Του Αντώνη Πανούτσου
Ξεκινώντας με την Πρωινή Ζώνη στις 7 το πρωί με τον Θάνο Σιαφάκα και την Νίνα Κασιμάτη και μέχρι να κλείσει με τις ειδήσεις στις 12 το βράδυ η ΕΡΤ1 χθες είχε πέντε δελτία ειδήσεων, δύο ενημερωτικές εκπομπές, μία αθλητική μετάδοση, δύο ξένα ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή και πέντε ντοκιμαντέρ σε επαναλήψεις. Προβλέποντας για όσους μπορεί να τα έχασαν να τα δουν από τις 12.00 μέχρι τις 07.00 σε επαναλήψεις των επαναλήψεων.
Ανάλογης φρεσκάδας ήταν και το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ΕΡΤ2. Επαναλήψεις των επαναλήψεων που έφταναν μέχρι την κυρία Ντορεμί με την Ελένη Ανουσάκη από το 1094 και δύο ζωντανά προγράμματα μαρκαρισμένα με το «Ζ» του Ζορό. Τη μετάδοση της κλήρωσης του ΛΟΤΤΟ και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ Β' Αττικής, που πρέπει να προγραμματίστηκε από κάποιον αυτοκαταστροφικό ή κάποιον που έχει χιούμορ.
Στην ΕΡΤ3 παιζόταν η πρώτη νέα παραγωγή με το όνομα Άγρια Ελλάδα. Αξιοπρεπέστατο ντοκιμαντέρ για την ελληνική φύση από όσο είδα στο youtube, μαύρο και μυστηριώδες στο site της ΕΡΤ αφού το trailer δεν φόρτωνε. Κατά τα άλλα και πάλι ατελείωτες επαναλήψεις και μία εκπομπή για ανθρώπους που «πρωταγωνιστούν αθόρυβα και καρτερικά αγωνιζόμενοι για το συλλογικό καλό», που δεν βρίσκω τον λόγο γιατί δεν πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν «αθόρυβα και καρτερικά» και πρέπει να ενοχλούνται. Το πρόγραμμα της Τετάρτης 4/10/2017 της ΕΡΤ, τα δελτία ειδήσεων, δύο αθλητικά, κάποια ρουτινιάρικα ζωντανά προγράμματα, η ομιλία Μητσοτάκη στην ΝΟΔΕ, η κλήρωση του ΟΠΑΠ και μια χιονοστιβάδα από επαναλήψεις είναι η πνευματική κληρονομιά του Διονύση Τσακνή, μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια στην προεδρία της ΕΡΤ.
Όχι ότι αναμενόταν κάτι καλύτερο. Στη συνεδρίαση της εξεταστικής η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε πει ότι τον εκτιμάει για τις πολιτικές του τοποθετήσεις, όπως και για τη στάση του την μέρα που έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ, που όπως έγινε γνωστό ο Τσακνής διέκοψε τη συναυλία του και πήγε στο ραδιομέγαρο. Ο Τσακνής όπως και οι υπόλοιποι του Δ.Σ. δεν είχαν πρόβλημα να ανακρίνονται για τα συναισθήματά τους για το μαύρο από την Ζωή και να δέχεται τη θέση της ότι η ελεύθερη ενημέρωση τελεί από την εποπτεία του κράτους. Δεν είχε πρόβλημα να κάνει τον καντηλανάφτη εγκαινιάζοντας το μνημείο προς τιμήν των νεκρών της ΕΡΤ και όσων κλείστηκαν σε ασανσέρ. Ο Διονύσης Τσακνής είχε επιλεχθεί στην προεδρία της ΕΡΤ όχι για την ανύπαρκτη εμπειρία του στο μάνατζμεντ, αλλά για τα πολιτικά του πιστεύω. Και φυσικά ο Διονύσης Τσακνής δεν είχε πρόβλημα με κανένα συνδικαλισμό.
Μπορεί στην παραίτηση του να επιτέθηκε στον Παναγιώτη Καλφαγιάννη σαν «εκπρόσωπο του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού», αλλά ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός ήταν το τελευταίο που τον είχε ενοχλήσει. Τον ενόχλησαν οι αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά του. Μια ιστορία που μόνο αυτούς ενδιαφέρει, τόσο εσωτερική όσο και το πρόγραμμα των κρατικών καναλιών που προσπαθεί να μην απασχολεί τους δέκτες των τηλεθεατών.
Οι παραιτήσεις του Τσακνή όπως και του Λάμπη Ταγματάρχη δεν πρόκειται αλλάξουν κάποιο τέλος από τις άλλες δεκάδες επαναλήψεις προγραμμάτων της ΕΡΤ της εποχής του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που θα κάνουν είναι να τονίσουν στον νέο διευθυντή ποιος στην Αγία Παρασκευή κάνει τα κουμάντα. Και ότι αν θέλει να επιζήσει δεν πρέπει να ενοχλεί. Να υπομένει «αθόρυβα και καρτερικά» τις υποδείξεις και ενίοτε προσβολές των καλφαγιάννηδων και της πελατείας τους, γνωρίζοντας σε ποιον ανήκει το μαγαζί.