Σε δύο ζώνες, την κίτρινη (ζώνη Α) και την κόκκινη (ζώνη Β), χωρίζεται από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου και ώρα 06.00 το πρωί η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα του κορονοιού.
Στην κόκκινη ζώνη, όπως η Αττική, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης κλείνουν. Αντίθετα η κυβέρνηση, επιχειρεί με «νύχια και με δόντια» να κρατήσει ανοικτές πλειάδα άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και να αποφύγει ένα ολικό lockdown στο οποίο φαίνεται να οδεύουν η μια ευρωπαϊκή χώρα, μετά την άλλη.
Στα δύσκολα αυτά μέτρα οδήγησαν και οι χθεσινές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπου τα κρούσματα έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 2.000, ενω΄οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 135.
Οριζόντια μέτρα για όλη την Ελλάδα
Η τροπή αυτή οδήγησε τη κυβέρνηση στη λήψη δραστικών μέτρων για το σύνολο του Νοεμβρίου. Τα πρώτα από αυτά είναι οριζόντια και αφορούν όλη την Ελλάδα. Έτσι από τις 06.00 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, όλη η χώρα θα φορά υποχρεωτικά, μέσα-έξω, μάσκα. Ταυτόχρονα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης όπως είναι οι λόγοι υγείας π.χ. μετάβαση σε νοσοκομεία και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
Παράλληλα το 50% του προσωπικού των δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων για όλο το μήνα υποχρεωτικά θα τηλεργάζεται. Για όλους τους φοιτητές θα ισχύει τηλεκπαίδευση, με εξαίρεση όσους παρακολουθούν κλινικές και εργαστήρια. Τέλος απαγορεύονται οι επισκέψεις σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ).
Ανοικτό το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρείν
Από την άλλη πλευρά, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρείν ανοικτό, πλην εστίασης και διασκέδασης.Έτσι όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου, χονδρεμπόριου, σχολεία, αρχαιολογικοί χώροι, ξενοδοχεία, βιομηχανία, κομμωτήρια κ.λπ., παραμένουν ανοικτά και στις δύο ζώνες της χώρας, έστω και αν αυτό συμβαίνει με όρους. Για παράδειγμα στα κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, η επίσκεψη θα γίνεται μόνον με ραντεβού ενώ η παραμονή σε τέτοια καταστήματα θα καθοριστεί μέσω ΚΥΑ.
Λαικές αγορές. Στην περίπτωση των λαικών αγορών, αυτές θα λειτουργούν αλλά με περιορισμούς. Στη ζώνη Α (πορτοκαλί) θα λειτουργούν στο 65% της δυναμικότητας και με απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών. Στην ζώνη Β (κόκκινη) η λειτουργία θα γίνεται στο 50% της δυναμικότητας και με απόσταση 5 μέτρων στους πάγκους.
Supermarket. Επίσης τα supermarket θα λειτουργήσουν με τους περιορισμούς που ίσχυαν κατά το lockdown σε ότι αφορά την προσέλευση των πελατών. Ειδικά στην ζώνη Β (κόκκινη) τα supermarket με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού θα λειτουργούν και τις Κυριακές του μήνα που ήδη ξεκίνησε.
Εστίαση. Στην ζώνη Α (κίτρινη) θα έχει ανώτατο όριο καθήμενων τα έξι άτομα και κάθε επιχείρηση θα λειτουργεί με δυναμικότητα 50%. Επίσης θα υπάρχουν αποστάσεις στα τραπέζια που θα καθοριστούν με ΚΥΑ. Στην ζώνη Β (κόκκινη) απαγορεύεται εντελώς η λειτουργία επιχειρήσεων εστίασης, πλην εκείνων που παραδίδουν μέσω παραγγελίας (take away).
Διασκέδαση-Ψυχαγωγία. Στη ζώνη Β (κόκκινη) κλείνουν όλες οι δραστηριότητες ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Εκτός από τα καταστήματα εστίασης, κλείνουν καταστήματα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ κ.ά. Στη ζώνη Α (κίτρινη) η λειτουργία των κέντρων διασκέδασής γίνεται με τους όρους των καταστημάτων εστίασης.
Κινηματογράφοι, θέατρα. Επίσης στη ζώνη Β, κλείνουν για ένα μήνα κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, θέατρα, εικαστικοί χώροι κ.λπ. Στη ζώνη Α, η λειτουργία τους γίνεται στο 50% της δυναμικότητας του χώρου.
Συγκοινωνίες. Στις μεταφορές δεν αλλάζουν πολλά πράγματα σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα. Τα δρομολόγια ΜΜΜ και πλοίων εκτελούντα στο 65% της χωρητικότητας, ενώ στα taxi της ζώνης Α επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και στη ζώνη Β μέχρι 2 άτομα.
Νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία αναστέλλεται το 20% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις περιοχές της ζώνης Α και στο 80% στη ζώνη Β. Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική και Θεσσαλονίκη που βρίσκονται τα περισσότερα νοσοκομεία, αναστέλλεται η πλειοψηφία των χειρουργείων. Στο μέτρο αυτό βέβαια δεν περιλαμβάνονται να επείγοντα περιστατικά και τα ογκολογικά χειρουργεία.
Χώροι λατρείας. Τέλος στους χώρους λατρείας, στη ζώνη Α (κίτρινη) επιτρέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι και στη ζώνη Β μέχρι 9 άτομα το ανώτατο.
Μετακινήσεις εκτός νομού. Σε αντίθεση όμως με ότι ίσχυσε την περασμένη Άνοιξη, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Οι νέοι κανόνες, όπως ανέφερε, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού : Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Διατηρούν ωστόσο σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια, καθώς εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.