Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το ένα είναι ο εμβολιασμός να φέρει την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Σε αυτή την περίπτωση πάμε σε ανασχηματισμό και κάτω από ορισμένες συνθήκες ακόμη και σε εκλογές. Η δεύτερη περίπτωση είναι η κρίση να φτάσει μέχρι και τον Απρίλιο, οπότε η κατάσταση αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη για τα οικονομικά της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση τα ανοικτά θέματα πολλά και οι επιλογές περιορισμένες.
Η ευχή όλων είναι να λήξει με έναν τρόπο η επιδημιολογική κρίση. Κι ότι θα επιστρέψει η κανονικότητα στην ζωή μας και μαζί με αυτή και η καλή πορεία των Οικονομιών. Οι εκτυπωτικές μηχανές, πάντως, δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες και οι κοινωνίες δεν έχουν ανεξάντλητη υπομονή. Η εποχή του covid- 19 αφήνει έτσι ή αλλιώς ανεξίτηλα τα σημάδια της. Αλλά μία πιθανή παράταση της κρίσης θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο ζωής μας. Μέχρι στιγμής όλη αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται ως προσωρινή.
Τι θα γίνει όμως αν μία σειρά γεγονότων επιβάλλουν τη καραντίνα για μερικούς ακόμη μήνες; Τότε θα φύγει από τη μέση το «προσωρινό» της κρίσης και οι άνθρωποι θα αναζητούν τις επιπτώσεις από τη νέα κατάσταση. Πρώτο θύμα θα είναι οι χρηματιστηριακές αγορές και τα ομόλογα. Κάτι σαν ο καπιταλισμός να εισέρχεται για άλλη μία φορά στην ζώνη του λυκόφωτος.
Ειδικά για την ελληνική οικονομία, είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να αντέξει σε πολιτικές παροχών πέραν του Απριλίου. Το πιο πιθανό σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν η παράδοση άνευ όρων.
Οι κυβερνήσεις, λοιπόν, έχουν να αντιμετωπίσουν τα δύο βασικά σενάρια και είναι αναγκασμένες να καταλήξουν σε διαφορετικές λύσεις για το κάθε ένα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέρει ότι η παράταση της κρίσης θα την φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Όχι γιατί δήθεν θα την πιέσει η αντιπολίτευση, αλλά διότι τα δημόσια ταμεία θα είναι απελπιστικά άδεια.
Οι εκλογές δεν θα είναι λύση σε μία τέτοια περίπτωση και μάλιστα με απλή αναλογική. Αλλά και δύσκολα θα βρεθούν συνεργατικά σχήματα στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία άσκηση για πολύ δυνατούς λύτες. Ή αλλιώς, ένα σενάριο που δεν θα ήθελε κάποιος να το ευχηθεί ούτε στον εχθρό του.
Θανάσης Μαυρίδης