Οι κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αποτελούν συμβάντα που δεδομένα προκαλούν αναστάτωση και οικονομική ζημιά. Είναι, επίσης πολύ συνηθισμένα περιστατικά, καθώς όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, στην ελληνική επικράτεια καταγράφονται καθημερινά περίπου 79 κλοπές οχημάτων.
Υπάρχει όμως και μία άλλη πτυχή που θα μπορούσε να έχει... παράπλευρες συνέπειες για το θύμα της κλοπής. Έχετε, για παράδειγμα, σκεφτεί το ενδεχόμενο να βρεθείτε «μπλεγμένοι» σε περιστατικό κατά το οποίο το όχημά σας προκάλεσε υλικές ζημιές ή ακόμα και σωματικές βλάβες χωρίς να είστε εσείς μέσα;
Δεν αποκλείεται, σε περίπτωση κλοπής ενός οχήματος, ο κλέφτης να προκαλέσει υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες σε τρίτους. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το νόμο, το συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου καλύπτει την αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη προς τρίτους, ενώ διευκρινίζεται ρητά ότι εξαιρείται η ευθύνη του κλέφτη.
Το γεγονός ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας καλύπτει δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης του οχήματος μετά από κλοπή είναι να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για να καταγραφεί το συμβάν και να μπορεί να αποδειχθεί η μη εμπλοκή του ιδιοκτήτη σε περίπτωση που έχουν προκληθεί ζημιές ή σωματικές βλάβες σε τρίτους.
Τι προβλέπει ο νόμος
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Άρθρο 6 του ν.489/76 «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης», η ασφαλιστική κάλυψη περιλαμβάνει και την αστική ευθύνη του κυρίου ή κατόχου έναντι τρίτων σε περίπτωση αυτοκινήτων που έχουν, είτε κλαπεί, είτε αποκτηθεί με χρήση βίας.
Ακολουθούν οι σχετικές παράγραφοι του άρθρου 6:
1.Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει την αστική ευθύνη του κυρίου, του κατόχου και κάθε οδηγού ή προστηθέντος για την οδήγηση ή υπεύθυνου του ασφαλισµένου αυτοκινήτου. Εξαιρείται η αστική ευθύνη των προσώπων που επελήφθησαν του αυτοκινήτου µε κλοπή ή βία και αυτών που προκάλεσαν το ατύχηµα εκ προθέσεως
2.Η ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να περιλαµβάνει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη εξαιτίας θανάτωσης ή σωµατικής βλάβης ή ζηµιών σε πράγµατα, στην οποία περιλαµβάνεται και η χρηµατική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη καθώς και την αστική ευθύνη λόγω θανάτωσης ή σωµατικών βλαβών έναντι των µελών της οικογένειας του ασφαλισµένου, οδηγού ή κάθε άλλου προσώπου του οποίου η αστική ευθύνη καλύπτεται σύµφωνα µε την πρώτη παράγραφο, ανεξάρτητα από συγγένειας. Η ασφαλιστική κάλυψη επίσης περιλαµβάνει και την αστική ευθύνη του κυρίου ή κατόχου έναντι τρίτων σε περίπτωση αυτοκινήτων που έχουν, είτε κλαπεί, είτε αποκτηθεί µε χρήση βίας.
Αυξήθηκαν οι κλοπές οχημάτων το 2016
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών αυξήθηκαν κατά περίπου 10% το 2016, αφού είχαν καταγράψει πτωτική πορεία στην αμέσως προηγούμενη τριετία.
Μέσα στο α'' εξάμηνο του 2016 τελέστηκαν 13.190 κλοπές οχημάτων, έναντι 12.041 κλοπών στο α'' εξάμηνο του 2015. Η μερίδα του λέοντος αφορά τα ΙΧ αυτοκίνητα με 5.654 κλοπές στο α'' εξάμηνο του 2016, έναντι 5.011 στο α'' εξάμηνο του 2015. Ακολουθούν οι μοτοσυκλέτες με 4.482 κλοπές στο α'' εξάμηνο του 2016, έναντι 4.180 στο α'' εξάμηνο του 2015.
Την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί κατά μέσο όρο 29.362 απόπειρες κλοπής οχήματος ετησίως (ή 146.810 συνολικά). Από αυτές εκτελέστηκαν κατά μέσο όρο 28.725 κλοπές (143.625), ενώ εξιχνιάστηκαν 9.301 υποθέσεις ετησίως (46.505). Με άλλα λόγια, στην ελληνική επικράτεια σημειώνονται 79 κλοπές οχημάτων την ημέρα! Από αυτές εξιχνιάζονται σχεδόν οι 25 υποθέσεις.
Οι συνολικές κλοπές οχημάτων έχουν μειωθεί από τις 32.242 το 2011, στις 26.524 το 2015, ενώ το ποσοστό εξιχνίασης έχει υποχωρήσει αισθητά από 35,4% το 2011 στο 31,1% το 2015.
Προσέχετε... για να έχετε
Οι συμβουλές της Αστυνομίας για τις κλοπές οχημάτων ή από οχήματα είναι οι εξής:
- Να έχετε πάντα τις πόρτες και το πορτπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, κλειδωμένα όταν οδηγείτε στην πόλη.
- Μην αφήνετε ποτέ το όχημα με αναμένη τη μηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόμα και αν βγαίνετε για μερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί μαζί σας.
- Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το συναγερμό όταν σταθμεύετε το αυτοκίνητο κάπου.
- Μην αφήνετε κανενός είδους αντικείμενα, χρήματα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιμαλφή μέσα στο αυτοκίνητο.
- Μη φυλάσσετε τα εφεδρικά κλειδιά του οχήματος μέσα σε αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο μέρος.
- Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο ή το όχημά σας σε χώρο στάθμευσης, να παίρνετε μαζί σας τα κλειδιά του. Μην αφήνετε στο όχημα στοιχεία που δηλώνουν την ταυτότητά σας.
- Να αποφεύγετε να σταθμεύετε το όχημά σας σε ερημικά μέρη.
- Σε περίπτωση που αντιληφθείτε, ότι σας παρακολουθούν ή σας παρενοχλούν άλλα οχήματα, όταν οδηγείτε μόνοι, καλέστε το 100 με το κινητό σας ή κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».