Θα τα έχετε ήδη μάθει όλα για το Μακεδονικό και θα έχετε διαμορφώσει άποψη για την συμφωνία. Εκείνο το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν ο κ. Τσίπρας δικαιούται να υπογράψει μία τόσο σημαντική συμφωνία. Φοβόμαστε πως όχι, επειδή έχει απέναντί του την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Τι στο καλό κάνει ένας πρωθυπουργός αν δεν εκφράζει τον λαό του;
Οι υπέρμαχοι του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας ας το σκεφτούν αυτό. Ένας πολιτικός ηγέτης αποφασίζει για τους δικούς του λόγους να δεσμεύσει με την υπογραφή του μία ολόκληρη χώρα, χωρίς να έχει ρωτήσει τα άλλα πολιτικά κόμματα και τον λαό. Κι αυτό ονομάζεται υπηρεσία στην πατρίδα;
Τι ακριβώς εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας; Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν στις εκλογές του 2015. Δεν μπόρεσε μάλιστα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και χρειάστηκε την συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Οι τελευταίοι διαφωνούν με τις επιλογές του και δηλώνουν ότι αν η συμφωνία φτάσει στην Βουλή θα την καταψηφίσουν. Μπορεί ένας πολιτικός να δεσμεύσει μία ολόκληρη χώρα υπό αυτές τις συνθήκες;
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο παρελθόν μεγάλοι ηγέτες της χώρας ζητούσαν την γνώμη των πολιτικών τους αντιπάλων για τα μεγάλα εθνικά θέματα, ακόμη κι όταν διέθεταν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προσπαθούσαν να πετύχουν μεγάλες συναινέσεις, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.
Στο Μακεδονικό ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του. Χωρίς να ενημερώσει τα άλλα κόμματα, χωρίς να υπολογίσει την άποψη των πολιτών. Κι είναι αυτό δημοκρατικό; Μάλλον με αριστοκρατία μοιάζει αυτό, παρά με δημοκρατία. Μία ομάδα ανθρώπων πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια και αποφασίζει να επιβάλλει την άποψη της σε όλους τους άλλους.
Κι αν ο λαός έχει άδικο στην περίπτωση της Μακεδονίας; Τι μας λέτε; Αν είναι έτσι ας καταργήσουμε και τις εκλογές. Μία κυβέρνηση που δεν εκφράζει τον λαό της, δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει στο όνομά του.
Επίσης, μία κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με την ψήφο του ενός τρίτου των ψηφοφόρων δεν νομιμοποιείται να δεσμεύει την χώρα για κρίσιμα εθνικά θέματα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ευρύτερες συναινέσεις. Τελεία και παύλα.
Ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του δεσμεύει την χώρα. Δεν έχει νόημα να έρθει στην συνέχεια η συμφωνία στην Βουλή. Ακόμη κι αν μία άλλη σύνθεση της Βουλής απορρίψει στο μέλλον την συμφωνία, θα έχει παραμείνει η παραχώρηση του ονόματος και της ταυτότητας στους Σλαβομακεδόνες. Πολιτικά οι βόρειοι φίλοι μας πήραν τα πάντα και δεν είναι υποχρεωμένοι να παραχωρήσουν το παραμικρό.
Αυτή η συμφωνία κρύβει πολλές κουτοπονηριές βαλκανικού τύπου. Η χειρότερη όλων είναι ότι στην πράξη περιφρονεί την θέληση του ελληνικού λαού. Δεν θα μπορεί μία μελλοντική Βουλή να απορρίψει δίχως επιπτώσεις την συμφωνία που θα υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αυτό το γνωρίζουν καλά εκείνοι που διαμόρφωσαν το πλαίσιο της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε μαζί τους και όχι με τους Έλληνες πολίτες. Δική του ήταν κι αυτή η επιλογή.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]