Θα συνεχίζεται το ίδιο βιολί;

Θα συνεχίζεται το ίδιο βιολί;

Του Αντώνη Γιαμβριά

Επαγγελματικά προέρχομαι από τον χώρο του Πολιτισμού. Έναν χώρο, που για την Ελλάδα, λόγω της ιστορίας της, θα έπρεπε να είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός πόλος προβολής και δημιουργίας και φυσικά, πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων. Εντούτοις…

Κάποτε λοιπόν, προ ετών, ένας Υπουργός Πολιτισμού με κάλεσε στο γραφείο του να συζητήσουμε ορισμένα θέματα, μεταξύ αυτών και για τη πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία πρόσφατα είχε χηρέψει. Του εξήγησα τους λόγους γιατί, κατά τη γνώμη μου, η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της “πρώτης” συμφωνικής ορχήστρας της χώρας μας, θα πρέπει να γίνει μετά από σοβαρή αξιολόγηση από εγνωσμένου κύρους κριτική επιτροπή και όχι με προσωπική επιλογή από τον/την καθ' ύλην αρμόδιο/α Υπουργό.

Ας σημειωθεί πως ένας καλλιτεχνικός διευθυντής μιας συμφωνικής ορχήστρας εκτός από το να έχει βασικά στην ευθύνη του τη καλλιτεχνική επιλογή του ετήσιου προγράμματος και την επίλυση τυχόν προβλημάτων της ορχήστρας, συνήθως είναι και μαέστρος, ώστε να μπορεί να βάζει τη προσωπική καλλιτεχνική του σφραγίδα με απώτερο σκοπό να ανεβάσει την ορχήστρα - καλλιτεχνικά κι εμπορικά - ακόμα περισσότερο.

Του ανέφερα λοιπόν, πως όταν η επιλογή των μουσικών της ίδιας ορχήστρας γίνεται μετά από σκληρό ανταγωνισμό με εξετάσεις ενώπιον πολυμελούς κριτικής επιτροπής, πόσο δίκαιο είναι ο επικεφαλής τους να διορίζεται, άνευ ουσιαστικής αξιολόγησης, ελέω Υπουργώ; Επίσης, αναφέρθηκα σε παραδείγματα από την επιλογή καλλιτεχνικών διευθυντών συμφωνικών ορχηστρών στο εξωτερικό, όπου στη συντριπτική πλειονότητα κυριαρχεί η αξιοκρατία, κατόπιν σοβαρής αξιολόγησης, προσκαλώντας ενδιαφερόμενους από - συνήθως - ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Υπουργός αφού σημείωσε όσα του ανέφερα, με διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει σοβαρά την εφαρμογή αυτής της πρότασης. Δεν πρόλαβε όμως να την εφαρμόσει - αν είχε αυτό τον σκοπό - διότι, έφυγε πολύ σύντομα από τη θέση του.

Όλα αυτά όμως, δεν τα έγραψα για να εστιάσω το ζήτημα στην εν λόγω ορχήστρα, αλλά ως αφορμή για κάποια αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικής εφαρμογής σχετικά με τον τρόπο επιλογής των κρατικών στελεχών σε όλους τους οργανισμούς της χώρας μας. Η μέχρι σήμερα τακτική που εφαρμόζεται, μας πάει πολύ πίσω. Έως πότε θα το ανεχόμαστε;

*Ο κ. Αντώνης Γιαμβριάς είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών.