Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ και η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ και η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ

Της Αγγελικής Κώττη

«Γύρω από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιδιώκει να στήσει ένα ακόμα πολιτικό σκάνδαλο» κατήγγειλε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πάνου Σκουρολιάκου. Αν και «όλα τα έγγραφα που βρέθηκαν στο Ταμείο από τους υπουργούς Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν σταλεί και βρίσκονται στην διάθεση της Εισαγγελέως Διαφθοράς της κυρίας Τουλουπάκη, η οποία άσκησε την 1η Οκτωβρίου, πριν από δεκαπέντε μέρες δηλαδή, τις επίμαχες ποινικές διώξεις» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να ανακυκλώνει το συγκεκριμένο θέμα με όποιον τρόπο μπορεί.

Η κα Μενδώνη υπήρξε σαφής και κατηγορηματική στην τοποθέτησή της. Τα πορίσματα των δικαστικών υποθέσεων αναμένονται και το Ταμείο θα εκκαθαριστεί. Οσο για την ίδια, την οποία προσπαθούν να εμπλέξουν με επιχειρήματα που ελέγχονται, η υπουργός Πολιτισμού έδωσε την πλέον αποστομωτική απάντηση: Είκοσι χρόνια καταθέτει δήλωση «πόθεν έσχες» και όπως μπορεί να δει κάθε ενδιαφερόμενος από τη Βουλή, όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχουν αλλαγές στην οικονομική και περιουσιακή της κατάσταση.

Είπε συγκεκριμένα η υπουργός: «Επειδή όλοι γνωριζόμαστε, κύριε Σκουρολιάκο, και ο καθένας έχει την προσωπική του ιστορία, σας λέω προσωπικά ότι δεν με αγγίζει τίποτε. Η οικονομική και περιουσιακή μου κατάσταση, όπως τεκμαίρεται στο 'πόθεν έσχες' των είκοσι τελευταίων ετών παραμένει αμετάβλητη, για να το ξεκαθαρίσουμε. Σταματήστε, λοιπόν, τις ανήθικες πρακτικές, τις φθηνές πολιτικάντικες πρακτικές, για να δημιουργείτε εντυπώσεις. Αν έχετε στοιχεία για οποιονδήποτε, εμού συμπεριλαμβανομένης, να τα προσκομίσετε σε κάθε νόμιμη αρχή, χωρίς να εξαιρέσετε τη Δικαιοσύνη. Σταματήστε να πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα!»

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο δημιουργήθηκε με νόμο το 1995 και επανασυστάθηκε με νόμο το 2001, επομένως είχε περάσει απ' όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η ελληνική Δημοκρατία. Διαχρονικά, ανάμεσα στους άλλους σκοπούς του, ήταν η υποστήριξη εν γένει του έργου του Υπουργείου. Στο Ταμείο είχε ανατεθεί επίσημα, με υπουργικές αποφάσεις, η πληρωμή του πολιτιστικού επιδόματος σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο δινόταν μέσω του ειδικού λογαριασμού και το οποίο θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 77 του ν. 3746/2009.

Επίσης, κάποιες υπερωρίες υπαλλήλων, ιδίως από τα γραφεία υπουργού και γενικού γραμματέα, τα οποία έχουν προσωπικό που εργάζεται σχεδόν επί 24ώρου βάσεως. Το Ταμείο στήριζε τη λειτουργία του Παιδικού σταθμού, και μέσω αυτού διοχετεύονταν και επιδοτήσεις προς συνδικαλιστικούς φορείς για εργασίες οι οποίες γίνονταν για το ΥΠΠΟΑ (επιμορφώσεις, εκδηλώσεις κ.α.) και για τους δικούς τους σκοπούς. Πριν από λίγο καιρό, η υπουργός Πολιτισμού έλαβε απόφαση να περάσει σε καθεστώς εκκαθάρισης, με τη σύμφωνη γνώμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ.

