Το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας αποφάσισε να ακολουθήσει η Ελλάδα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να γνωμοδοτεί πως το εμβόλιο της Astra Zeneca θα χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών και με την καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου, από την Επιτροπή, να επισημαίνει στο Liberal πως δεν περισσεύουν αδιάθετες δόσεις -μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με τις θρομβώσεις- καθώς καλούνται τα επόμενα ραντεβού να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Το πλάνο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως αποκαλύπτει στο Liberal.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου είναι να επιταχυνθεί στο προσεχές διάστημα το άνοιγμα στην πλατφόρμα των εμβολιασμών σε νεότερες ηλικιακές κατηγορίες, ανάλογα με την πληρότητα των ραντεβού και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.
Μέχρι τώρα στην Ελλάδα εμβολιάζονται άτομα 60 ετών και άνω, με εξαίρεση τους ασθενείς που ανήκουν στην ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου Α, που έχουν κληθεί να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ανεξαρτήτως ηλικίας γιατί πάσχουν από πολύ σοβαρά νοσήματα, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι έχουν νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κτλ.
Μέσα στον Απρίλιο περιμένουμε σημαντικές παραδόσεις, κυρίως από τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Astra Zeneca, και μια μικρή παρτίδα από το εμβόλιο της Janssen του Ομίλου J & J, ώστε να μπορέσει να ενσωματωθεί αυτός ο μηχανισμός αναπλήρωσης στο πρόγραμμα και στην πλατφόρμα, με τον επικεφαλής της διαχείρισης, τον γενικό γραμματέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους να μην ανακοινώνει πότε θα μπορέσει να συμβεί αυτό και να περιορίζεται προσωρινώς στην δήλωση πως «ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά».
Σε ότι αφορά την κίνηση-ματ της Γερμανίας να συμπεριλάβει τα ιδιωτικά ιατρεία στο πρόγραμμα εμβολιασμού, κάτι που έχει οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες στον διπλασιασμό των εμβολιασμών, ανάλογη σκέψη δεν υπάρχει για την Ελλάδα.
Είναι όμως στο πλάνο του προγράμματος να διανεμηθεί το εμβόλιο της Janssen στα 10.000 φαρμακεία, από τις αρχές φθινοπώρου ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στις νεότερες ηλικίες.
Μέχρι χθες πάντως είχαν εμβολιαστεί στην επικράτεια περισσότεροι από 1.352.770 πολίτες με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου και περισσότεροι από 705.000 με δύο δόσεις εμβολίου. Σε ότι αφορά τις αναλογίες των εμβολίων έως τις 8/4 είχαν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca.
Τι κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη για το εμβόλιο της Astra Zeneca
Η πολυφωνία και η διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών αποτυπώνεται και στις διαφορετικές οδηγίες που έχουν εκδώσει οι Επιτροπές Εμβολιασμών κάθε κράτους. Έτσι μόνο η Ελλάδα και η Μ. Βρετανία έθεσαν πολύ χαμηλά τον πήχη της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου AZ σε ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, με την Μ. Βρετανία να αγγίζει την συλλογική ανοσία καθώς το 58% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
Η Γαλλία έβαλε το όριο για το σκεύασμα της AstraZeneca στα 55 έτη και σύστησε στους ανθρώπους κάτω από αυτήν την ηλικία που έχουν ήδη εμβολιαστεί με την 1η δόση να κάνουν την 2η δόση με το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στην κλινική πράξη.
Δεν υπάρχει δηλαδή «δεδικασμένο» με την αναμνηστική δόση να γίνεται με εμβόλιο άλλης τεχνολογίας, σε σύγκριση με αυτό της 1ης δόσης. Το ίδιο ηλικιακό όριο έθεσε και ο Καναδάς (δηλαδή ναι στο εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 55 ετών), ενώ η Γερμανία η Ολλανδία και η Εσθονία, έθεσαν τον περιορισμό για την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στην ηλικία των 60 ετών κι κάτω, με την Γερμανία να μελετά κι αυτή το ενδεχόμενο της χορήγησης της 2ης δόσης με διαφορετικό εμβόλιο για τα άτομα που είναι κάτω των 60 ετών και πρόλαβαν να εμβολιαστούν με την 1η δόση.
Στην Ισπανία η αρμόδια Επιτροπή εξέδωσε την πιο αυστηρή απόφαση περιορίζοντας την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για την ηλικιακή ομάδα 60-65 ετών.
Διαφορετικά έκριναν οι Επιτροπές Εμβολιασμού της Φιλανδίας, της Σουηδίας και της Λιθουανίας, δίνοντας το πράσινο φως για το εμβόλιο της AZ σε άτομα μόνο άνω των 65 ετών, ενώ στην Δανία πάγωσαν ολοκληρωτικά την χορήγησή του σε κάθε ηλικία. Καθώς οι αρμόδιες επιτροπές όλων των κρατών έχουν καταλήξει σε διαφορετικές αποφάσεις, αυτή η ετερογένεια δημιουργεί στους πολίτες την αίσθηση μη ξεκάθαρης θέσης και στάσης, κάτι που εντείνει τη σύγχυση τους.