Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Σύμφωνοι. Ενα κόμμα «κάτω από τα στέφανα της εξουσίας» πάντα θα λειτουργεί ως ελκυστική στέγη ακόμα και σε εποχές καχυποψίας προς τις διαδικασίες της πολιτικής. Παρ'' όλα αυτά, όμως, η ενασχόληση με τα κοινά μέσω των κομμάτων είναι ο μόνος δημοκρατικός τρόπος σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αφού οι πολίτες σταθερά θέλουν να επηρεάζουν τη διαμόρφωση πολιτικών - κάτι που δεν εξαντλείται στη συμμετοχή στις γενικές εκλογές. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα είδαμε πώς λειτουργούν και τα διάφορα «κινήματα» και πώς εργαλειοποιούν όσους συσπειρώνονται στη βάση εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων έξω από τη γεωμετρία των θεσμών και το μόνο που καταφέρνουν είναι να υπηρετήσουν αυτόν που τους χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό για να καταλάβει ανέξοδα την εξουσία. Είδαμε αυτούς που απαξίωναν τα κόμματα αποκαλώντας τα «μαντριά», να χρησιμοποιούν τα κινήματα σαν Δούρειο Ιππο άλωσης των θεσμών και τελικά του πολιτεύματος.
Οι δεκάδες χιλιάδες των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες των εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ. είναι ένα γεγονός που μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί. Και ο ισχυρισμός μας αυτός αποδεικνύεται και αντίστροφα, από το πλήθος των ρεπορτάζ, σε διάφορους τόνους, που μετρήσαμε τη Δευτέρα στον φιλοσυριζαϊκό Τύπο, τα οποία προσπαθούσαν απεγνωσμένα να απαξιώσουν τη σημασία των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ.
Τι θα την κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δύναμη των πολιτών; Πώς θα αξιοποιήσει τα πλήθη που προσήλθαν αθρόα στις κάλπες;
Θυμίζουμε ότι και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκείνο τον Ιανουάριο του 2016, κι ενώ ήταν το αουτσάιντερ στην κούρσα για την ανάδειξη προέδρου στη Ν.Δ., ένα ρεύμα από δεκάδες χιλιάδες πολίτες τον σήκωσε στους ώμους και τον απίθωσε στην καρέκλα του προέδρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ερμηνεύσει τη μαζική προσέλευση στις κάλπες ως αίτημα ριζικής ανανέωσης του πολιτικού λόγου της Ν.Δ., που τον είδαμε να «σκαλώνει» με αμηχανία στην ανηφόρα των αιτημάτων της δικαιωματικής ατζέντας.
Οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να στηρίξουν αυτό που είναι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας στην πραγματικότητα περισσότερο φιλελευθερισμό. Απαγκίστρωση από απαρχαιωμένες στάσεις στα θέματα της δικαιωματικής ατζέντας, συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες και βέβαια σύγκρουση ολομέτωπη με τους «ελλαδέμπορες» της Ακροδεξιάς που πλέον λειτουργούν απροσχημάτιστα ως δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Την Κυριακή 13 Μαΐου οι Ελληνες πολίτες προσήλθαν μαζικά στις κάλπες της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο ωφελιμιστικά, αναζητώντας έναν ρόλο στη διακυβέρνηση, που δείχνει να βρίσκεται κοντά, αλλά για να δώσουν το «παρών». Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πλέον έχει τη στήριξη που χρειάζεται για να προχωρήσει παρακάτω. Αξίζουμε καλύτερα. Δηλαδή μια σύγχρονη, προοδευτική, δυτική χώρα.
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Τρίτης 15 Μαΐου.