Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τις ανακοινώσεις και τις αναλύσεις εκπροσώπων συγκεκριμένων πολιτικών αποχρώσεων, για το θέμα της Τραπέζης Πειραιώς και τις εξελίξεις που δρομολογούνται για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Οι αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις, εκφράζονται τόσο από τον ευρισκόμενο σε δοκιμαστικό σωλήνα σκληρό φιλελεύθερο πυρήνα, όσο και από το περιβάλλον της πρώην κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.
Λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση που έχει προκύψει, με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, με τη στάση του SSM, με τις θέσεις της Διοίκησης της Tράπεζας, με τη στάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Μαξίμου, μπορείτε να βρει κανείς στην αρθρογραφία του Liberal Markets.
Ο σκοπός του σημερινού άρθρου, είναι να αναλύσει τα περί «κρατισμού», για τα οποία κατηγορείται η κυβέρνηση από όσους κραδαίνουν το «φιλελευθερόμετρο» και για τα περί «ξεπουλήματος στους ιδιώτες», για τα οποία κατηγορείται η κυβέρνηση από τα πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου που χειρίστηκαν την ανακεφαλαιοποίηση του Νοεμβρίου του 2015.
Είναι προφανές ότι όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «κρατικοποποίηση της Τράπεζας Πειραιώς», τη μόνη γνώση που έχουν σε σχέση με τα τραπεζικά, είναι η πληκτρολόγηση του κωδικού τους στο ΑΤΜ των τραπεζικών υποκαταστημάτων. Κατά την διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΔΝΤ, χρειαζόντουσαν κεφάλαια περίπου 25 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είχε αποφασίσει τότε, οι αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των συστημικών τραπεζών να ανέλθoυν στα 5,5 δισ. ευρώ. Και μάλιστα είχε αποφασιστεί, να καλυφθεί μόνον από ιδιώτες επενδυτές, που τότε είχαν χαρακτηρισθεί ως στρατηγικοί επενδυτές. Επειδή όμως τα νούμερα δεν έβγαιναν, διότι οι ξένοι ήταν γενικά απρόθυμοι να συμμετάσχουν με σημαντικά ποσά, αφού είχαν να κάνουν με μια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση, με capital controls και με δραχμιστές υπουργούς, χρειάστηκε και η παρέμβαση του ΤΧΣ.
Πως παρενέβη το ΤΧΣ; Η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε μετατρέψιμες ομολογίες Cocos ύψους 2,04 δισ. ευρώ με επιτόκιο 8%, τις οποίες αγόρασε το ΤΧΣ. Η Τράπεζα ανέλαβε την ευθύνη της πληρωμής των τόκων και της αποπληρωμής των ομολογιών στη λήξη τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ομολογίες θα μετατρέποντας αυτομάτως σε μετοχές. Και αυτό ακριβώς συνέβη σήμερα.
Σήμερα, ο εποπτικός μηχανισμός SSM, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που έχει απαγορεύσει συνολικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες να καταβάλουν μέρισμα, να επαναγοράζουν μετοχές τους και να προβαίνουν σε κινήσεις που μεταβάλουν επί το αρνητικότερο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δεν επιτρέπει στην Τράπεζα Πειραιώς να καταβάλει τους τόκους που απαιτούνται για τα Cocos. Ως αποτέλεσμα, οι μετατρέψιμες ομολογίες μετατρέπονται αυτομάτως σε μετοχές και το ποσοστό του ΤΧΣ στη μετοχική βάση της Τράπεζας οδηγείται από το 26%, στο 61,3%. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα την απομείωση του ποσοστού των υφισταμένων ιδιωτών επενδυτών κατά 47,5%. Τη μείωση αυτή θα υποστούν και οι τρεις βασικοί μεγαλομέτοχοι που είναι ο John Paulson της Paulson & Co. με ποσοστό 9,13%, η αμερικανική Bienville Capital management LLC με ποσοστό 5,5% και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με ποσοστό 5,14%.
Που ακριβώς διακρίνουν κρατική παρέμβαση όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κρατικοποιεί την τράπεζα; Όλα όσα γίνονται σήμερα είναι αφ’ ενός αποτελέσματα της καταστροφικής ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος από τους μαθητευόμενους μάγους της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και αφ’ ετέρου αποτελούν αποφάσεις της ECB και του SSM.
Aπό την άλλη πλευρά, έχουμε και αυτούς που κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι ξεπουλάει την Τράπεζα Πειραιώς στους ιδιώτες. Αυτοί δυστυχώς ακόμα νομίζουν ότι αποτελούν μέλη των χορευτικών ομάδων που πανηγύριζαν το ΟΧΙ, στο διχαστικό και θεοπάλαβο δημοψήφισμα του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, είχε καταφέρει το 2015, να μετατρέψει μέσα σε 10 μήνες, την ελληνική οικονομία σε μπάχαλο και το τραπεζικό σύστημα σε ανέκδοτο. Ναρκοθέτησε το μέλλον των τραπεζών, μέσω α) των capital controls β) της ισχνής ανακεφαλαιοποίησης και γ) της αμφιλεγόμενης διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Μια διαδικασία από τη οποία αν εξαιρεθεί ο όμιλος της Fairfax που έχει επιλέξει την Ελλάδα ως στρατηγικό επενδυτικό προορισμό, οι υπόλοιποι ιδιώτες επενδυτές που προσελκύστηκαν ήταν κάποια hedge funds, που δεν είχαν το παραμικρό στρατηγικό ενδιαφέρον για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Και ναι, η οικονομική ζημία που θα έχει το ΤΧΣ από τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές θα είναι σημαντική. Όμως γι’ αυτήν δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά οι σχεδιαστές της μεθόδου των Cocos δηλαδή η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Και ναι, σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να γίνει μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω της συμμετοχής ξένων κατά βάση επενδυτών, μετά από τη διαδικασία της εξυγίανσης των λογιστικών της καταστάσεων. Αν αυτό στη γλώσσα της Κουμουνδούρου, λέγεται ξεπούλημα, τι να πω; Πιθανότατα, οι άνθρωποι παραμένουν αδιόρθωτοι.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.