Τι θέλουν οι επενδυτές στην Ελλάδα

Τι θέλουν οι επενδυτές στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Σύρμου*

Στην έντυπη Αξία της 17/8/2019, δημοσιεύτηκε η Έρευνα της Ernst & Young (ΕΥ) για τις ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα, για τις οποίες κάνει τόσο λόγο η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί Ανάπτυξης / Επενδύσεων κος Αδ. Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος / Ενέργειας κος Κ. Χατζηδάκης. Οι Επενδύσεις είναι το ζητούμενο στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης. 

Κωδικοποιημένα τα αποτελέσματα της έρευνας:

1. Το 2018 έγιναν 13 Άμεσες Ξένες Επενδύσεις όταν στην Πορτογαλία έγιναν 74, στην Ιρλανδία 205, στην Φινλανδία 194, στην Σερβία 119, στην Τσεχία 65. Στην πλειονότητα τους ήταν αποκρατικοποιήσεις.

2. Σε όρους Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου (ΑΣΠΚ), ήταν στο 13,1% του ΑΕΠ, όταν το 2007 άγγιζε το 27,1% και στην Ευρώπη το 2018 άγγιζε το 21,1%. Γενικώς φαίνεται ότι υπάρχει γενική υστέρηση.

3. Το 30% των Επιχειρήσεων που εξετάζουν σχέδια Επενδύσεων στην Ελλάδα, είναι σχεδόν αποκλειστικά από Εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην χώρα. Από αυτές που δεν έχουν παρουσία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 4%.

4. Τα χειρότερα είναι τώρα. Που θέλουν να επενδύσουν: 40% σε Γραφείο πωλήσεων ή marketing (franchise). Μετά Logistics και Back Office.

5. Επενδυτικά σχέδια εντάσεως Κεφαλαίου και Υψηλής Τεχνολογίας στην Βιομηχανία απάντησαν μόνο το 9%, έναντι 26% στο σύνολο της Ευρώπης και 29% στην Πορτογαλία (!). Στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R & D) το ποσοστό είναι μόλις 8%. Σε Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης μόλις το 1%. (7% στην Πορτογαλία).

6. Εντυπωσιακή είναι η αναφορά στον Τουρισμό. Το 69% των ερωτωμένων απάντησαν ότι τα επόμενα χρόνια η Οικονομική Ανάπτυξη θα στηριχθεί μόνο στον Τουρισμό και αυτό είναι ένα σημείο μεγάλης επικινδυνότητας λόγω της μονόπλευρης Ανάπτυξης σε έναν ευάλωτο τομέα.

7. Τέλος απογοητευτικό είναι ότι στην Αγροτική Οικονομία δεν υπάρχει ενδιαφέρον (1% ως 1η επιλογή και 1% ως 2η επιλογή Επένδυσης).

Είναι φανερό ότι πέρα από τις «εμβληματικές» Επενδύσεις που αραχνιάζουν χρόνια στα Γραφεία του Υπουργείου Ανάπτυξης (Ελληνικό, Αφάντου, Σκουριές, Υδατοδρόμια, Atalanti Hills) δεν υπάρχει γενικώς ενδιαφέρον για Επενδύσεις από το Εξωτερικό. Τα νούμερα δείχνουν τα ίδια στοιχεία με αυτά μελέτης του ΣΕΒ. Η συμμετοχή της Βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι στο 8% και είχαμε θέσει στόχο το 12% μέχρι το 2020. Παρόλα αυτά μόνο το 9% των ξένων Επενδυτών δείχνει πρόθυμο να επενδύσει. Αντίθετα στην Ε.Ε. το ποσοστό της Βιομηχανίας είναι στο 15% και θέλουν να πάνε στο 20% το 2020. Τα νούμερα δείχνουν αντίστοιχο ενδιαφέρον στην Ε.Ε. στο 26%, δηλαδή πάνω από τον στόχο.

