Θάνος Δημόπουλος: Μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες το πικ στις ΜΕΘ της Αττικής

Θάνος Δημόπουλος: Μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες το πικ στις ΜΕΘ της Αττικής

Την κορύφωση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας και τις ΜΕΘ της Αττικής μέσα το επόμενο δεκαήμερο περιμένει ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής εξηγεί στο liberal.gr τους λόγους που το lockdown δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα από τις 11 Φεβρουαρίου, όταν και ξεκίνησε, ενώ τονίζει ότι στην Αττική πλέον επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη.

«Μπορώ να σας πω ότι γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσουν νέες μονάδες από σήμερα Δευτέρα και να βρεθεί κάποια λύση πυροσβεστικού χαρακτήρα για τις επόμενες τρεις - τέσσερις εβδομάδες που θα είναι αρκετά κρίσιμες», σημειώνει ακόμα ο κ. Δημόπουλος.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη

- Βρισκόμαστε σε σκληρό lockdown από τις 11 Φεβρουαρίου. Ποια είναι η αποτίμησή σας;

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Ο ένας και ο πιο σημαντικός είναι η επικράτηση των μεταλλάξεων, αφού έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο δεύτερος είναι η κόπωση του κόσμου, με συνέπεια τα μέτρα τα οποία εξαγγέλλονται στην ουσία να μην τηρούνται ή να τηρούνται πλημμελώς. Και το τρίτο είναι οι καιρικές συνθήκες οι οποίες ευνοούν, τουλάχιστον στην περιοχή της Αττικής, την αερογενή μετάδοση.

- Εξηγήστε μας τι εννοείται για την τρίτη παράμετρο...

Γενικά, ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι η περίοδος που έχουμε παραδοσιακά στην Αττική τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών γρίπης, λόγω θερμοκρασίας και υγρασίας που ευνοούν την αυξημένη μετάδοση, αφού δημιουργείται συγχρωτισμός με κλειστά παράθυρα στους εσωτερικούς χώρους.

- Πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση σήμερα;

Η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι ανησυχητική, με την έννοια ότι μπορεί ευτυχώς να μην έχουμε τον μεγάλο αριθμό καθημερινών θανάτων που είχαμε τον Νοέμβριο αλλά έχουμε μια μεγάλη πίεση όσον αφορά τις εισαγωγές στις απλές κλίνες Covid και τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ιδιαίτερα σήμερα η κατάσταση έχει διαμορφωθεί πολύ οριακά, με λίγες διαθέσιμες κλίνες Covid και γεμάτες ΜΕΘ. Μπορώ να σας πω ότι γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσουν νέες μονάδες από σήμερα Δευτέρα και να βρεθεί κάποια λύση πυροσβεστικού χαρακτήρα για τις επόμενες τρεις - τέσσερις εβδομάδες που θα είναι αρκετά κρίσιμες.

- Εκτιμάτε ότι έχει αποδώσει το τελευταίο lockdown; Και θεωρείτε ότι έχει γίνει το πικ στις νοσηλείες;

Προφανώς, το lockdown δεν έχει αποδώσει στον βαθμό που θα θέλαμε ή στον βαθμό που να μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε άμεσα διαδικασίες για τη χαλάρωση ή την άρση των μέτρων. Από ό,τι φαίνεται το πικ στα άτομα που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα αυτά που θα είναι στις ΜΕΘ, δεν το έχουμε δει ακόμα. Θα αυξηθεί πολύ πιθανά στις επόμενες 7-10 μέρες. Και στη συνέχεια απαιτείται μιας σχετικά μεγάλη περίοδος για την αποκλιμάκωση, ακόμα κι αν αρχίσει η ελάττωση κρουσμάτων.

Όταν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρεις ότι οι ασθενείς αυτοί παραμένουν νοσηλευόμενοι για αρκετές μέρες, με μια μέση διάρκεια νοσηλείας που είναι γύρω στις 15-20 μέρες, τότε γίνεται αντιληπτό πως κάθε νέα εισαγωγή δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα.

- Σχετικά με τις μεταλλάξεις σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

Οι αναλύσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι τουλάχιστον στην περιοχή της Αττικής κυριαρχεί αυτό που λέμε «βρετανική μετάλλαξη». Υπάρχουν συνεχώς νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού από τις οποίες ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν αυτές που είναι στην περιοχή του ενδιαφέροντος πρωτεΐνη ακίδα, δηλαδή την περιοχή που χρησιμοποιεί ο ιός για να επιστρώνεται στα κύτταρα και να μπαίνει μέσα.

Οπότε αυτό είναι κάτι που απαιτεί μια διαρκή παρακολούθηση για να δει κανείς κατά πόσο υπεραναπτύσσονται τέτοιες μεταλλάξεις και κατά πόσο ενδεχομένως στο μέλλον να ξεφεύγουν από τη δράση των εμβολίων που έχουμε σήμερα. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουμε τέτοια στοιχεία που να μας προκαλούν ανησυχία σ’ αυτόν τουλάχιστον τομέα.

- Η σταδιακή βελτίωση του καιρού από τις επόμενες εβδομάδες, τι ρόλο μπορεί να παίξει;

Θα παίξει ρόλο. Κι αυτό θα γίνει ακριβώς επειδή θα έχουμε ανοιχτά παράθυρα, θα περνάμε πιο πολλές ώρες έξω, θα αερίζονται οι χώροι καλύτερα. Θα βοηθήσει σίγουρα αυτό.

* O Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρύτανης ΕΚΠΑ