Υγειονομική ανασφάλεια μεγαλύτερη από πολέμους
Κορονοϊός

Υγειονομική ανασφάλεια μεγαλύτερη από πολέμους

Η πανδημία προκαλεί δομικές αλλαγές στις κοινωνίες για τη διαχείριση κρίσεων δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα μειώθηκαν τα έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία από 55-90%.  Δεν καλύφθηκαν από την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Δομικές αλλαγές στις κοινωνίες θα φέρει ο νέος κορονοϊός, εξαιτίας της υγειονομικής ανασφάλειας που έχει προκαλέσει και η οποία ξεπερνά τους τοπικούς πολέμους ή την τρομοκρατία.

Στο εξής, μπαίνει σε προτεραιότητα η υγειονομική ασφάλεια με την διεθνή έκφρασή της από Οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυτό τονίζει ο ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας είχαν τις χειρότερες επιδόσεις  στον αιφνιδιασμό που τους προκάλεσε ο κορονοϊός.

Μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε μέσω τηλεδιασκεψης την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ο καθηγητής σημείωσε πως στην Αμερική και Μ. Βρετανία "δόθηκε προτεραιότητα στις οικονομικές αντί των υγειονομικών επιπτώσεων και ευτυχώς στην πορεία άλλαξε η γραμμή πλεύσης, η "ευρωπαϊκή σχολή" με τον δισταγμό και την εσωστρέφεια δεν είχε ούτε αυτή καλές επιδόσεις, ενώ αντίθετα η Άπω Ανατολή που υπολείπεται τεχνολογίας και πόρων, λόγω άποψης και κουλτούρας, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της δημόσιας υγείας για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από την καταγραφή, αναδείχθηκε το πρόβλημα της υγειονομικής ανασφάλειας η οποία ξεπέρασε τους τοπικούς πολέμους ή την τρομοκρατία. Έτσι, η υγειονομική ανασφάλεια μπαίνει σε προτεραιότητα στη διεθνή έκφρασή της με οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ".

Ο κ. Κυριόπουλος πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας 4 μεγάλοι κίνδυνοι που έρπουν στον κόσμο μας: η κλιματική αλλαγή, η διατροφική κρίση, η φτώχεια και οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Υπερόπλο η απόσταση

Στη χώρα μας, επεσήμανε, υιοθετήθηκε μια πολύ αποτελεσματική πολιτική με εξαιρετικές επιδόσεις μέχρι τώρα, με τη χρήση του "υπερόπλου" της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν είναι απλή υπόθεση αν αναλογιστεί κανείς ότι καταφέραμε ότι δεν μπόρεσαν άλλες χώρες με τεχνολογία, Μονάδες Εντατικής και πόρους.

Μη έχοντας όπλα, η επιτροπή των ειδικών , με σοφία επέλεξε εργαλεία του τομέα δημόσιας υγείας, ενόσω το σύστημα υγείας της χώρας μας είχε πληγεί από το αμέσως προηγούμενο διάστημα από την οικονομική κρίση.

Μείωση ζήτησης υπηρεσιών υγείας

Όπως παρατήρησε ο κ. Κυριόπουλος, η κρίση του κορονοϊού στην Ελλάδα, προκάλεσε μείωση της ζήτησης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, κατά 55% στα γενικά νοσοκομεία και μέχρι 90% για τα νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Και η ζήτηση αυτή, δεν απορροφήθηκε από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε ποσοστό 50-70%, καθώς τα περισσότερα ιατρεία είναι κλειστά.

Το γεγονός αυτό, θα επηρεάσει το επόμενο διάστημα το σχεδιασμό  και τη συζήτηση για την ανάγκη αύξησης των τεχνολογικών πόρων στην υγεία, καθώς το πραγματικά επείγον περιστατικό, δεν αναβάλλεται.

Και θα οδηγήσει σε καλύτερες κρατικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αλλά και σε αλλαγές προς όφελος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σε ότι αφορά το κόστος του κορονοϊού στο σύστημα υγείας, ο κ. Κυριόπουλος αναφέρθηκε σε μελέτη που εκπονείται και σύμφωνα με την οποία για κάθε 1000 κρούσματα covid - 19, το κόστος διαχείρισης και περίθαλψης συνολικά, εκτιμάται σε 3,6-5 εκ. ευρώ, ποσό όχι ιδιαίτερα μεγάλο.

Επώδυνη έξοδος

Καταλήγοντας, ο κ. Κυριόπουλος υπογράμμισε ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι δύσκολη, πολύπλοκη και επώδυνη, και θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διαχείριση των κρουσμάτων δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης να μην αντιμετωπίζουν ως γραφειοκρατία ή πολυτέλεια τους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ, που στηρίζουν την "ενιαία υγεία" και την "παγκόσμια υγεία", που πρεσβεύουν  τη διεπιστημονική προσέγγιση για την κουλτούρα της δημόσιας υγείας στον κόσμο.