Διαρρήξεις κατοικιών, πλημμύρες, ισχυροί άνεμοι, θραύση σωληνώσεων, βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά. Είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς κινδύνους που απειλούν να μας βγάλουν εκτός οικογενειακού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με εκτενή έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι κλοπές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η φωτιά, αποτελούν τις βασικές ζημιές που καταγράφονται σε κατοικίες, ενώ το μέσο κόστος των ζημιών αυτών διαμορφώνεται περί τα 6.000 ευρώ.
Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτει η έρευνα για την ασφάλιση περιουσίας αποδεικνύουν ότι το... κόστος από ένα ανασφάλιστο σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της ασφάλισης. Όταν , για παράδειγμα, μία κατοικία 100 τ.μ. μπορεί να ασφαλιστεί για τις βασικές καλύψεις έναντι 50 ευρώ το χρόνο, τότε το μέσο κόστος των ζημιών αντιστοιχεί σε αρκετές δεκαετίες ασφάλισης. Με άλλα λόγια, η ασφάλιση κατοικίας είναι κέρδος.
Αν ανήκετε, λοιπόν, στη μειοψηφία των ελλήνων που έχει ασφαλίσει την πρώτη κατοικία ή το εξοχικό, τότε θα γνωρίζετε το αίσθημα της προστασίας που προσφέρει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για κάθε λογής κίνδυνο. Η έρευνα της ΕΑΕΕ έρχεται όχι μόνο να αντικρούσει τα όποια επιχειρήματα για τη μη ασφάλιση του σπιτιού αλλά και να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα με τις ανασφάλιστες κατοικίες.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Κατά τη διάρκεια του 2016 (έτος που αφορούν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) καταγράφηκαν συνολικά 10.500 μικρές ή μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, με τις πληρωθείσες αποζημιώσεις να ανέρχονται σε 23,6 εκατ. ευρώ.
Η μέση ζημία διαμορφώθηκε στο ποσό των 6.049 ευρώ (2.128 ευρώ για τις κατοικίες, 9.929 ευρώ για τους λοιπούς κινδύνους). Αυτό σημαίνει πως αν δεν είστε ασφαλισμένοι τότε είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτείτε να αποκαταστήσετε πιθανή ζημιά από οποιαδήποτε αιτία. Για τα υφιστάμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια δηλώθηκαν περίπου 10.500 ζημιές εντός του 2016, οι μισές εκ των οποίων αφορούσαν σε κατοικίες και οι άλλες μισές σε λοιπούς κινδύνους.
Οι ζημιές που αφορούν κατοικίες σχετίζονται με αίτια όπως φωτιά, σεισμός, κλοπή, καιρικά φαινόμενα, πολιτικοί κίνδυνοι και λοιπά. Στα λοιπά αίτια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ζημιές όπως θραύση κρυστάλλων, διαρροή υδάτων από σωληνώσεις και βραχυκύκλωμα.
Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, το 2016 πληρώθηκαν αποζημιώσεις 23,6 εκατ. ευρώ (4,5 εκατ. ευρώ για κατοικίες και 19,1 εκατ. ευρώ για λοιπούς κινδύνους) και σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 40,0 εκατ. ευρώ (6,6 εκατ. ευρώ για κατοικίες και 33,4 εκατ. ευρώ για λοιπούς κινδύνους).
Από τις περίπου 10.500 ζημιές που δηλώθηκαν, 1.200 αφορούσαν φωτιά, 95 τον σεισμό, 2.000 κλοπές, 1.900 τα καιρικά φαινόμενα, περί τις 100 τους πολιτικούς κινδύνους ενώ 5.200 καταχωρήθηκαν στα λοιπά αίτια.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η επιλογή μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης της κατοικίας μας μπορεί να μας διασφαλίσει και για την οικονομική ζημιά των αντικειμένων που πιθανώς κλάπηκαν - πέρα από τις υλικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε κτίριο και περιεχόμενο.
Ζητήστε από τον προσωπικό σας ασφαλιστή να σας ενημερώσει για τις καλύψεις που αφορούν την προστασία της κατοικίας σας, καθώς η σωστή και αποτελεσματική ασφάλιση μας διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις δυσμενών συμβάντων και να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».