Του Σάκη Μουμτζή
Αυτό είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης στον Κυρ. Μητσοτάκη στη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας.
Να δούμε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μεταλλαχθεί και αν ναι, μπορεί; Νομίζω πως, αξιωματικά, ένα μαρξιστικό κόμμα δεν μπορεί να γίνει φιλελεύθερο. Ούτε καν να κινηθεί προς τις παρυφές του φιλελεύθερου χώρου.
Γι'' αυτό άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν οριακές μετατοπίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία και δεν ανιχνεύουν καμιά αντίστροφη κίνηση.
Γιατί ο κεντροδεξιός πολίτης, και κυρίως ο προερχόμενος από το χώρο του κέντρου, απεχθάνεται το διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, έναν λόγο που παράγει και αναπαράγει εχθρούς. Αυτού του είδους ο λόγος βρήκε ευήκοα ώτα στους οργισμένους, από τις συνέπειες των μνημονίων, πολίτες που δεν θέλησαν να κοιτάξουν με καθαρή ματιά τα αίτια της κρίσης που βιώνουμε.
Ο μετριοπαθής, φιλελεύθερος ψηφοφόρος, απορρίπτει τις κινηματικές συμπεριφορές του χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το πώς αυτή αγκαλιάζει τις έκνομες ενέργειες των ερυθροτραμπούκων.
Η μόνη περίπτωση διεμβολισμού ένος τμήματος της κοινωνικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπήρχε αν η ψήφιση των απαραίτητων μνημονιακών μεταρρυθμίσεων συνοδευόταν και από την απρόσκοπτη εφαρμογή τους.
Από τη στιγμή που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται εχθρικά απέναντι σε κάθε επενδυτική προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει και από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καμιά απειλή δεν πρέπει να αισθάνεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτήν τη συνάντηση -εφόσον βέβαια αποδόθηκαν σωστά τα διημηφθέντα από τους συνεργάτες τους προς τον δημοσιογράφο της εφημερίδας- ειπώθηκε πως η Νέα Δημοκρατία «είναι μια μεγάλη παράταξη με βαθιές κοινωνικές καταβολές, χωρίς διαχωριστικές γραμμές...».
Θέλω να πιστεύω πως κάποιο λάθος έγινε στη «μετάφραση», γιατί κόμμα χωρίς διαχωριστικές γραμμές δεν υπάρχει. Κόμμα που δεν οριοθετείται ιδεολογικά και πολιτικά, καθίσταται ευάλωτο στις εισβολές και στη λεηλασία ψήφων από τους αντιπάλους του.
Η περιχαράκωση του χώρου και η ανάδειξη της φυσιογνωμίας ενός κόμματος, αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της επικοινωνίας του με τους πολίτες. Κόμμα χωρίς διαχωριστικές γραμμές είναι ένας ιδεολογικός χυλός.
Εντελώς άλλο πράγμα είναι ο διχαστικός λόγος που διαχωρίζει τους πολίτες σε φίλους και σε εχθρούς και θεωρεί την πόλωση απαραίτητο στοιχείο της φυσιογνωμίας ενός κόμματος.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα που επιδιώκει τις συγκλίσεις και τις συναινέσεις μόνον με τις πολιτικές δυνάμεις που ασπάζονται ανυπόκριτα τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και θεωρούν αδιαπραγμάτευτη τη θέση μας στην ευρωζώνη.
Γιατί εθνική συνεννόηση πάνω σε μια γενική και αόριστη βάση δεν μπορεί να υπάρξει. Απαιτείται σύγκλιση απόψεων πάνω σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα.
Προφανώς αυτή η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών της Νέας Δημοκρατίας βοήθησε να διαλυθούν παρεξηγήσεις, αλλά και να υπογραμμισθούν οι διαφορετικές αντιλήψεις για επί μέρους τακτικές του κόμματος.
Στα μεγάλα κόμματα εξουσίας αυτό είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό και δείγμα της ζωντάνιας και των προβληματισμών που υπάρχουν στην εσωκομματική ζωή.
Βέβαια, τελικά την σφραγίδα της ακολουθητέας τακτικής την κρατεί παντού και πάντα ο εκάστοτε ηγέτης της παράταξης.