Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες από το βήμα του Ελληνο- Αραβικού Συνεδρίου ότι «η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει σοβαρά τη χώρα», κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μαξίμου το οποίο κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι αποτρέπει επενδύσεις.
Ας σοβαρευτούμε όμως και ας πάψουμε να βλέπουμε τους όποιους επίδοξους επενδυτές ως «αδιάβαστα μαθητούδια».
Πράγματι, προτού οι επενδυτές εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία (ή οποιαδήποτε άλλη οικονομία) με τα κεφάλαια τους, θα μελετήσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα δεδομένα της οικονομίας όπως αυτά δημοσιεύονται από έγκυρους Διεθνείς Οργανισμούς αντί να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα όσα κατά καιρούς δηλώνουν οι πολιτικοί.
Τι λοιπόν θα διαπιστώσουν οι «μελετηροί» επενδύτες;
1ο. Τα προ μηνός δημοσιευθέντα στοιχεία από την World Bank ενημερώνουν (όσους δεν έχουν κεφάλαια για «χάσιμο») ότι, μεταξύ 214 κρατών, η Ελλάδα διολίσθησε ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς, από την 96η θέση (το 2016) στην 102η θέση το 2017.
2ο. Όσον αφορά την φορολογία των επιχειρήσεων, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπερφορολογεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ. Πράγματι, ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ευρισκόμενος στο 29% σήμερα, υπερβαίνει κατά περίπου 4,7 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ.
3ο. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι θετική συνάρτηση της φερεγγυότητας των κυβερνώντων. Σύμφωνα με το πρόσφατο Competitiveness Report (2018) του World Economic Forum, η Ελλάδα κατατάσσεται, σε θέματα διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού στην 90η θέση (μεταξύ 140 χωρών), δηλαδή μαζί με την...Γκάμπια. Πώς λοιπόν να πείσουμε τους επίδοξους επενδυτές να μας εμπιστευθούν όταν αδυνατούμε, ως κράτος, να είμαστε απόλυτα διαφανείς στα «του οίκου μας»;
4ο. Οι όποιοι επενδυτές γνωρίζουν ότι η παρουσία τους στην Ελλάδα θα συνοδεύεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από την συναναστροφή τους με τις ελληνικές Τράπεζες. Πόσο διατεθειμένοι είναι λοιπόν να μας «επισκεφθούν» όταν, σύμφωνα πάλι με το Competitiveness Report (2018) του World Economic Forum, η Ελλάδα πραγματικά «βυθίζεται» στην 137η (!) θέση (μεταξύ 140 χωρών) ως προς την ευρωστία των τραπεζών της Κάτι που βέβαια έχει να κάνει με το ιλιγγιώδες ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία ανέρχονται στο 46% του συνόλου των δανείων.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν μελετούν οι όποιοι επενδυτές προκειμένου να «ψηφίσουν» (ή όχι) Ελλάδα, μαζί φυσικά με τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.