Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα θεσπίζει τη δυνατότητα των αγοραστών ακινήτων να ολοκληρώσουν τη αγοραπωλησία από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να περάσουν από τη… βάσανο της επίσκεψης στην Δ.Ο.Υ.
Ειδικά τους τελευταίους μήνες η αλλαγή που έγινε στη διαδικασία μεταβίβασης, δημιούργησε άλλον έναν «γολγοθά» για τους υποψήφιους αγοραστές. Η συνήθης επί χρόνια διαδικασία που έφερνε τον υποψήφιο αγοραστή στην ουρά του τμήματος κεφαλαίου προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη υπογραφή από τον ελεγκτή (αλλά και την ταυτότητα οφειλής του φόρου μεταβίβασης) αντικαταστάθηκε με μια διαδικασία κατάθεσης της δήλωσης μεταβίβασης στο πρωτόκολλο.
Μέχρι όμως να φτάσει η δήλωση από το πρωτόκολλο στον ελεγκτή και να σταλεί η απάντηση στον υποψήφιο αγοραστή, περνούσαν εβδομάδες. Συνέβαλε βέβαια και η πανδημία που έφερε την τηλεργασία και τα… ραντεβού στις εφορίες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος τώρα είναι η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου να ψηφιοποιηθεί.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει ως «προαιρετική» και από την 1η Ιουνίου (ή από το φθινόπωρο αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις λόγω πανδημίας) θα γίνει «υποχρεωτική».
Πρακτικά:
- Ο αγοραστής θα πηγαίνει στον συμβολαιογράφο ο οποίος θα συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ κλπ) και θα συντάσσει το συμβόλαιο
- Η δήλωση του φόρου μεταβίβασης θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και το σύστημα θα υπολογίζει αυτόματα τον φόρο μεταβίβασης. Μάλιστα θα επιδιωχθεί το σύστημα να βγάζει αυτόματα την τιμή ζώνης για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση.
- Το σύστημα θα εκδίδει την ταυτότητα οφειλής και ο αγοραστής θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο ηλεκτρονικά, ακόμη και με πιστωτική κάρτα.
- Σε περίπτωση που ο αγοραστής έχει δικαίωμα απόκτησης πρώτης κατοικίας –που σημαίνει και απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης- θα γίνεται υπεύθυνη δήλωση από τον υποψήφιο αγοραστή. Η εφορία ωστόσο, θα έχει το δικαίωμα ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι λόγοι χορήγησης του προνομίου της φορολογικής απαλλαγής.
H ηλεκτρονική εφαρμογή παρουσιάστηκε ήδη προ ημερών στους συμβολαιογράφους οι οποίοι θα κάνουν χρήση. Οι εκπρόσωποί τους μιλούν για ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για αρκετά ζητήματα. Παράδειγμα; Είναι γνωστό ότι η εφορία δεν αποδέχεται πάντοτε την αναγραφόμενη αξία σε ένα συμβόλαιο και υποχρεώνει εκ των υστέρων τον αγοραστή σε πρόσθετο φόρο.
Ποιος λοιπόν θα αναλάβει την ευθύνη αν γίνει κάτι τέτοιο ύστερα από μια ηλεκτρονική δήλωση; Ο συμβολαιογράφος; Ο αγοραστής ο οποίος θα μπορούσε και να μην προχωρήσει στην αγορά αν γνώριζε το τελικό ύψος του φόρου; Πολλά τα ερωτήματα αλλά και οι απαντήσεις που θα πρέπει να δοθούν.