Του Τάσου Ι. Αβραντίνη*
Η φορολογία επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενός κράτους.
Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών εργάζεται σε μια μετα-ανάλυση των σημαντικότερων ερευνών διεθνών οργανισμών για την ανταγωνιστικο?τητα των χωρών. Ο πλέον προβληματικός παράγοντας για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα καταγράφεται η φορολογική πολιτική του ελληνικού κράτους. Ειδικότερα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα είτε είναι ξένος είτε Έλληνας. Η δυσβάστακτη φορολογία επηρεάζει την απόδοση μιας επένδυσης ενώ η αστάθεια του φορολογικού θεσμικού πλαισίου αυξάνει την αβεβαιότητα και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή.
Επιπρόσθετα, η οικονομική επιστήμη έχει αποδείξει ότι η αύξηση της φορολογίας στην περίπτωση οικονομικής κρίσης εκτός του ότι επηρεάζει σημαντικά τα κίνητρα των ανθρώπων για παραγωγή, υποδαυλίζει περαιτέρω την οικονομική κρίση αντί να την αντιμετωπίσει. Δημιουργείται έτσι κυκλική ύφεση προκαλούμενη από τους φόρους. Στην Ελλάδα, ακολουθήσαμε μια εντελώς λανθασμένη συνταγή δημοσιονομικής εξυγίανσης στηριγμένη κυρίως στην υπέρμετρη αύξηση των φόρων και όχι στην περιστολή των κρατικών δαπανών. Η αύξηση των φόρων προκάλεσε βαθύτατη ύφεση, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του εγχώριου προϊόντος, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος από 127% του ΑΕΠ το 2009 να ανέβει στο 170% του ΑΕΠ το 2011 και στο 182% του ΑΕΠ το 2018.
Είναι χαρακτηριστικό της αδιέξοδης αυτής πολιτικής, ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 13% και έχει ανέλθει στο 40,2%, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 35,9%. Η Ελλάδα κατατάσσεται δε πρώτη μεταξύ των χωρών του οργανισμού στην αύξηση φόρων και εισφορών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Μελετώντας τέλος τα στοιχεία των προϋπολογισμών των τελευταίων δέκα ετών προκύπτει ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις δεν επέτυχαν ούτε τον κύριο σκοπό τους, να αυξήσουν δηλαδή τα έσοδα του κράτους. Αντιθέτως οδήγησαν σε μεγάλη μείωση των δημοσίων εσόδων.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι, όσο οι φόροι παραμένουν υψηλοί η ανάπτυξη θα εξακολουθεί να είναι αναιμική και θα παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο αποσταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών και της πραγματικής οικονομίας.
* Υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄Πειραιώς και Νήσων.
**Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 14.6.2019