Η πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν -Ερντογάν και η συμφωνία για την πρώτη τους συνάντηση τον Ιούνιο, η οποία θα γινόταν έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή, λαμβάνει χώρα, αφού έχει ολοκληρωθεί ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων να επικρέμαται πάνω από τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η ανακοίνωση για την συνάντηση στέλνει ένα ακόμη μήνυμα, το οποίο έρχεται να συμπυκνώσει την αμερικανική προσέγγιση προς την Άγκυρα. Αυτή φαίνεται να συγκροτείται από την αμερικανική πρόθεση, έστω και την τελευταία στιγμή, να καταλάβει το καθεστώς Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ δεν κλείνουν τελείως την πόρτα προς την Τουρκία, αλλά της δίνουν μια τελευταία σημαντική ευκαιρία για την επιστροφή της στον χώρο όπου ανήκει παραδοσιακά.
Αυτή όμως η επιστροφή θα γίνει με τους όρους της Ουάσινγκτον, όπως δείχνει η απόφαση για τα F35, η πίεση για απεξάρτηση της Άγκυρας από την Μόσχα και βεβαίως για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της κατάστασης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γείτονα.
Είναι νωρίς να θεωρήσει κάποιος ότι έχουμε ριζική αλλαγή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Μένει να φανεί κατά πόσο η επικοινωνία αυτή και η προοπτική της συνάντησης θα λειτουργήσει ευεργετικά για την Τουρκία και την οικονομία της τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Επίσης μένει να φανεί, κατά πόσο αυτό το άνοιγμα που επιχειρείται θα επηρεαστεί αρνητικά από σημερινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Το κατά πόσο μια επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον -Άγκυρας θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο αυτή την στιγμή. Υπάρχει ένα δεδομένο. Και αυτό είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και έχουν στηρίξει τις ελληνικές θέσεις.
* Ο Κώστας Υφαντής είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ερευνητικός Εταίρος στο ΙΔΙΣ.