H έννοια των hard skills και των soft skills, έχει μπει για τα καλά στην εργασιακή καθημερινότητα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα λεγόμενα hard skills, δηλαδή οι προσωπικές δεξιότητες και ικανότητες που σχετίζονται με τις σπουδές, τις γνώσεις και την δια βίου μάθηση, αποτελούσαν το απόλυτο οπλοστάσιο των νέων.
Σήμερα όμως, η παγκόσμια αγορά εργασίας, η μεταβλητότητα και η πολυπλοκότητα των εργασιακών συνθηκών και προκλήσεων, έχουν οδηγήσει στην ανάγκη αναζήτησης των soft skills των υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας. Τα soft skills, δεν είναι τόσο μαλακά όσο ακούγονται. Είναι δεξιότητες και συμπεριφορές, που σχετίζονται με τον τρόπο που ερχόμαστε σε επαφή και αλληλεπιδρούμε με τους συνεργάτες μας.
Τα soft skills έχουν ως σημείο αναφοράς κυρίως τη δράση και όχι μόνο τη σκέψη. Οι βασικές δεξιότητες που χαρακτηρίζονται ως soft skills είναι η επικοινωνία, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η ανάληψη ρίσκου, η διαχείριση αλλαγών και κινδύνου, η διαχείριση χρόνου, η ομαδικότητα, η πειστικότητα, ηγετικές ικανότητες, η εξωστρέφεια, η ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων και η μη απόκλιση από τον τελικό στόχο και φυσικά το επιχειρηματικό πνεύμα σε συνάρτηση με την καινοτόμο σκέψη. Οι διαπροσωπικές ικανότητες μαζί με τις κοινωνικές δεξιότητες, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η αίσθηση του χιούμορ και η διαχείριση συναισθημάτων, παίζουν πλέον σημαντικότατο ρόλο. Και φυσικά η επιχειρησιακή δεοντολογία και η εταιρική ηθική, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία.
Οι αλλαγές στο κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ραγδαίες. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, αρκούσε ο σχεδιασμός και η τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών σε μια επιχείρηση, για να πορεύεται με επιτυχία και χωρίς κραδασμούς. Σήμερα οι εταιρείες, δεν αρκούνται στις διαδικασίες, αλλά ζητούν συμπεριφορές. Αναζητούν και δημιουργούν ευέλικτους και δημιουργικούς εργαζόμενους / συνεργάτες με δημιουργική σκέψη και επιχειρηματικό προσανατολισμό, που δεν καταλαμβάνουν απλά μια θέση εργασίας, αλλά προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση.
Σε πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum (WEF), σχετικά με τη εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων που προαναφέραμε, παρουσιάζει τα σημαντικότερα hard & soft skills, που αναζητούν οι εταιρείες σήμερα, για να καλύψουν τις θέσεις εργασίες που ανοίγονται.
Τα πλέον περιζήτητα hard skills σύμφωνα με την έκθεση του WEF είναι:
1.Οι τεχνολογίες του Blockchain, των κρυπτονομισμάτων και των εφαρμογών Fin Tech.
2.To Cloud και το distributed computing, δηλαδή το λεγόμενο ψηφιακό νέφος και η συνεργασία / επικοινωνία ανάμεσα σε υπολογιστικά συστήματα που βρίσκονται εγκατεστημένα σε διαφορετικές μηχανές επεξεργασίας, αλλά έχουν μια ενιαία τελική μορφή.
3.Business Analytics, Strategic Thinking & Logic, δηλαδή τα βασικά και απαραίτητα εργαλεία για το πέρασμα στη λογική της ψηφιακής εποχής.
4.Τεχνητή Νοημοσύνη
5.UX design, δηλαδή ο σχεδιασμός από την αρχή μέχρι το τέλος ενός προϊόντος και μιας εμπειρίας που αποκομίζει ο χρήστης του προϊόντος αυτού, που μπορεί να είναι μια ιστοσελίδα ή ένα application.
6.E-commerce & Digital marketing, δηλαδή το ηλεκτρονικό εμπόριο και το ψηφιακό μάρκετινγκ.
7.Εξειδικευμένες πωλήσεις υψηλού επιπέδου.
8.Scientific computing, που αποτελεί ένα εξειδικευμένο προγραμματιστικό περιβάλλον όπως Quantum Computing, MATLAB, Python κ.α.
9.Παραγωγή και επεξεργασία βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ, σε μια εποχή που κυριαρχεί η εικόνα.
Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, δεν φιλοξενεί σε καμιά βαθμίδα του, ικανοποιητικές γνώσεις σχετικές με τα προαναφερθείσες «σκληρές δεξιότητες», που είναι περιζήτητες σε όλο το παγκόσμιο χωριό. Ευτυχώς όμως που υπάρχει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως μάθησης μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης, που προσφέρουν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Στο αυριανό μας άρθρο θα αναφερθούμε στα πιο σημαντικά soft skills, όπως περιγράφονται στην έκθεση του World Economic Forum και τους τρόπους που αυτά μπορούν να αποκτηθούν.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.