώνοντας 15 γκολ το 2018-19, παρότι έχασε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες, ειδικά σε εκείνο το εντός έδρας 1-0 από τον ΠΑΟΚ που στέρησε ουσιαστικά τον τίτλο στην ομάδα του, τη χρονιά του Λουτσέσκου και του Πρίγιοβιτς.
Το καλοκαίρι του 2019, η Μπράγκα τον πήρε πίσω. Ομως ο Χασάν δεν κόλλησε εκεί. Ετσι τον Ιανουάριο του ’20, ο Ολυμπιακός τον έφερε ξανά δανεικό -αυτή τη φορά με option αγοράς. Αλλα 8 γκολ πέρυσι και τα 2.000.000 ευρώ της ρήτρας ο Μαρινάκης τα πληρωσε με… ευχαρίστηση. Φέτος, ο Χασάν παραμένει στη σκιά του Ελ Αραμπί. Ομως, με τα δύο κόντρα στον Παναθηναϊκό, έφτασε τα 15 σε ένα σύνολο 31 αγώνων. Το περίεργο είναι ότι δεν παίζει τις περισσότερες φορές βασικός και σπάνια βγάζει 90λεπτο. Εχει, όμως, ένα γκολ ανά 88 λεπτά συμμετοχής, σε μία σεζόν που ταλαιπωρήθηκε και από κορονοϊό.
Εξακολουθεί να δίνει βαθμούς στην ομάδα του και μάλιστα σε κρίσιμα ματς. Δεν είναι μόνο το 3-1 επί του Παναθηναϊκού, ούτε το κρισιμότατο ανάποδο σουτ για το 1-1 με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Κύπελλο. Εχει δύο γκολ με τον Αρη στα προημιτελικά του κυπέλλου, καθώς επίσης το... ένα και φαρμακερό στη μοναδική νίκη του Ολυμπιακού στο φετινό Champions League, με 1-0 κόντρα στην Μαρσέιγ Στα 28, με ύψος 1.91 δεν διαθέτει την τεχνική του Ελ Αραμπί, μα κουβαλάει κι αυτός μέσα του killer instinct, καθώς κινείται στην αντίπαλη περιοχή με άνεση και πονηριά, όσο λίγοι.
Not bad γι’ αυτή την επιλογή από τον Πορτογάλο προπονητή που τον πίστεψε. Στην πατρίδα του και στην Πορτογαλία τον φωνάζουν «Κόκα», αλλά μην πάει ο νους σας στο... πονηρό. Είναι ένα παρατσούκλι που είχε από μικρός, λόγω της λατρείας του στο γνωστό αναψυκτικό που «πάει με όλα».