Ανυπολόγιστη θα είναι η ζημιά για τους Έλληνες εξαγωγείς και την ελληνική οικονομία, εφόσον χαθεί φέτος η αγορά της Ιταλίας, του νούμερο ένα πελάτη για τα ελληνικά προϊόντα με πωλήσεις πέρυσι 3,6 δισ. ευρώ, τονίζει στο liberal.gr η Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες θα διαχυθούν παντού.
“Ελαιόλαδο για το οποίο η Ιταλία είναι ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, αγροτικά προιόντα, μεταποίηση, αλουμίνιο, είναι οι κλάδοι που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές από την απώλεια μιας αγοράς που απορροφά το 10% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών”, επισημαίνει η κα Σακελλαρίδη, μιλώντας για τον νευραλγικό ρόλο της ιταλικής αγοράς στην ελληνική οικονομία.
“Το ερώτημα δεν είναι ποιες αγορές θα πληγούν, αλλά ποιες δεν θα πληγούν” απαντά με νόημα και εκφράζει τον φόβο ότι ζημιά θα υποστούν όλοι οι μεγάλοι εξαγωγικοί προορισμοί για τα ελληνικά προιόντα, όπως η Γερμανία που απορροφά πωλήσεις αξίας 2,6 δισ ευρώ και όλα αυτά σε μια χρονιά, όπου υπάρχει ούτως ή άλλως απώλεια λόγω του Brexit.
Στο ερώτημα αν όλη αυτή η κατάσταση θα διαχυθεί προς τα κάτω, πυροδοτώντας ένα ντόμινο, δηλαδή στάση πληρωμών, μειώσεις μισθών και προσωπικού, εκφράζει ανησυχία για την ρευστότητα ειδικά των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι μπορεί να τις ανακουφίζουν οι δέσμες μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ωστόσο στην πορεία σίγουρα θα χρειασθούν κι άλλες. "Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει και νέα δέσμη μέτρων για την διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού", λέει με νόημα η πρόεδρος του ΠΣΕ.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Έχετε μια πρώτη αποτίμηση της ζημιάς την οποία έχουν μέχρι σήμερα υποστεί οι ελληνικές εξαγωγές;
Είναι ακόμη νωρίς για αποτίμηση, όλο αυτό που ζούμε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι αγορές για τα ελληνικά προϊόντα κλείνουν η μία μετά την άλλη και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το πλήγμα θα είναι ισχυρό.
Σε αυτή την φάση η μεγαλύτερη ανησυχία μας στρέφεται στην Ιταλία, τον νούμερο ένα προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές. Πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές στην ιταλική αγορά έφτασαν στα 3,63 δισ. ευρώ, επί ενός συνόλου 33,80 δισ. ευρώ, δηλαδή κατέλαβαν πάνω από το 10% της συνολικής αξίας των εξαγωγών μας. Το κλείσιμο επομένως το συνόρων με την Ιταλία αποτελεί ένα σαφές πλήγμα. Κάποιες ποσότητες ελληνικών προϊόντων πρόλαβαν να εξαχθούν φέτος προς την γείτονα, εδώ και μερικές ημέρες όμως δεν κινείται τίποτα. Ελπίζω σε εξομάλυνση της κατάστασης προτού ανατραπεί πλήρως ο σχεδιασμός μας και εξανεμισθεί η δυναμική που είχαν μεχρι σήμερα αποκτήσει οι ελληνικές εξαγωγές.
- Στο κακό σενάριο, φοβάστε ότι θα χαθεί η ιταλική αγορά ακόμη και για όλη την χρονιά;
Ακριβώς αυτός είναι ο φόβος μας. Η ιταλική αγορά είναι νευραλγική για την στήριξη των εξαγωγών και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας. Αν χαθεί φέτος η ιταλική αγορά, θα πληγούν πλειάδα κλάδων, η ζημιά θα διαχυθεί προς τα κάτω, με πάμπολες παράπλευρες συνέπειες. Ελαιόλαδο για το οποίο η Ιταλία είναι ο νούμερο ένα εξαγωγικός προορισμός, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, αγροτικά προϊόντα, μεταποίηση, αλουμίνιο, είναι οι κλάδοι που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές από το κλείσιμο των συνόρων μιας αγοράς που απορροφά το 10% των ελληνικών εξαγωγών. Αντιλαμβάνεσθε επομένως τι θα συμβεί για το σύνολο της οικονομίας αν χαθεί φέτος η αγορά της Ιταλίας. Αυτό το κακό σενάριο αφορά τις νέες παραγγελίες, όχι όσες έχουν ήδη “κλείσει” και συμφωνηθεί, καθώς αυτές καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
-Ποιες άλλες αγορές φοβάστε ότι θα πληγούν; Έχετε κάνει κάποια εκτίμηση συνολικά για την φετινή χρονιά;
“Κάντε με προφήτη, να σας κάνω πλούσιο” είναι η απάντηση. Τα πάντα είναι πιθανά, τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, οποιαδήποτε πρόβλεψη βρίσκεται στον αέρα. Το σωστό ερώτημα είναι ποιες αγορές δεν θα πληγούν, όχι ποιες θα πληγούν.
