Η κατάρρευση των κρατικών παροχών Υγείας έχει πλέον επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι πολίτες, οι οποίοι δείχνουν ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα προγράμματα που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Συνολικά 7 στους 10 Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων παροχών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης. Επίσης 7 στους 10 πιστεύουν ότι οι κρατικές παροχές υγείας, δηλαδή η νοσοκομειακή και η ιατρική περίθαλψη, στο μέλλον θα μειωθούν. Την ίδια ώρα, ένα αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις υφιστάμενες παροχές υγείας.
Υπάρχει λύση; Εντυπωσιακά όσο και χρήσιμα είναι τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας MRB για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Η έρευνα καταγράφει τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με μία σειρά παραγόντων που σχετίζονται στενά με την ιδιωτική ασφάλιση.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένοι με τις κρατικές παροχές, δεν είναι αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και αισθάνονται την ανάγκη να εξασφαλίσουν καλύτερες παροχές μέσω ενός ιδιωτικού προγράμματος. Σε ποσοστό 52% θεωρούν ως βασικό κίνητρο για την επιλογή ενός ιδιωτικού προγράμματος τη σιγουριά ότι το πρόγραμμα θα τους καλύπτει και ότι θα πληρώνει όταν χρειαστεί.
Τότε γιατί η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης δεν ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ; Γιατί το ποσοστό όσων επιλέγουν τις ποιοτικές παροχές της ιδιωτικής ασφάλισης παραμένει – αν και αυξανόμενο – σε χαμηλά επίπεδα;
Είναι γεγονός ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, ο Έλληνας καταναλωτής έχει αποκτήσει υφεσιακή συνείδηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η βεβαρημένη φορολογία, η μείωση συντάξεων και μισθών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ανασφάλειας για την εργασία καθιστούν το περιβάλλον ιδιαίτερα δυσμενές για την ιδιωτική ασφάλιση.
Παρ'' όλα αυτά, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης. Μάλιστα, σε ποσοστό 49% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα χρήματά τους αξιοποιούνται καλύτερα όταν δίνονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Σε ποσοστό 43% οι πολίτες δηλώνουν ότι αν αποφάσιζαν να κάνουν ιδιωτική ασφάλεια στο μέλλον αυτή θα ήταν ασφάλισης Υγείας. Το ποσοστό αυτό αποτελείται κυρίως από γυναίκες και την ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών. Συνολικά, θετικά διακείμενοι προς την Υγεία (κυρίως νέοι) και τη σύνταξη είναι το 62%, γεγονός που υποδηλώνει τον προβληματισμό του κοινού και τον εντοπισμό της ανάγκης προς αυτές τις καλύψεις.
Η έρευνα, ωστόσο, αναδεικνύει και ένα ακόμα σημαντικό θέμα. Όσο αυξάνεται η γνώση των πολιτών σχετικά με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και για τους αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου από την – εποπτεύουσα - Τράπεζα της Ελλάδος, τόσο μεγαλώνει η εμπιστοσύνη που έχει το κοινό προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Σε αυτό το σημείο, σημαντικός είναι ο ρόλος και του προσωπικού ασφαλιστή, ο οποίος καλείται να ενημερώσει τους καταναλωτές αφενός για τις αλλαγές που σημειώνονται στον κλάδο και αφετέρου για την αποτελεσματικότητα κάθε συμβολαίου.
Ταυτότητα Έρευνας
Η έρευνα διενεργήθηκε σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 25-54 ετών. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του στοχευμένου πληθυσμού σε πανελλαδικό επίπεδο. Ήταν τηλεφωνική και πραγματοποιήθηκε μέσω συστήματος CATI και πλήρως δομημένου ερωτηματολογίου μέσης διάρκειας 8''-9'' λεπτών. Έγιναν 1000 συνεντεύξεις σε αναλογία κατά μείζονα ηλικιακή κατηγορία και περιφέρεια με την πραγματική κατανομή του πληθυσμού.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»