Ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος παρατηρητής, δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνεται τη διάχυτη αλλαγή κλίματος στην οικονομία και στην κοινωνία. Στην πραγματική οικονομία είναι φανερό ότι «γίνονται πράγματα», τόσο στη μεγάλη εικόνα, όσο και στο καθημερινό πεδίο. Αλλά και στην κοινωνία, έχει επανέλθει μετά από καιρό ένα αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας. Άραγε αφήσαμε πίσω μας, όλα τα επώδυνα και τα δύσκολα;
Στην οικονομία, η άρση του lockdown και η επιστροφή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής στους ρυθμούς προ-covid, δίνει αναπνοές. Οι αναμενόμενες πρώτες εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θα μετουσιώσουν το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» σε έργα, θα στηρίξουν περαιτέρω τους ρυθμούς ανάπτυξης, για τους οποίους οι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Η έναρξη της υλοποίησης μεγάλων έργων, όπως είναι αυτά της αξιοποίησης του Ελληνικού, της γραμμής 4 του Μετρό και του αυτοκινητόδρομου Ε65, δίνουν τον τόνο.
Στα αρνητικά σημεία, είναι η υστέρηση στους ρυθμούς των τουριστικών αφίξεων κυρίως από την πλευρά των Βρετανών, που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του εισερχόμενου τουρισμού. Με αποτέλεσμα να ανατρέπεται το θετικό κλίμα στους βασικούς προορισμούς προτίμησης των Βρετανών, που είναι κατά βάση τα Επτάνησα.
Στα θετικά στοιχεία σε κοινωνικό επίπεδο, συνυπολογίζονται σίγουρα τα στατιστικά δεδομένα από τους εμβολιασμούς. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 3.321.644 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, σε σύνολο 7.722.093 εμβολιασμών.
Ωστόσο το γεγονός ότι χθες ενώ στάλθηκαν 70.000 μηνύματα sms σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που είτε δεν έχουν εμφανιστεί, είτε έχουν ακυρώσει ραντεβού, ανταποκρίθηκαν μόλις 1.422 πολίτες που έκλεισαν ένα νέο ραντεβού, προβληματίζει. Δυστυχώς, η υπολανθάνουσα απειλή των μη εμβολιασμένων ατόμων, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει όλα όσα με μεγάλο κόπο και τεράστιο οικονομικό κόστος, έχει πετύχει η κοινωνία μέχρι σήμερα.
Η αναφορά του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, στη μετάλλαξη Δέλτα (Ινδική), που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, με βασικό χαρακτηριστικό την ευκολότερη μετάδοση της, στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων, έχει σημάνει ήδη συναγερμό. Θύματα της, θα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες, τα παιδιά, όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και όσοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.
Πιθανότατα λοιπόν, θα ξαναζήσουμε, όλα όσα ζήσαμε τον περασμένο χειμώνα. Θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων από το χώρο των ανεμβολίαστων ατόμων που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που με τη σειρά της θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας και θα θέσει σε κίνδυνο την παροχή υπηρεσιών υγείας, στους υπόλοιπους ασθενείς.
Με δεδομένο ότι η λέξη «lockdown» έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των συζητήσεων, αφού το κόστος αποδείχθηκε δυσβάσταχτο για τη οικονομία και με δεδομένο ότι ουδείς επιχειρηματίας ή πελάτης θα αποδεχθεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της επιχείρησης του ή της καθημερινότητας του, από τους ιδεοληπτικούς αντιεμβολιαστές, η κυβέρνηση έχει λίγες εβδομάδες για να λάβει τα επόμενα μέτρα. Που δεν μπορεί να είναι άλλα, από τις διάφορες αποχρώσεις της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Η δημόσια υγεία και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεν μπορούν να τεθούν σε ομηρία από τα κινήματα των εμμονικών, των ιδεοληπτικών, των «δικαιωματιστών», αντιεμβολιαστών που συγκροτούν αυτό το συνονθύλευμα αντικοινωνικότητας και ανοησίας.
Από το φθινόπωρο, μας χωρίζουν μόλις 90 ημέρες. Ο κίνδυνος είναι εκεί και μας περιμένει. Σημασία έχει το πόσο έτοιμοι θα είμαστε να τον αντιμετωπίσουμε. Η οικονομία και η κοινωνία δύσκολα θα αντέξουν μια νέα κρίση. Η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει ταχύτατα την αντίδραση της, σφραγίζονται νομικά όλες της τις επιλογές, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε ένα νέο διχασμό ανάμεσα στην συντεταγμένη κοινωνία και τους «αρνητές». Αρκετά πληρώσουμε τους «αρνητές» των μνημονίων, της Ευρώπης και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Η χώρα οφείλει να πάει μπροστά. Οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι καταστροφικό.