Χαρακτήρα ανάταξης της οικονομίας και επιτάχυνσης μεταρρυθμίσεων, αλλά και «άρωμα εκλογών», έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα, εκτιμά στο liberal.gr ο Ζαχαρίας Ζούπης, υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll.
Και εξηγεί ότι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, δηλαδή η πανδημία, τα αγκάθια της οικονομίας και τα ελληνοτουρκικά, σε συνδυασμό με την έλλειψη συναινέσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που «πυροβολεί» αδιακρίτως ακόμα και σε θέματα όπου θα μπορούσε να υπάρχει στοιχειώδης συνεννόηση, ίσως καταστήσουν αναγκαία κάποια στιγμή την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.
Κάτι που θα διαφανεί, όπως λέει, τους επόμενους μήνες μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, κάνοντας επομένως λόγο και «για κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας».
Σημειώνει παράλληλα ότι οι αλλαγές προσώπων έρχονται να «κουμπώσουν» με την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η απασχόληση και το Ασφαλιστικό (τοποθέτηση Κ. Χατζηδάκη στο Εργασίας), χωρίς πάντως να αλλοιώνουν την ισορροπία ανάμεσα σε ανθρώπους που έρχονται από την ΝΔ και τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς (Αμυράς, Γιατρωμανωλάκης προέρχονται από το «Ποτάμι»).
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Τι χαρακτήρα θα λέγατε ότι έχει αυτός ο ανασχηματισμός ;
Έχει κυρίαρχα το χαρακτήρα της ανάταξης της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. Μέχρι και το καλοκαίρι, αυτή η κυβέρνηση, με τις όποιες ολιγωρίες και τα λάθη της, μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που θα έχει κερδίσει τον πόλεμο του κορονοιού στην Ελλάδα και πλέον η μεγάλη της πρόκληση θα είναι να προχωρήσει την ανάταξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Είναι κρίσιμα διακυβεύματα και θα ήταν αναμενόμενο σε μια χώρα, η οποία πέρασε μια δύσκολη δεκαετία να υπάρχουν οι στοιχειώδεις συναινέσεις. Ωστόσο στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε, βλέπουμε την αντιπολίτευση να «πυροβολεί» αδιακρίτως ακόμα και σε θέματα όπου θα μπορούσε να υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση.
Αυτό το γεγονός, ο κίνδυνος ακυβερνησίας σε κρίσιμο σημείο για την πορεία της χώρας μετά από εκλογές και πριν απ΄ όλα η πορεία αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, πιθανά να φέρουν την προσφυγή στις κάλπες πιο μπροστά με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Ωστόσο, αυτό θα διαφανεί κοντά στις αρχές του καλοκαιριού. Επομένως δεν λείπει και το «άρωμα εκλογών» από το νέο κυβερνητικό σχήμα. Θα το χαρακτήριζα ακόμη πιο καθαρά και ως κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας.
- Τι είναι αυτό που ήθελε να διορθώσει ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό ; Σε ποια «προβλήματα» έρχονται να απαντήσουν οι χθεσινές αλλαγές προσώπων ;
Καταρχήν πρέπει να δούμε το τοπίο μέσα στο οποίο έγινε. Το ένα στοιχείο αφορά αυτό που αποτυπώνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μέχρι και το Δεκέμβριο - πέραν της καθολικής υπεροχής της κυβέρνησης στην παράσταση νίκης με ποσοστά 55%-60%- δηλαδή κάποια γκρίνια σε βάρος της όσον αφορά την διαχείριση θεμάτων της καθημερινότητας. Οι φθορές αυτές ναι μεν δεν έδειχναν να μετουσιώνονται σε αλλαγές πολιτικών συσχετισμών και ο πρωθυπουργός, όπως και η κυβέρνηση, παρέμεναν κυρίαρχοι, ωστόσο είχαν αρχίσει να φαίνονται.
Το δεύτερο στοιχείο αφορά τις τρεις κρίσεις, εν μέσω των οποίων έγινε ο ανασχηματισμός, αυτές της πανδημίας, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών. Η άσκηση ήταν δύσκολη. Εν μέσω κρίσεων σε υπουργεία αιχμής τα οποία έχουν την τρέχουσα διαχείριση της πανδημίας δεν αλλάζει η ομάδα. Κρίθηκε πολύ λογικό ότι σε αυτή την φάση, αλλαγές σε τέτοια πόστα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στην διαχείριση, ενώ σημειώνω ότι στο υπ. Οικονομικών, όπως και στο Εργασίας είχαν γίνει σημαντικές αλλαγές το καλοκαίρι.
Κρατώντας αυτό, τοποθετήθηκαν πρόσωπα που σηματοδοτούν την προοπτική και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα οι νέοι υφυπουργοί στο επιτελείο του υπ. Παιδείας σε μια περίοδο όπου δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στην τεχνική και ανώτατη εκπαίδευση, όπως και στην ασφάλεια των πανεπιστημίων.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η τοποθέτηση στο υπ. Εργασίας ενός πρωτοκλασάτου στελέχους, όπως ο Κ. Χατζηδάκης. Είναι προφανές ότι το παιχνίδι της επόμενης ημέρας θα παιχτεί στην στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων, στο νέο εργασιακό πεδίο, όπως αυτό διαμορφώνεται, στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η αγορά εργασίας για να σταθεί όρθια, στην ανάγκη να ανοίξουν θέματα «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία αλλά και τον πολιτικό κόσμο, όπως το Ασφαλιστικό. Είναι δηλαδή κινήσεις που «κουμπώνουν» με την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η απασχόληση και το Ασφαλιστικό.
Στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αφενός πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από ένα οικονομικό «τσουνάμι», όπου έχει ήδη κάνει αλλαγές προσώπων από το καλοκαίρι στο κεφάλαιο απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, αφετέρου να φέρει σε πέρας μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα.
- Τι άλλο επιχειρεί να «διορθώσει» ο ανασχηματισμός ;
Τον παράγοντα της κόπωσης. Εδώ και 18 μήνες η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις. Ο ανασχηματισμός έρχεται να φρεσκάρει και να ενισχύσει την ομάδα με νέα πρόσωπα, χωρίς να αλλοιώνει μια σχέση που υπήρχε μέσα στην κυβέρνηση ανάμεσα σε κοινοβουλευτικούς και τεχνοκράτες, σε ανθρώπους που έρχονται από την ΝΔ αλλά και από δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Ο ανασχηματισμός διατηρεί αυτή την ισορροπία. Η δοσολογία δεν έχει αλλάξει. Απλώς έχει ενισχυθεί η παρουσία νέων βουλευτών της ΝΔ στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν, χωρίς να αλλάζει επί της ουσίας η συνταγή. Κρατήστε την διάσταση του φρεσκαρίσματος, απαραίτητο για να αποκτήσει η ομάδα μια νέα ορμή. Το σημερινό team είχε στοιχεία κούρασης και η κόπωση φέρνει προβλήματα και αποσυντονισμό.
Περιμένατε να δείτε την χρησιμοποίηση περισσότερων στελεχών από την κεντροαριστερά ;
Σας θυμίζω ότι ο κ. Αμυράς και ο κ. Γιατρωμανωλάκης που εισήλθαν στην κυβέρνηση προέρχονται από το «Ποτάμι». Αυτή την στιγμή πρέπει να μιλάμε με ένα δεδομένο. Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι στο χώρο του κέντρου και σημαντικού τμήματος της κεντροαριστεράς, κυριαρχεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό το κατάφερε και με τα πρόσωπα που είχε στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως με τις πολιτικές του επιλογές και με το στίγμα του.