Εκπροσωπώντας τους Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες της Παραγωγής & Μεταποίησης, τέως Πρόεδρος, μέλος του Δ.Σ. και Εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών, έχω τοποθετηθεί στις Ημερίδες, τα Συνέδρια αλλά και σε κλειστές συναντήσεις με τους σημερινούς Υπουργούς, ότι πρέπει να δημιουργήσουν «Κλίμα» στην υπάρχουσα Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα με σειρά Νομοσχεδίων που θα δώσει τις προϋποθέσεις να επανέλθουν στο προσκήνιο οι Επιχειρήσεις αυτές. Όταν μία μεγάλη Εταιρία θέλει να έλθει στην Ελλάδα, πρώτα από όλα ψάχνει το Επιχειρηματικό Περιβάλλον, τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων, την απασχόληση και την υποστήριξη που θα έχει από τις εγχώριες επιχειρήσεις. Σημειωτέον ότι μεγάλη έρευνα του ΙΟΒΕ τον Μάιο 2018 έχει δείξει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται από τις ΜΜΕ στην Βιομηχανία μοχλεύεται και με τις συνέργιες προσθέτει άλλα 3,1 ευρώ στο ΑΕΠ. Επίσης συμμετέχουν κατά 86% στις νέες θέσεις απασχόλησης. Επίσης έχουν γίνει προτάσεις για συμμετοχή Ιδιωτικών Παραγωγικών Φορέων στις διαπραγματεύσεις, στην συγγραφή προδιαγραφών, κανονιστικών διατάξεων, αλλά και στην Διοίκηση Φορέων υλοποίησης έργων απαραίτητων για τις Υποδομές και τις Επενδύσεις. Υπάρχει μεγάλη διαφορά Γνώσεων, Εμπειριών, Αντίληψης, Διαπραγματευτικής Ικανότητας και βέβαια Αποτελεσματικότητας μεταξύ Επιχειρηματία, Επαγγελματία, Στελέχους, Δημόσιου Λειτουργού.

Στην μελέτη της ΕΥ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα σημεία που υπερτερεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον, σε ποσοστό 83%. Αυτά είναι τα σημεία Ποιότητας ζωής:

1. Περιβάλλον – Επενδύσεις Διαχείρισης Αποβλήτων – Ανακύκλωση – Κυκλική Οικονομία

2. Δυνατότητες Αναψυχής, Μόνιμης διαμονής, Ιατρικού Τουρισμού

3. Πολιτισμός – Επιστήμη, Τουρισμός

Επίσης γίνεται αναφορά στα αρνητικά σημεία της χώρας που είναι:

1. Γραφειοκρατικό & Διοικητικό Περιβάλλον (67%)

2. Μη στήριξη της Επιχειρηματικότητας (63% μεταξύ των Επενδυτών με παρουσία στην Ελλάδα)

Θεωρώ ότι έχουμε αυτή τη στιγμή πολλά Νομοσχέδια σε θετική εξέλιξη:
α. Εργασιακά

β. Αδειοδοτήσεις - Χωροθετήσεις Επιχειρήσεων

γ. Φορολογικές και Ασφαλιστικές μειώσεις επιχειρήσεων

δ. Ξεμπλοκάρισμα μεγάλων Επενδύσεων που χρονίζουν

ε. Αναδιάρθρωση των Τραπεζών – Κόκκινα δάνεια – Ρυθμίσεις 120 δόσεων

στ. ΕΣΠΑ Τροποποιήσεις – αύξηση ρευστότητας

ζ. Τουρισμός – πλατφόρμες – Air BnB

η. ΟΤΑ – Κλεισθένης τροποποίηση Κυβερνησιμότητας Δήμων

Όλα αυτά θα δώσουν, με την αρχή της νέας περιόδου από 1η Σεπτεμβρίου, το περιβάλλον που θα κινηθούμε. Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κου Κ. Μητσοτάκη στην Δ.Ε.Θ. αλλά και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την μείωση των πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά και αναπτυξιακά επίπεδα, θα δώσουν το στίγμα και την ταχύτητα που θα κινηθούμε, ως Κράτος, Κοινωνία, Αγορά, Επιχειρηματικότητα. Πιστεύουμε στην αντιστροφή του κλίματος για την χώρα, όπως ήδη φαίνεται.

Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό μεγαλύτερα βήματα στην υποστήριξη και ενίσχυση της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας & Επιχειρηματικότητας, όπως και την ενεργό συμμετοχή των Επιχειρηματιών στον συντονισμό των Δράσεων, Επενδύσεων,
Λειτουργίας, από θέσεις ευθύνης. Κυβέρνηση, Δημόσιες Υπηρεσίες, Θεσμικοί Φορείς, Κοινωνικοί Εταίροι οφείλουμε να
συνεργαστούμε για το κοινό καλό της Χώρας.

* Ο Δημήτρης Σύρμος είναι Δ. Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος ΑΠΘ, μέλος του ΤΕΕ με ΜΒΑ στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ και Πτυχίο Περιβάλλοντος από ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι επίσης επιχειρηματίας στον χώρο της Παραγωγής και Μεταποίησης Πλαστικών Α' Υλών, τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών, εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ/ΤΑΣ και πολιτικό στέλεχος του Μητρώου & Πολιτικής Υποστήριξης της ΝΔ.