Τι ηγέτη θέλουμε στο Ελληνικό Κράτος

Τι ηγέτη θέλουμε στο Ελληνικό Κράτος

Του Δημήτριου Λούμπα*

Σύμφωνα με τον κορυφαίο καθηγητή του Harvard Business School, John Kotter, που έχει μελετήσει όσο κανείς τα επίπεδα ηγεσίας σε επιχειρήσεις, οργανισμούς αλλά και κυβερνήσεις, ο Ηγέτης δεν μπορεί να είναι μόνο ηγέτης. Πρέπει να έχει και ικανότητες Manager. Φωτεινό παράδειγμα ηγέτη του παρελθόντος με εμφανής ικανότητες διοίκησης, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.
 
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέραν των αδιαμφισβήτητων Εθνικών κατακτήσεων που πέτυχε, διακρίθηκε για τη διοικητική του ικανότητα από πολύ νωρίς και από την προσωπική δουλειά που έκανε στα Υπουργεία από τα οποία πέρασε. Για παράδειγμα, προώθησε νομοθεσία που καταργούσε την μονοπωλιακή διαχείριση των συγκοινωνιών από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.

Η σημερινή κυβέρνηση, πάσχει τραγικά στο ζήτημα της αποτελεσματικότητας διότι οι πιο πολλοί που έχουν σήμερα υπουργικές θέσεις δεν έχουν διοικήσει «ούτε περίπτερο». Αυτή είναι η πραγματικότητα και έτσι τουλάχιστον επιβεβαιώνεται και από τα βιογραφικά τους , αλλά και από την αχρείαστα σκληρή καθημερινότητα την οποία όλοι μας βιώνουμε.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας σύγχρονος ηγέτης, ο κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη 24 Μαΐου, στην παρουσίαση του βιβλίου «Ηγεσία» του κ. Δημήτρη Μπουραντά σημείωσε: «Στην Ελλάδα κάνουμε τη διάκριση μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών, ως εάν ο πολιτικός να είναι κάτι διαφορετικό από τον τεχνοκράτη και αυτές οι έννοιες να μην τέμνονται. Πιστεύω ότι με αυτήν την έννοια ο ηγέτης, ο καλός πολιτικός, πρέπει να είναι και πολιτικός και τεχνοκράτης. Εννοώ, πρέπει να μπορεί να πει μια ιστορία, να κινητοποιήσει κόσμο, να έχει το μεγάλο όραμα, αλλά θα πρέπει και να μπορεί να το εφαρμόσει στην πορεία. Δεν αρκεί να εκλεγείς μόνο. Πρέπει να είσαι και καλός αφού εκλεγείς.

Ο Ηγέτης πρέπει να έχει συγκεκριμένες ικανότητες. Για παράδειγμα να έχει στοχοθεσία, να είναι ικανός να χτίσει μια δυνατή και ικανή ομάδα γύρω του, να αξιολογεί το προσωπικό του μέσα από συγκεκριμένους και αντικειμενικούς Δείκτες απόδοσης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορήθηκε από πολλούς όταν ανέλαβε την αρχηγία ότι θέλει να μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε επιχείρηση.

Φυσικά και ο ίδιος είχε πλήρη συνείδηση ότι η ΝΔ είναι κόμμα και όχι επιχείρηση, αλλά αντέτεινε ότι το κόμμα για να λειτουργεί σωστά θα πρέπει πλέον να διοικηθεί με κανόνες επιχείρησης και με ένα «σύστημα διοίκησης» που θα διέπεται από κανόνες λειτουργίας μιας υγιούς επιχείρησης και πάνω από όλα με διαφάνεια.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2016 με τρεις άξονες που έθεσε ο νεοεκλεγείς τότε στην προεδρία Κυριάκος Μητσοτάκης: τη διαφάνεια, τον σεβασμό στον φορολογούμενο και την οικονομική αυτοτέλεια μέσω της ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Κατάφερε λοιπόν, μέσα από το παραπάνω σύστημα διοίκησης, να έχει από ζημίες των προηγούμενων φορολογικών ετών   κέρδη 120.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016.

Ο καλός πολιτικός στη σημερινή εποχή πρέπει να είναι και πολιτικός και τεχνοκράτης. Πρέπει να έχει το μεγάλο όραμα, να μπορεί να πείσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες γι αυτό, αλλά είναι παράλληλα απαραίτητο να έχει τις γνώσεις και τα εφόδια για να κάνει πράξη το όραμά του.

«Κάτι που δεν μπορείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς να το διοικήσεις αλλά ούτε και να το βελτιώσεις», ανέφερε πολύ πετυχημένα στην εισήγηση του ο Καθηγητής, Δημήτρης Μπουραντάς.

Πολλοί στο παρελθόν και αλόγιστα έκαναν σύνθημα την φράση και συνθηματολογία «Επανίδρυση του Κράτους».
Μόνο κάποιος όμως ο οποίος δουλεύει τόσο συστηματικά και μεθοδικά όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης , κατανοεί πλήρως την έννοια του Management και την εφαρμόζει επιτυχώς στο ίδιο του το κόμμα, χρησιμοποιεί Δείκτες Απόδοσης παντού (Performance Indicators) και έχοντας ως σημαία του την διαφάνεια.

Όχι μόνο χρειαζόμαστε λοιπόν στην Ελλάδα μια τέτοια προσωπικότητα όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ηγηθεί αλλά είναι και επιτακτική ανάγκη αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφύγουμε νέες εθνικές τραγωδίες.

* Ο Δημήτριος Λούμπας είναι καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, διδάσκων στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΑΣΠΑΙΤΕ και πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.