Τα 45 εκατομμύρια ευρώ που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε πως έχουν διατεθεί προς το ταμείο αυτά τα 15 χρόνια, είναι, ακριβώς, τα ποσά που το Ταμείο έδωσε σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου με υπογραφή υπουργού ως πολιτιστικό επίδομα. Κάποια στιγμή το επίδομα ενσωματώθηκε στον μισθό τους και τότε σταμάτησε η καταβολή του δι' αυτού του διαύλου. Παραστατικά υπάρχουν, καθώς όλοι έπαιρναν αποδείξεις και φορολογούνταν κανονικά για τα χρήματα που ελάμβαναν. Το 2010 κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε έλεγχο και δεν βρήκε καμία παρατυπία.

Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ μέλη των τότε πολιτικών ηγεσιών μίλησαν για σπατάλη δημοσίου χρήματος, μη αναγνωρίζοντας πως τα 45 εκατομμύρια διατέθηκαν για επιδόματα. Παραγγέλθηκε έλεγχος για τα έτη 2005- 2016, το πόρισμα του οποίου παρέλαβε ο υφυπουργός Κώστας Στρατής, αλλά δεν το έστειλε στον οικονομικό εισαγγελέα ως όφειλε. Αυτό αποκάλυψε η Λίνα Μενδώνη στη Βουλή, λέγοντας:

«Το συγκεκριμένο πόρισμα είναι άγνωστο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το μόνο πρωτόκολλο στο οποίο εμφανίζεται είναι το πρωτόκολλο του τέως Υφυπουργού. Το πόρισμα κατετέθη τον Ιούνιο του 2018. Εάν το πόρισμα δεν έχει σταλεί από τον Υφυπουργό στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στον οικονομικό εισαγγελέα αμέσως τον Ιούνιο του 2018, τότε η πολιτική και ηθική δικαίωση για την οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ πάει περίπατο, διότι αυτό ήταν αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει η πολιτική ηγεσία στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή να παραπέμψει κατευθείαν το πόρισμα στον οικονομικό εισαγγελέα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.»

Τι έγινε; Γιατί δεν στάλθηκε το πόρισμα στον οικονομικό εισαγγελέα και στο ελεγκτικό συνέδριο; Από εκεί και πέρα, «με βάση τα γενικότερα δεδομένα και τους συνειρμούς, ο καθένας μπορεί να εξάγει ασφαλώς συμπεράσματα για τη δίωξη» που παρήγγειλε εναντίον 17 στελεχών του ταμείου η κα Τουλουπάκη. Το σίγουρο πάντως είναι πως τα πορίσματα της Δικαιοσύνης αναμένονται και θα γίνουν σεβαστά. Εάν βρεθεί κάποιος ή κάποιοι να έχουν παραβεί τους νόμους, θα πληρώσουν σύμφωνα με τους νόμους, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως επανειλημμένα έχει πει η Λίνα Μενδώνη.

Το ζήτημα με το συγκεκριμένο Ταμείο, όπως και τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό, υπήρξαν οι αιχμές των δοράτων του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια που ασκούσε κυβερνητική εξουσία. Επειδή δεν τους «βγαίνει» μέχρι στιγμής, ο Πάνος Σκουρολιάκος προσπάθησε να βάλει στο κάδρο και την νυν υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενους σε πληρωμές υπερωριών σε υπουργικά γραφεία και στο δικό της γραφείο ως γενικής γραμματέως κατά το 2003. Η κα Μενδώνη απάντησε πως ο μεν έλεγχος του ΣΔΟΕ τίποτα δεν απέφερε, ο δε έλεγχος που ζήτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν για τα έτη 2005- 2016. «Είναι ύπουλη και χωρίς ίχνος στοιχειώδους πολιτικού θάρρους η στόχευση σας να βάλετε και εμένα στο κάδρο» τόνισε. Συμπληρώνοντας πως σε αυτά τα έτη, όταν ήταν γενική γραμματέας η ίδια, δεν υπήρξαν πληρωμές υπερωριών για υπαλλήλους του γραφείου της μέσω του Ταμείου.