Η έκβαση της πρώτης μάχης με την πανδημία, εκτός δραματικού απροόπτου, κρίνεται θετική καθώς η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει τον «Γολγοθά» που βιώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θρηνώντας απώλειες χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών.
Η συντεταγμένη δράση της Πολιτείας και η επίδειξη υψηλής ατομικής και κοινωνικής ευθύνης από την πλειονότητα των πολιτών, επιτρέπουν – σε όσους δεν έχασαν αγαπημένους – την πολυτέλεια να γκρινιάζουν για το αλλιώτικο Πάσχα που έχουμε μπροστά μας, την απώλεια μικρών και μεγάλων στιγμών θρησκευτικής κατάνυξης και οικογενειακής χαράς.
Οι μικρές και μεγάλες παρεκκλίσεις από τον σωτήριο κανόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης αυτές τις μέρες ,ενδεχομένως να μας γυρίσουν εγγύτερα στην αφετηρία παρά στο τέλος του δρόμου και να αναζωπυρώσουν την αγωνία για απώλειες ζωών. Και επιπροσθέτως να πεταχτούν στα σκουπίδια, όποια πλεονεκτήματα κατακτήθηκαν με σχέδιο και κόπο και είναι χρήσιμα να επιδιωχθεί με όσο δυνατόν καλύτερους όρους η οικονομική ανάταξη και η κοινωνική συνοχή.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας προοιωνίζεται, ο πραγματικός Γολγοθάς για τη χώρα και το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει τον ίδιο άξονα με αυτό που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της «απειλής» για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Οτιδήποτε απαιτηθεί για να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η οικονομία από το «τεχνητό» κώμα και να δημιουργηθούν συνθήκες γρήγορης ανάταξης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Οι συνθήκες κατάρρευσης στο παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα, οι εγγενείς αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι πολλές ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπουν πολλές πολλές ελπίδες για γρήγορο recover. Κι όμως αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα που θέτει τώρα στον εαυτό του και στην κυβέρνηση του ο πρωθυπουργός. Εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την απροσδόκητα επιτυχή έκβαση της μάχης στο πρώτο επίπεδο, δηλαδή το υγειονομικό.
Το σχέδιο για την οικονομία κινήθηκε παράλληλα και ταυτόχρονα με το τιτάνιο έργο της θωράκισης του συστήματος Υγείας.
Όσο ο μηχανισμός της δημόσιας Υγείας πάλευε να αποκτήσει περισσότερες μονάδες ΜΕΘ για τους σοβαρά νοσούντες από τον COVID 19 , το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζαν και υλοποιούσαν την «ΜΕΘΟ», τη μονάδα εντατικής θεραπείας για την Οικονομία, για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους.
Κάθε πρόσφορο «εργαλείο», κάθε οικονομικός πόρος εθνικός ή ευρωπαϊκός, κάθε συμμαχία, κάθε συνέργεια, κάθε σχέδιο ή πρόταση, κάθε πίεση προς άρση των αδρανειών εντός ή εκτός της χώρας, θα επιστρατευτούν από την κυβέρνηση στον πόλεμο που ακολουθεί. Διατηρώντας τις αναγκαίες εφεδρείες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπουν ό,τι η ελληνική κοινωνία παρά τις επερχόμενες δυσκολίες, θα διατηρήσει ακέραια την εμπιστοσύνη της στη διαχειριστική επάρκεια, στο σχέδιο αλλά και στο πολιτικό σθένος του πρωθυπουργού. Το οικονομικό – κοινωνικό πλήγμα που θα επιφέρει η βαθιά ύφεση θα είναι αδιαμφισβήτητα πολύ μεγάλο χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Η κυβέρνηση θα αναλάβει και την ευθύνη και το πολιτικό ρίσκο. Αλλά η αντιπολίτευση έχει και εκείνη το μερίδιο που της αναλογεί.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν στελέχη που αν και πέρασαν από την πυρά και το αμόνι της εξουσίας και δοκίμασαν τον βολονταρισμό τους απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα, υπέγραψαν μνημόνιο, και πολλά από τα σκληρά κοινωνικά μέτρα φέρουν την υπογραφή τους, διατείνονται πως η αντιμετώπιση της τεράστιας ύφεσης είναι θέμα…πολιτικής απόφασης και βούλησης.
Ευελπιστούν να καλλιεργήσουν στους πολίτες που θα έρχονται αντιμέτωποι με τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα επιστροφής της χώρας στην ευημερία με «ένα νόμο και ένα άρθρο» και με λεφτά που θα πέφτουν από τα ελικόπτερα ή τα μαξιλάρια. Επενδύουν ξανά στο να εμφανίσουν τον Κ. Μητσοτάκη ως τον αδίστακτο νεοφιλελεύθερο που τα κάνει πλακάκια με τον ΣΕΒ για να εξαϋλώσει τα εργασιακά δικαιώματα.
Με την ίδια χιλιοπαιγμένη μπλόφα θέλουν να «ρεφάρουν» σε επίπεδο εντυπώσεων. Γιατί σε επίπεδο ουσίας μόνο και μόνο η υπόνοια ότι μπορεί το Φθινόπωρο να στηθούν κάλπες προκαλεί αγωνιώδη πανικό στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Η λέξη «λογοδοσία» που χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης στο τελευταίο διάγγελμά του και κάποιοι μετέφρασαν ως συγκεκαλυμμένη αναφορά σε εκλογές προκάλεσε το σχόλιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν… πατριωτική στάση με τον Νίκο Βούτση, πρώην πρόεδρο της Βουλής να εκτιμά ως «μείζονα πολιτική ανευθυνότητα να συζητά κανείς ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Ξορκίζουν τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον συντριπτικής δημοσκοπικής υπεροχής της κυβέρνησης, κατηγορούν πάλι τα «εχθρικά ΜΜΕ» και σπρώχνουν ξανά τον Αλέξη Τσίπρα να σηκωθεί από το καναβάτσο να μπει ξανά στον αγώνα.
Ο καθένας διαλέγει το σκοπό που θα αφιερώσει το δικό του "Το whatever it takes".
AP Photo/Thanassis Stavrakis