Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Το διπλό καλό πολιτικό νέο, δηλαδή η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και η αναμενόμενη προσφυγή στις εθνικές κάλπες μέχρι το τέλος Ιουνίου, άλλαξε την διάθεση στις αγορές. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και των ελληνικών επενδυτικών αγαθών, κινήθηκαν έντονα ανοδικά.
Οι αποδόσεις των δεκαετών και πενταετών κρατικών ομολόγων, κατέγραψαν νέα χαμηλά, αποδεικνύοντας πως η έστω και ρηχή δευτερογενής αγορά ομολόγων αντιλαμβάνεται μια αλλαγή στο κλίμα και στη διάθεση των επενδυτών που αγοράζουν κρατικά χρέη. Πως ακριβώς διάβασαν τις εξελίξεις οι συμμετέχοντες στις αγορές; Κατ' αρχάς, είδαν πως το ασταθές και αβέβαιο πολιτικό σκηνικό, μετουσιώθηκε σε μια συγκροτημένη επόμενη ημέρα που έρχεται πολύ κοντά χρονικά, μετά από την απόφαση Τσίπρα, να φέρει κοντά τις εκλογές. Αυτή η συγκροτημένη ημέρα έχει αναπτυξιακά, επενδυτικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, που δεν χαρακτήριζαν την προηγούμενη κυβέρνηση.
Είναι φανερό πως οι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες αλλά και μετρημένο ρίσκο στις αγορές χρέους, ήδη προεξοφλούν μια ομαλοποίηση των εξελίξεων που θα οδηγήσεις σε εισροές σημαντικών κεφαλαίων. Και καθώς όπως προαναφέραμε η δευτερογενής αγορά ομολόγων είναι ρηχή, δηλαδή δεν έχει ούτε μεγάλη ρευστότητα και ούτε μεγάλο ύψος συναλλαγών, οι επενδυτές αρχίζουν να επενδύουν πριν καν ολοκληρωθεί η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, διότι τότε οι τιμές θα βρίσκονται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα. Επιπλέον οι επενδυτές διακρίνουν την ισχυρή πιθανότητα η ελληνικά αγορά ομολόγων να ακολουθήσει ένα διαφορετικό αυτόνομο κύκλο, οπωσδήποτε ανοδικό, σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ή και αναδυόμενες αγορές.
Αυτά όσον αφορά, στην αγορά κρατικού χρέους είναι απολύτως κατανοητά. Όμως και στην αγορά μετοχών και στην αγορά ακινήτων και στο χώρο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, παρουσιάζεται μια εμφανέστατη αλλαγή. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, ακόμα και η πιο επιτυχημένη ελληνική επιχείρηση, είχε ενσωματωμένη μέσα στην αποτίμηση της, με αρνητικούς όρους βέβαια, τη ελληνική ταμπέλα. Η ελληνική ταμπέλα γράφει πως είμαστε μια μικρή αγορά, μια αγορά αναξιόπιστη, μια αγορά εχθρική προς τους επενδυτές, προστατευτική και υπερ-ρυθμισμένη, μια αγορά χωρίς τραπεζικό σύστημα, χωρίς χρηματοδοτήσεις, με capital controls και άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή αν μια οποιαδήποτε ελληνική εταιρία άξιζε επιχειρηματικά, σύμφωνα με τις παγκοσμίως αποδεκτές μεθόδους αποτίμησης 100 ευρώ, η αποτίμηση που αναγνώριζαν οι επενδυτές και οι τραπεζίτες ήταν 100 ευρώ, μείον το “ρίσκο” της χώρας. Αυτό οδήγησε πολλές εξαιρετικές εταιρίες, να μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό, ώστε να δανείζονται φθηνότερα, να συνάπτουν πιο εύκολα συνεργασίες και να μην συγκρούονται καθημερινά με την κρατική γραφειοκρατία.
Αυτή τη στιγμή και μετά από τις ραγδαίες εκλογικές και πολιτικές εξελίξεις, αυτό το “ρίσκο” φαίνεται πως μπορεί να υποχωρήσει αισθητά και οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων να ισορροπήσουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι σίγουρο πως θα συμβάλει για παράδειγμα στην λύση του προβλήματος της ΔΕΗ με την αναδιάρθρωση των δανείων της και των δομών της και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, πως θα κινήσει το project στο Ελληνικό γεγονός που θα βοηθήσει την Lamda Development, πως θα προχωρήσει τις εξελίξεις στα Eλληνικά Πετρέλαια, πως θα βοηθήσει το κλίμα για την επίλυση των κόκκινων τραπεζικών δανείων και των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και άλλα.
Ναι, μπορεί η άνοδος να ήταν βιαστική. Να πραγματοποιήθηκε με κλειστές τις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Όμως αυτές οι ανοδικές τιμές καταγράφηκαν στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Κάτι άλλαξε. Οι αγορές κεφαλαίων είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί των πραγματικών αγορών και της πραγματικής οικονομίας. Οι θετικές προϋποθέσεις, είναι φανερό πως θα υπάρξουν. Τα αρνητικά βαρίδια, δεν θα εξαφανιστούν εν μία νυκτί. Αυτό το γνωρίζουν οι αγορές και σίγουρα το προσμετρούν. Ενδιαφέρον θα έχει η κίνηση όσων έχουν ακόμα short θέσεις στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίοι μετά από την χθεσινή εκρηκτική άνοδο, είναι πασιφανές πως θα καταγράφουν μεγάλες υποαξίες.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.