Αυτό που ήδη συμβαίνει με τις τιμές της ενέργειας είναι η σοβαρότερη κρίση που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες. Μπροστά της η κρίση των ενυπόθηκων δανείων θα μοιάζει με βόλτα στον βοτανικό κήπο μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή ημέρα. Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια προκαλούν ένα τσουνάμι στην Οικονομία, δοκιμάζοντας σοβαρά τις αντοχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Οι βόμβες πέφτουν στο Κίεβο, αλλά τα θραύσματα φτάνουν σε όλη την Ευρώπη.
Οι Οικονομίες της Ευρώπης θα κάνουν χρόνια να συνέλθουν από το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι χτες οι Ευρωπαίοι τα είχαν όλα τακτοποιημένα στο μυαλό τους. Πουλούσαν τα ωραία τους αυτοκίνητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, αλλά κατασκεύαζαν τα εξαρτήματα σε διαφορετικές χώρες. Η παγκοσμιοποίηση τους εξασφάλιζε το χαμηλότερο δυνατό κόστος και ταυτόχρονα το υψηλότερο δυνατό κέρδος. Ήταν μία σχέση win – win.
Η Ευρώπη πουλούσε τεχνογνωσία και ο υπόλοιπος κόσμος της προσέφερε σε αντάλλαγμα υπηρεσίες χαμηλού κόστους. Τώρα αυτό έχει τελειώσει! Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο πόλεμος λήξει με κάποιον τρόπο σήμερα, οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και θα απειλήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Η ύφεση είναι προ των πυλών. Και θα είναι μεγάλη! Όποιος αναζητά λύσεις σε δισεπίλυτους γρίφους σε σχέση με «αναπάντητα ερωτήματα» σε πολιτικές κινήσεις, μπορεί να βρει την απάντηση στην πρόβλεψη για ένα ζοφερό μέλλον.
Την ίδια ώρα ο λαϊκισμός επιστρέφει δριμύτερος. Οι επικείμενες γαλλικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο crash test για να επιβεβαιωθούν ή όχι αυτοί οι φόβοι. Η στόχευση του Βλαδίμηρου Πούτιν μέσω της ακρίβειας και του πληθωρισμού βρίσκουν τον στόχο τους! Ο κόσμος έχει έναν ευκολότερο «κατηγορούμενο» γι' αυτές τις περιπτώσεις: Τον καπιταλισμό!
Και το πιο αστείο (αν μπορεί να υπάρξει αστείο σε αυτή τη θλιβερή ιστορία) είναι ότι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Πούτιν στην προσπάθειά του να διώξει τους … Ναζί από την Ουκρανία είναι τα νεοναζιστικά κόμματα της Ευρώπης!
Την ίδια ώρα αντιλαμβανόμαστε πλέον ποιοι είχαν συμφέρον να πολεμούν στην Ευρώπη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η επίθεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η Δύση δεν είναι προϊόν μιας απερισκεψίας της στιγμής, αλλά ενός οργανωμένου σχεδίου. Ότι το σχέδιο αυτό δεν πάει και πολύ καλά, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.
Αλλά ότι οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι επιτελούν ένα θεάρεστο έργο και ότι σκοπεύουν να… απελευθερώσουν την Ευρώπη από τα… «δεσμά» της, είναι γεγονός. Η Ρωσία νιώθει μια χαρά παρέα με τους φασίστες και το σύνθημά τους για την Ευρώπη των λαών, απέναντι στην… Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων.
Δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσουν αυτό τον πόλεμο. Η Ευρώπη έχει ισχυρά αντισώματα για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα επιδημία. Ωστόσο, η επόμενη ημέρα σημαίνει μία Ευρώπη τελείως διαφορετική από αυτή που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Και αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη, μεγαλύτερη αυτονομία στην Ενέργεια και στα τρόφιμα, ισχυρότερες δομές για μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Η επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ έβαλε τις ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία ξυπνά έναν κοιμισμένο γίγαντα, την Ευρώπη. Ο δρόμος, όμως, για να ανακτήσει η Ευρώπη την ισχύ και τη δύναμη του παρελθόντος δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Και υποχρεωτικά θα περάσει από τις συμπληγάδες αυτής της οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα.
Θανάσης Μαυρίδης