Ανησυχούμε για τις ελληνικές εξαγωγές σε όλες τις μεγάλες χώρες. Τέτοια είναι η Γερμανία, ο δεύτερος προορισμός των ελληνικών προιοντών μετά την Ιταλία με περυσινές εξαγωγές 2,6 δισ ευρώ, η Γαλλία, ενώ οι εξαγωγές μας θίγονται επίσης όσον αφορά την μεταφορά των εμπορευμάτων από το κλείσιμο των συνόρων της Βουλγαρίας, η οποία αποτελεί κορυφαίο προορισμό των ελληνικών προιόντων, αλλά και βασική δίοδος για την διοχέτευσή τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας θυμίζω ότι οι εξαγωγές μας κατά 72% κατευθύνονται στην Ευρωπαική Ενωση. Σημειωτέον ότι όλα αυτά έρχονται σε μια χρονιά όπου ούτως ή άλλως οι εξαγωγές θα υφίσταντο πλήγμα λόγω του Brexit. Είναι δεδομένο ότι το “διαζύγιο” της Βρετανίας με την ΕΕ θα έχει επιπτώσεις σε πλειάδα παραγωγικών κλάδων, χωρίς αυτές να μπορούν να αποτιμηθούν με ακρίβεια, καθώς εξαρτώνται από το ύψος των δασμών, την προστασία ή μη των γεωγραφικών ενδείξεων, το διοικητικό κόστος των εμπορικών συναλλαγών, τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας κ.ο.κ.
- Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει στην μείωση της ζημιάς;
Αν υπάρχει ένα καλό νέο είναι ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε και μάλιστα γρήγορα μια σειρά από διαφορετικές δέσμες μέτρων. Τόσο η πρώτη δέσμη, για αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών, όσο και η δεύτερη για παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους και στήριξη των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές, είναι θετικές. Είναι μέτρα που σίγουρα δεν εξαλείφουν το πρόβλημα, ωστόσο ανακουφίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Σαν Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων χαιρετίζουμε αυτές τις άμεσες πρωτοβουλίες. Είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας να υπάρξει και νέα δέσμη μέτρων για την διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού και βεβαίως την ενίσχυση της ρευστότητας, δεδομένου πως η κρίση αυτή μπορεί να είναι παροδική, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκειά της.
- Σας φοβίζει επομένως το ενδεχόμενο, η απουσία ρευστότητας να πυροδοτήσει ένα ντόμινο στάσης πληρωμών, μείωσης μισθών και απολύσεις;
Πράγματι η ρευστότητα είναι αυτό που μας απασχολεί περισσότερο. Οι μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν έχουν κεφάλαια και εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ζητάμε επομένως την λήψη τέτοιων μέτρων. Ήδη, η ρευστότητα ανακουφίζεται κάπως με την αναστολή της πληρωμής φόρων και εισφορών. Αλλά θα μπορούσε μέσω των τραπεζών και μέσω του ΕΣΠΑ να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ευτυχώς υπάρχουν και κάποια καλά νέα που έρχονται από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα από την βρετανική αγορά. Μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ προτίθενται να κάνουν νέες παραγγελίες για ελληνικά προϊόντα, καθώς όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και εκεί, οι καταναλωτές έχουν αδειάσει τα ράφια από είδη όχι μόνο πρώτης ανάγκης, αλλά και από αγροδιατροφικά προιόντα.
Αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι οι εξαγωγείς, ειδικά οι μικρομεσαίοι, δεν έχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης, έχουν τα χέρια δεμένα και εύχονται, όπως οι πάντες, να μην υπάρξει εξάπλωση του φαινομένου. Εκεί βρισκόμαστε στην παρούσα φάση.