Του Νικήτα Παπαντωνίου*
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ μας αυξήθηκε κατά 1,3% ενώ σε σχέση με το αναθεωρημένο το 2ο τρίμηνο του έτους η αύξηση βρίσκεται στο 0,3%. Να υπενθυμίσω ότι το 3ο τρίμηνο είναι το πιο δυνατό για την Ελληνική οικονομία λόγω της τουριστικής κίνησης. Με αυτά και με αυτά η χρονιά με ένα πολύ καλό τελευταίο τρίμηνο θα κλείσει το πολύ, κοντά στο 1,5-1,6% ανάπτυξη ενώ η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ήταν αρχικά 2,7% και μετά έπεσε διαδοχικά στο 1,8% και τελικά στο 1,6% αφού τα νούμερα δεν έβγαιναν. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται το 4ο τρίμηνο να τρέξει με 3,1% ανάπτυξη του ΑΕΠ, πράγμα μάλλον δύσκολο. Σίγουρα μετά από μία δημοσιονομική προσαρμογή 27% του ΑΕΠ σίγουρα δεν είναι η ανάπτυξη «ελατήριο» που αναφερόταν ο πρωθυπουργός στο παρελθόν.
Επιπρόσθετα η ΕΛΣΤΑΤ έκανε αναθεώρηση του ΑΕΠ του 2ου τριμήνου. Πιο συγκεκριμένα η ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε για το προαναφερθέν τρίμηνο είναι τελικά 1,6% από 0,8% που ήταν αρχικά, δίνοντας μία καλή βοήθεια στο Ελληνικό ΑΕΠ για την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων του 2017. Έτσι η ytd ανάπτυξη για το Ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ.
Χαρακτηριστικό της «ανώμαλης» αναπτυξιακής μας προσαρμογής είναι ότι η καταναλωτική δαπάνη στην ετήσια σύγκριση είναι μειωμένη κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό ουσιαστικά δείχνει με πολύ καθαρό τρόπο ότι η υπερφορολόγηση δεν αφήνει την εγχώρια αγορά να πάρει κεφάλι καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μικραίνει όλο και περισσότερο. Επιπρόσθετα ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου παρουσίασε μείωση κατά -8,5% και δείχνει την στρέβλωση που παρατηρείται στην επενδυτική αποτελεσματικότητα της σημερινής κυβέρνησης. Η δημιουργία παγίου κεφαλαίου, είναι οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται για εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, διάφορα μεταφορικά μέσα (πλοία, αεροπλάνα και οχήματα), κατοικίες καθώς και διάφορες επενδύσεις σε υποδομές και κτήρια. Η μείωση του δείχνει ακριβώς τι γίνεται στις Σκουριές, την Κασσιόπη και το Ελληνικό. Σοβαρές επενδύσεις χωρίς την δημιουργία παγίων απλά δεν υφίστανται.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι το μείγμα πολιτικής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση περιορίζει κατά πολύ την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η ανάπτυξη η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν γινόντουσαν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είναι αθροιστικά πάνω από από 5% του ΑΕΠ για την τριετία 2015-2017. Η φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της συγκυβέρνησης περιόρισε την καταναλωτική δαπάνη ενώ οι αγκυλώσεις της αριστερίζουσας ιδεολογίας του Σύριζα έχουν ως αποτέλεσμα την παρακώλυση σημαντικών επενδύσεων και την αποφυγή των αναπτυξιακών ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτής της ΔΕΗ. Επομένως με την φυσική θετική αντίδραση του ΑΕΠ μετά από μία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή την περίοδο 2010-2016, δεν είναι δυνατόν κανένας λογικός άνθρωπος, να πανηγυρίζει.
* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, στέλεχος σε εταιρεία ενέργειας και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.