Του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη
Το δάνειο που πήρε ένας πολίτης από μία τράπεζα και μάλιστα με ενέχυρο το σπίτι του δεν θα ήταν είδηση σε καμία πολιτισμένη χώρα. Ωστόσο στην περίπτωση ενός εν ενεργεία πολιτικού θα ήταν αντικείμενο συζήτησης και ελέγχου. Και πάλι, σε πολιτισμένες χώρες.
Στην περίπτωση του Πολάκη όμως συντρέχουν παραπάνω από ένας λόγος για να ανατριχιάσουμε.
Πρώτα από όλα ο χαρακτηρισμός «καταναλωτικό» σε ένα δάνειο 100.000 Ευρώ. Όταν είναι γνωστό ότι δάνεια καταναλωτικά οι τράπεζες πλέον γενικά δεν χορηγούν, αφού η πλειοψηφία των παλιών καταναλωτικών δανείων είναι από καιρό στα κόκκινα, δανεικά και αγύριστα. Όταν είναι γνωστό ότι ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να πάρουν νέα δάνεια, με καμία υποθήκη, με κανέναν χαρακτηρισμό.
Έπειτα το επιτόκιο. Όταν η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και ιδιωτών δανείζεται με επιτόκια 6 – 8%, ο υπουργός κατάφερε να πάρει επιτόκιο τρεις φορές χαμηλότερο. Γάτα ο Πολάκης. Αλλά και το ενέχυρο, μάλλον υπερβαίνει κάθε τραπεζικό κριτήριο. Αφού το σπίτι του υπουργού είναι ήδη υποθηκευμένο για άλλο δάνειο, τριπλάσιο της αντικειμενικής του αξίας.
Η εξήγηση για όλα αυτά τα «θαύματα» βρίσκεται στην τράπεζα που χορήγησε αυτό το δάνειο. Δεν είναι άλλη από την Αττικής, που βαρύνεται ήδη με κατηγορίες χαριστικών χορηγήσεων προς υποστηρικτές της κυβέρνησης, όπως τον Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια του.
Η τράπεζα Αττικής, που υποτίθεται ότι ελέγχεται από το ταμείο των μηχανικών, έχει στην πραγματικότητα χρεοκοπήσει, καταληστεύοντας τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις των μηχανικών. Αυτό δεν την εμποδίζει να λειτουργεί με τις παλιές συνταγές της φεουδαρχίας. Η κυβέρνηση εγκατέστησε εκεί μία φιλική διοίκηση, διατεθειμένη να πραγματοποιήσει τις ονειρώξεις του Δραγασάκη για «εθνικό τραπεζικό σύστημα», υποτίθεται για να στηρίξει την ανάπτυξη. Τώρα μάθαμε σε τι συνίσταται αυτή η «ανάπτυξη». Σε δάνεια σε ημετέρους, για να στηρίξουν, στην καλύτερη περίπτωση, τις πολιτικές καριέρες τους.
Αναρωτιέται κανείς τι κάνει η εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος. Αν για τον Πολάκη δεν υπάρχει παρά μόνο πολιτικό ζήτημα, για την διοίκηση της τράπεζας Αττικής υπάρχει ζήτημα, ενδεχομένως και ποινικό. Καθώς, αν δεν κάνω λάθος, η δανειοδότηση κομμάτων και πολιτικών έχει απαγορευτεί από τις εποπτεύουσες αρχές.
Όσο για το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, μάθαμε άλλο ένα κεφάλαιο. Δεν έφτασε που η ηλίθια διαπραγμάτευση του 2015 έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε τα capital controls, η κυβερνητική παρέα θέλει να κάνει και τα κουφάρια τους δικά τους τσιφλίκια.
Η φεουδαρχική αντίληψη της πολιτικής και της διακυβέρνησης, δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ.