Ζητούνται Ταλιμπάν

Ζητούνται Ταλιμπάν

Του Φάνη Ουγγρίνη*

Βρε δε πα να λέει ότι θέλει ο Πετρόπουλος (ο οποίος μάλλον έπεσε θύμα τρολαρίσματος και δε το κατάλαβε, σα τον Μάρδα ένα πράγμα),  η πραγματικότητα είναι πως η αγορά αδιαφορεί για τυχόν χαμηλότερες εισφορές.  Οι-φυσιολογικοί-επιχειρηματιες δε ρισκάρουν για να αποσπούν τον οίκτο του κράτους. Θέλουν κέρδη, κέρδη σημαντικά, ώστε να επανεπενδύουν στις δουλειές τους, να τολμούν την είσοδο σε νέους τομείς και φυσικά να ζουν καλά. Δε τους πειράζει να πληρώνουν τις οφειλές τους όπως έκαναν πάντα, αρκεί να προοδεύουν, και φυσικά να λαμβάνουν υπηρεσίες αντάξιες των συνδρομών τους στον κρατικό κορβανά. Συνεπώς, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πλανώνται πλάνη οικτρά εαν πιστεύουν πως θα τους ενισχύσει δημοσκοπικά  η ελάφρυνση για μια μερίδα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Ο επιχειρηματίας στηρίζει εκείνους που του προσφέρουν προοπτική, όχι αυτούς που διαιωνίζουν την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία.

Ο Μητσοτάκης επανέλαβε το προφανές επισκεπτόμενος τον δοκιμαζόμενο Πειραιά. Η ανάπτυξη θα επιστρέψει μόνο μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω κάτι που πρωτοείπα ως μέλος στο ΔΣ του ΣΒΒΕ το 2014: αν οι 300.000 μικρές επιχειρήσεις προσλάβουν από ένα άτομο, η ανεργία θα πέσει άμεσα κατά 20%, με συνεχιζόμενη καθοδική τάση. Αυτό όμως δε μπορεί να γίνει σε περιβάλλον επικείμενου Grexit και εξοντωτικής προκρούστειας υπερφορολόγησης. Πολλά πρέπει να αλλάξουν, και μάλιστα τροχάδην. Δηλώνω μετά λόγου γνώσεως πως η Γραμματεία Προγράμματος της ΝΔ εργάζεται σιωπηρά και μεθοδικά, συγκεντρώνοντας προτάσεις από άλλες ομάδες και αξιολογώντας τες, ώστε να υπάρχει έτοιμη εφαρμόσιμη κυβερνητική πρόταση, εφόσον γίνουν σύντομα εκλογές. Ένα δείγμα αυτής της προεργασίας ήταν και η θέση για ριζική αναθεώρηση του πτωχευτικού πλαισίου και για παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε καλόπιστους μα άτυχους επιχειρηματίες, θέση που ήταν θεαματικά απλούστερη και ευνοϊκότερη για την εθνική οικονομία από την χαώδη αντίστοιχη της σημερινής κυβέρνησης. Παρακάτω θα αποπειραθώ κι εγώ  να καταγράψω κάποιες γνωστές αναγκαίες προϋποθέσεις, οι οποίες είμαι βέβαιος πως θα ξεκολλήσουν δεκάδες χιλιάδες μαγαζιά και βιοτεχνίες από το σημερινό βούρκο στην περίπτωση ταχείας υιοθέτησης τους.

Πρώτη λοιπόν η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε όσους έπληξε η κρίση. Υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος διαθέτει μικρά αποθεματικά, όμως τα κρατά αδρανή. Γνωρίζει πως δεν αρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων του σε ταμεία και τράπεζες, συνεπώς απλά περιμένει. Οι πολίτες αυτοί θα τολμήσουν  κάτι νέο με τα λιγοστά χρήματα τους, εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν για λίγο απερίσπαστοι, χωρίς κυνηγητό και ρυθμίσεις. Ένα πάγωμα των παλαιών οφειλών θα προκαλούσε επιχειρηματική έκρηξη, μέχρι και αύξηση των αιτημάτων χρηματοδότησης. Τίθεται όμως συνεχώς το ερώτημα αν έτσι θα επαναληφθούν φαινόμενα αθέτησης πληρωμών.

