Τι συνεισφέρει η Ελλάδα στον κόσμο;

Τι συνεισφέρει η Ελλάδα στον κόσμο;

Του Άγη Βερούτη

Χθες μου τηλεφώνησε ξαφνικά ένας φίλος μου που καταπιάνεται με τη φιλοσοφία, ρωτώντας με αν μπορώ να του πω ποια είναι η συνεισφορά της Ελλάδας στον κόσμο σήμερα.

Φυσικά ξεκίνησα να του λέω για την φιλοσοφία και τις επιστήμες και την δημοκρατία, αλλά γρήγορα κατάλαβα πως η ερώτησή δεν ήταν διαχρονική αλλά αφορούσε στο παρόν. Η δεύτερη προσπάθειά μου να αναφερθώ στον ήλιο και τη φύση και τη θάλασσα και τα νησιά έπεσε πάλι σε τοίχο καθώς μου εξήγησε ότι αυτά αφορούν στο οικόπεδο της Ελλάδας και τίποτα δεν έχουν να κάνουν με την συνεισφορά της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

την τρίτη μου προσπάθεια αναφέρθηκα στη μεσογειακή διατροφή και την επιρροή της στη μακροζωία και την υγεία. Εκεί σκέφτηκε λίγο και μου απάντησε πάλι πως και αυτή είναι κάτι καλό που έχουμε ήδη προσφέρει αλλά δεν αφορά στο παρόν.

Γυρνώντας του πίσω την ερώτηση πχ για την Γαλλία, ρωτώντας τον ποια είναι η συνεισφορά της μου απάντησε «τίποτα».

Αντίθετα η Αμερική για παράδειγμα προσφέρει τεχνολογία, η Κίνα χαμηλού κόστους προϊόντα για τις μάζες και η Ελβετία το ανταγωνιστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον στον πλανήτη, η Ιταλία τον υπέροχο σχεδιασμό (design) και την αισθητική των προϊόντων της.

Για να μπορέσουμε να προκόψουμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία που υπερβαίνει τα εθνικά μας όρια, θα πρέπει να προσφέρουμε κάτι στον κόσμο σε ενεστώτα χρόνο. Θα πρέπει να βρούμε ποιο είναι εκείνο που μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε που θα αποτελεί την συνεισφορά μας στο παρόν. Όταν το κάνουμε αυτό θα έχουμε και τις ανάλογες αξιώσεις από τους αποδέκτες της συνεισφοράς μας αυτής.

Σε αυτή τη βάση βλέπουμε πως η προκοπή μας περνάει από τους άλλους. Από το πόσο επιθυμητό και μοναδικό είναι αυτό που θα βρούμε να προσφέρουμε στον κόσμο σήμερα.

Ως τότε θα είμαστε απλά αποδέκτες της ανοχής των άλλων, μια χώρα χωρίς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο στίβο, όπως οι περισσότερες.

Καιρός είναι λοιπόν να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει.

Παρεμπιπτόντως η Ελβετία που είναι πρώτη στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της έχει τους πέμπτους υψηλότερους μισθούς παγκοσμίως.

* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Παρασκευής 13 Ιουλίου 2018