Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του τρέχοντος έτους και σε αυτά προέκυψαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου δεν έχουν βέβαια την βαρύτητα και την ανάλυση αυτών του εξαμήνου και του έτους αλλά σίγουρα δίνουν μία γενική εικόνα της κατάστασης της εταιρείας.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η εταιρεία δεν ακολουθεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις για το μερίδιο αγοράς στην αγορά προμήθειας. Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έπρεπε να έχει μερίδιο αγοράς 75,24%. Το μερίδιο της ΔΕΗ για τον μήνα Νοέμβριο του τρέχοντος έτους βρίσκεται στο 84,21% και μάλιστα αυξημένο κατά 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ το μέσο μερίδιο αγοράς για το τρέχον έτος μέχρι τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 87,3%. Προφανώς σε έναν μήνα δεν μπορεί να πέσει το μερίδιο αγοράς κατά κοντά 10% και επομένως η διοίκηση της ΔΕΗ δεν ακολουθεί τις εντολές του κυρίου μετόχου της που είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Η άλλη εκδοχή είναι, το Ελληνικό δημόσιο να «κλείνει το μάτι» στην διοίκηση της ΔΕΗ. Το ερώτημα από ότι φαίνεται είναι έκανε το αυγό τη κότα ή η κότα το αυγό;
Στα οικονομικά αποτελέσματα με ενσωματωμένο τον ΑΔΜΗΕ, αυτό που κάνει εντύπωση είναι η διαχείριση των δαπανών σε σχέση με πέρσι. Στη περίληψη των αποτελεσμάτων δεν γίνεται η ανάλυση των εξόδων αφού τα αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν είναι αφενός υποχρεωτικά και αφετέρου δεν χρειάζεται λογιστική πιστοποίηση. Όμως για όλα τα έξοδα εκτός τόκων, αποσβέσεων και λοιπών κερδών από συνδεμένες εταιρείες (αυτά που περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των EBITDA) είναι αυξημένα κατά 0,8%. Να υπενθυμίσω ότι η ΔΕΗ είχε μείωση του κύκλου εργασιών της κατά -6,8% στο εννιάμηνο, παρόλο που η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας για το τρέχον έτος αυξήθηκε κατά 2,8% λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το 1ο και το 3ο τρίμηνο του έτους καθώς και την αυξημένη τουριστική κίνηση. Προφανώς η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προσαρμόζεται επαρκώς στα νέα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά ενέργειας.
Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε αισθητά στα επίπεδα του 12,6% από 19,2% το προηγούμενο έτος, δείχνοντας ότι ο οργανική κερδοφορία δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα επίπεδα πωλήσεων και στα νέα δεδομένα που απαιτούνται στην μείωση των δαπανών. Συνεχίζοντας την ανάλυση, τα EBITDA μειώθηκαν σαν απόλυτο νούμερο κατά 38,8% και μπαίνει εύλογα το ερώτημα τελικά που θα ήταν η ΔΕΗ αν τα μερίδια αγοράς της ήταν κοντά στα επίπεδα του 75% που αποτελεί και την δέσμευση τόσο του μετόχου όσο και της διοίκησης της ΔΕΗ; Η απάντηση είναι σχετικά απλή, αν τα κέρδη της ΔΕΗ είναι προ φόρων είναι τώρα 49,3 εκατομμύρια ευρώ με συνεισφορά 172,2 εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ, τότε με μερίδια αγοράς μειωμένα κατά 10% η εταιρεία θα παρουσίαζε ζημιές σε μία αγορά που αποτελεί μονοπώλιο. Τα αποτελέσματα του κρατισμού στην Ευρώπη του σήμερα σε όλο του το μεγαλείο.
Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ λόγω της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης και της άρνησης της διοίκησής της να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωσή της. Το βασικό πρόβλημα του όλου θέματος είναι ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση της δεν πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά και στον τομέα της ενέργειας και κάνουν το οτιδήποτε για να καθυστερήσουν το πιο απλό πράγμα, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με απώτερο στόχο την περαιτέρω μείωση των τιμών για τον τελικό καταναλωτή όπως αυτή μερικώς πραγματοποιήθηκε από την μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ στο ρεύμα κατά 15% λόγω ανταγωνισμού. Αλλά όταν έχεις μία αριστερή κυβέρνηση αυτά είναι λεπτομέρειες, οι κρατικές εταιρείες αποτελούν απλά πολιτικά λάφυρα. Εγώ απλά να θυμίσω την ατάκα της Θάτσερ, ότι ο «σοσιαλισμός είναι ωραίος μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των άλλων» και να συμπληρώσω ότι τα λεφτά των άλλων θα τελειώσουν όταν η ΔΕΗ δεν θα είναι μονοπώλιο μερίδιο αγοράς της τάξης του 85%.
* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, στέλεχος σε εταιρεία ενέργειας και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.