Πάμε λοιπόν στο τίμημα  γι αυτή την επίδειξη εμπιστοσύνης και στην δεύτερη προϋπόθεση ανάπτυξης των επιχειρήσεων, τις υποχρεωτικές εταιρικές ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εφόσον ισχύσουν, το Δημόσιο θα είναι βέβαιο πως καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες οφειλές του ΥΠΟΙΚ και των Ταμείων, συνεπώς δεν θα τίθεται ζήτημα δημιουργίας νέων χρεών. Παράλληλα, οι τράπεζες θα διαθέτουν πληρέστατη εικόνα για τις χρηματοροές και την κερδοφορία κάθε επιχείρησης, αναλαμβάνοντας πολύ μικρότερο ρίσκο κατά την παροχή νέων χρηματοδοτήσεων. Κι ως γνωστόν, μια οικονομία που χρηματοδοτείται ομαλά δε μπορεί παρά να μεγεθύνεται.

Τρίτη προϋπόθεση είναι η δίκαιη ασφαλιστική και φορολογική αντιμετώπιση των αυτοαπασχολουμένων. Το τωρινό καθεστώς τους κόβει τα φτερά, τους οδηγεί στην έξοδο. Εφόσον πλέον  έχουν κοινή κρατική αντιμετώπιση με τους μισθωτούς είναι επιεικώς απαράδεκτο το να μην έχουν το ίδιο αφορολόγητο,  όπως και το να πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος. Κι όχι μόνο αυτό. Όλοι όσοι επιχειρούν απαιτείται να διαθέτουν κεφάλαιο για μελλοντικές επενδύσεις, άρα θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να σχηματίζουν αφορολόγητα αποθεματικά με αυτό τον σκοπό.

Τέταρτη προϋπόθεση ανάπτυξης των ελλήνων ιδιωτών είναι η αύξηση του κεφαλαιακού μεγέθους τους . Οι κατακερματισμένες μικρές μονάδες όντως δεν μπορούν να πάνε μακριά στο διεθνοποιημένο περιβάλλον, όμως διαθέτουν υλικό και άυλο κεφάλαιο το οποίο δεν επιτρέπεται να χαραμιστεί. Η αναπτυξιακή νομοθεσία καλείται να επιβάλει την δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, μέσω του  αποκλεισμού των πολύ μικρών παικτών και της παράλληλης προνομιακής αντιμετώπισης νέων κοινοπρακτικών οντοτήτων. Εδώ μπορούν επίσης να συνδράμουν και τράπεζες και επιμελητήρια, λειτουργώντας όπως οι παλιές. .. προξενήτρες.

Πέμπτη προϋπόθεση η μείωση της φορολογίας που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής. Καλή η μείωση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, όμως θα έχει αξία όταν ξαναπαρουσιάσουν άξια λόγου  κέρδη οι ελληνικές επιχειρήσεις. Πρωτεύει η άμεση βελτίωση της ανταγωνιστικότητας  τους, κι αυτό θα συμβεί μετά από γενναία  μείωση των εργοδοτικών εισφορών,  του κόστους απολύσεων, των φόρων στην ενέργεια, στις τραπεζικές συναλλαγές και στα τέλη ΟΤΑ.

Ως πιο... πιασάρικη άφησα έκτη την εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Μην έχουμε αυταπάτες  σα τον Αλέξη μας. Οι ξένες τοποθετήσεις λίγο θα επηρεάσουν την ανεργία. Σίγουρα όμως θα αναθερμάνουν το κλίμα μέσα κι έξω από τη χώρα,  προσελκύοντας ακόμη περισσότερους παίκτες, και γι αυτό το λόγο είναι απολύτως αναγκαία η άμεση  επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μεγάλα τουριστικά ακίνητα, παραμελημένοι αρχαιολογικοί χώροι, αδιάφορα λιμάνια, σιδηροδρομικές υποδομές πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα, όσο το καράβι της παγκοσμιοποίησης εξακολουθεί να πλέει. Κι από δίπλα να δούμε επιτέλους περισσότερους εργολάβους στην κρατική λειτουργία, όπως και μια λήξη της παράλογης εκκρεμότητας σχετικά με τα θεωρούμενα καταπατημένα ακίνητα του κράτους.

Αυτές και πολλές άλλες απλές ιδέες μπορούν κάλλιστα να έχουν μεταμορφώσει εντελώς την χώρα στα προσεχή δύο χρόνια, ακυρώνοντας τα εφιαλτικά σενάρια για μια εποχή νέας δραχμής. Οι ιδέες  συγκεντρώνονται από όλη το φιλευρωπαϊκό φάσμα και σταδιακά μορφοποιούνται  σε ενιαία πρόταση. Ζητείται η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα την ψηφίσει αταλάντευτα, και το σώμα των Ταλιμπάν τεχνοκρατών που θα την εφαρμόσουν.

* Ο κ. Φάνης Ουγγρίνης είναι επιχειρηματίας.