Ταξικότητα ή Τοξικότητα

Ταξικότητα ή Τοξικότητα

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

H κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού, μας ενημερώνει πως την πολιτική της την διακρίνει ταξικότητα. Ονομάζει ως ταξιτότητα την πολιτική της ενίσχυσης των εν δυνάμει ψηφοφόρων της, μέσω της μείωσης κατά 20-60 ευρώ του ΕΝΦΙΑ και της παροχής επιδομάτων ύψους 200-400 ευρώ.

Τις δηλώσεις αυτές τις διανθίζει με ηχηρές κορώνες περί αναδιανεμητικών πολιτικών, περί αριστερού οικονομικού πρόσημου και περί ανάπτυξης με κοινωνική ευαισθησία, αδυνατώντας όμως να διευκρινίσει τι σημαίνουν όλες αυτές οι εύηχες έννοιες.

Πίσω όμως από αυτές τις θολές έννοιες, ακόμα και ο πλέον αδαής πολίτης αναγνωρίζει διορισμούς και αντιμισθίες από τη μια και δυσβάσταχτες οφειλές και εξαντλητικές ρυθμίσεις από την άλλη. Συντονιστής αυτής της οικονομικής και κοινωνικής τοξικότητας, που αγγίζει όλο και περισσότερους πολίτες, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην αποτυχών αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος και εις εκ των θεωρουμένων σοβαρών και σοφών της ηγετικής ομάδας του σύριζα. Είναι προφανές πως ο αντιπρόεδρος έχει πάρει διαζευκτήριο από την πραγματικότητα.

Ο αντιπρόεδρος στο συνέδριο με τίτλο «Αριστερά, Κυβέρνηση και Ρεαλιστικές Ουτοπίες», ανέλυσε τις θεωρίες περί αποφυγής της ρήξης και του χάους, εκεί δηλαδή που η ίδια η κυβέρνηση μας οδηγούσε ολοταχώς με τις επιλογές της. Αυτάρεσκα δε, ως φορέας της απόλυτης αλήθειας, ανέφερε πως η κυβέρνηση του, επέλεξε τελικά τις «ελεγχόμενες ρήξεις που είναι προβλέψιμες οι συνέπειές της».

Εκείνο που ουδείς έχει κατανοήσει στην κυβέρνηση, είναι πως οι ελεγχόμενες ρήξεις έχουν διηθήσει με τοξίνες την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα των πολιτών. Μέχρι πρότινος, όλοι γνωρίζαμε πως πάνω από δυο εκατομμύρια φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ προς την εφορία. Στην περίοδο διακυβέρνησής του Σύριζα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στην εφορία αυξήθηκαν κατά 45%, ενώ μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου είναι ακόμα χειρότερα. Περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι τέθηκαν «εκτός μάχης» πληρωμής των φόρων τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι μέσα τον συγκεκριμένο μήνα οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν σε 4.312.395, εν συγκρίσει με τα 3.801.967 άτομα που καταγραφεί με χρέη τον Αύγουστο. Η καθημερινότητα των πολιτών εξαντλείται στον αγώνα κατά των κατασχέσεων, στην προσπάθεια για ένταξη στους μηχανισμούς των ρυθμίσεων και στην διακράτηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Και όλα αυτά για να επιτύχει η ταξικότητα των κυβερνητικών επιλογών.

Όμως τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις οφειλές των πολιτών στα ασφαλιστικά ταμεία, ως αποτέλεσμα της εισφοροεπιδρομής στους πολίτες, αποδεικνύουν πως το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Το συνολικό ύψος των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία έφτασε τα 34,3 δισ. ευρώ. Από τις 400 χιλιάδες αιτήσεις για ρυθμίσεις, ενεργές είναι μόνο οι 130 χιλιάδες. Είναι φανερός πως ο ενεργός πληθυσμός της χώρας, έχει οφειλές τις οποίες αδυνατεί να καλύψει και φυσικά αδυνατεί να ενεργοποιηθεί για να εξέλθει από αυτό το ασφυκτικό καθοδικό σπιράλ.

Η ταξικότητα της κυβέρνησης προσφέρει επιδόματα, συμβάσεις και μονιμοποιήσεις προς άγραν ψήφων. Στην υπόλοιπη κοινωνία, στην οποία βασίζεται όμως όλη οι οικονομική και κοινωνική επιβίωση του τόπου, προσφέρει φόρους, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και εξοστρακισμό από το οικονομικό γίγνεσθαι. Προσφέρει τοξικότητα σε όσους παράγουν χρήμα. Και δίχως χρήμα, τελειώνουν και τα σοσιαλιστικά όνειρα του επαναστατικού παλιμπαιδισμού.

--

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.