Τελικά νικητής ανακηρύχθηκε ο Τζο Μπάϊντεν. Οι ΗΠΑ έχουν Πρόεδρο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος στον βαθμό που δεν μπορέσει να τεκμηριώσει αξιόπιστα τις καταγγελίες του για νοθεία, είναι λογικό να εγκαταλειφθεί και από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο ποτέ δεν τον αποδέχθηκε. Το προφίλ του Ντ. Τραμπ ήταν ξένο προς την ιστορική φυσιογνωμία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Μια από τις πολλές εκφράσεις της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του Τραμπ ήταν και οι κακές σχέσεις του με τους δημοσιογράφους. Δεν αποδέχτηκε το modus vivendi μεταξύ αυτών και του Λευκού Οίκου, ένα modus vivendi που υπήρχε εδώ και δεκαετίες. Τα περιστατικά που αποδεικνύουν αυτήν την τραυματική σχέση ήταν πολλά κατά την διάρκεια της προεδρικής του θητείας.
Προχθές, τρία τηλεοπτικά δίκτυα, το ABC, το NBC και το MSNBC διέκοψαν την ομιλία του, όταν αυτός άρχισε να υποστηρίζει τις γνωστές θέσεις του για νόθευση της εκλογικής διαδικασίας. Είχαν το δικαίωμα οι δημοσιογράφοι να «ρίξουν» μαύρο στην οθόνη; Ηταν δεοντολογικό αυτό που έκαναν ;
Ηταν ξεκάθαρο πως με την στάση τους αυτή πήραν θέση στις καταγγελίες του Ντ.Τραμπ. Τις απέρριψαν, ενώ ακόμα συνεχιζόταν η εκλογική διαδικασία. Έκριναν πως, αν του επέτρεπαν να συνεχίσει την ομιλία του, θα πυροδοτούσε την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα με κίνδυνο την πρόκληση ταραχών. Εκείνη την στιγμή, επί τόπου, εκτίμησαν την κατάσταση και έκαναν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να σιγήσει.
Είναι αυτονόητο πως τα τρία δίκτυα δεν παρέβησαν μόνον κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά καταπάτησαν και μια στοιχειώδη αρχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας, το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Πολύ δε περισσότερο γιατί αφορούσε τον λόγο ενός πολιτικού ηγέτη που μόλις είχε δώσει την εκλογική μάχη του.
Δεν τον διόρθωσαν, δεν τον αντέκρουσαν, δεν αμφισβήτησαν τα λεγόμενα του. Τον φίμωσαν.
Έτσι δημιουργείται ένα κακό και ανησυχητικό για την Δημοκρατία, προηγούμενο. Τα τηλεοπτικά δίκτυα να αποφασίζουν τι θα πρέπει να ακουστεί και τι όχι. Ποια ομιλία να θεωρείται εμπρηστική και να απαγορεύεται και ποια μπορεί να μεταδοθεί.
Ποιος και με τι τρόπο διαμορφώνει τα κριτήρια που καθορίζουν παρόμοιες αποφάσεις;
Ο πολιτικός, ό,τι και να πει, κρίνεται από τους πολίτες. Εκεί δοκιμάζεται η αξιοπιστία του. Το ζητούμενο είναι να μπορεί ελεύθερα να εκφέρει τις απόψεις του, όποιες και αν είναι αυτές, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο κάθε πολίτη να τον ακούσει και να τον κρίνει.
Τα τρία τηλεοπτικά δίκτυα παρέβησαν αυτόν τον βασικό κανόνα της Δημοκρατίας, μπαίνοντας σε επικίνδυνα, για την δημοκρατία, μονοπάτια.
Πιο έντιμο το CNN, που ως γνωστόν, έκανε σφοδρό πόλεμο στον Τραμπ, δεν διέκοψε την ομιλία του, αλλά μετά ο παρουσιαστής Τζέικ Τάπερ έκανε την παρακάτω δήλωση: ''πολύ λυπηρή νύχτα για την Αμερική να βλέπεις τον Πρόεδρο της να κατηγορεί ψευδώς ανθρώπους ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές, να επιτίθεσαι στην Δημοκρατία μας με ψέματα. Δεν υπάρχουν παράνομες ψήφοι, δεν υπάρχει νίκη Τραμπ.''
Επικροτώ την στάση του CNN και υπερθεματίζω επί της ουσίας της δήλωσης του Τζέικ Τάπερ.
Έναν Πρόεδρο δεν τον φιμώνεις, τον αποστομώνεις.